Lista produktów Low FODMAP


Dieta Low FODMAP / sobota, 23 stycznia, 2016

Naukowcy z Monash Uniwersity nieustannie pracują nad listą produktów o niskiej zawartości FODMAP i co pewien czas aktualizują ją, dodając nowe produkty. Niekiedy po dokładnych badaniach okazuje się, że produkty uznawane do tej pory za bezpieczne mają zbyt wysoką zawartość FODMAP i nie mogą być stosowane w fazie eliminacyjnej.

Lista produktów Low FODMAP i jej pułapki

Świetnym przykładem jest mleko migdałowe. Wcześniej było uważane za niedozwolone (same migdały można spożywać w ograniczonych ilościach).

W przypadku diety Low FODMAP nie można jednak dokonywać automatycznych założeń.

W trakcie przetwarzania danego pokarmu zawartość FODMAP może ulec zmianie. Doskonały przykład to sery produkowane z mleka. W trakcie ich wytwarzania ilość laktozy spada prawie do zera. Podobnie jest z mlekiem migdałowym.

Inny przykład to orkisz i chleb na zakwasie. Orkisz to pradawny rodzaj pszenicy. Płatki orkiszowe są zakazane. Chleb orkiszowy na zakwasie jest dozwolony. Czemu?

Podczas przygotowywania zakwasu dochodzi do fermentacji mąki. Bakterie obniżają zawartość FODMAP do akceptowalnego poziomu.

Gdy przeczytałam, że chleb orkiszowy jest dozwolony, założyłam, że dotyczy to także płatków orkiszowych. Szybko się przekonałam, że zrobiłam błąd. Jelita od razu zaprotestowały…

Czasami zawartość FODMAP zależy od sposobu produkcji przyjętego w danym kraju. Tak jest w przypadku mleka sojowego. Mleko z Australii jest bezpieczne, mleko dostępne na rynku europejskim jest niedozwolone.

Przygotowując listę produktów dozwolonych korzystałam do tej pory z książek oraz informacji znalezionych w Internecie.

Od wczoraj dysponuję aplikacją na smartfona przygotowaną przez Monash Uniwersity i musiałam zrewidować poglądy na niektóre produkty, które do tej pory uważałam za odpowiednie lub zakazane.

Stosując dietę Low FODMAP w fazie eliminacyjnej należy uważnie obserwować swój organizm oraz zachować zdrowy rozsądek, zwłaszcza w odniesieniu do wielkości porcji. Dodatkowym bonusem będzie węższa talia. :]

Moja lista produktów Low FODMAP

Przygotowana przeze mnie lista została poprawiona, zaktualizowana  i uzupełniona o dodatkowe informacje.

Produkty zaznaczone na zielono nie mają żadnych ograniczeń ilościowych. Nie oznacza to, że zjedzenie na raz 2 kg bananów nie będzie miało żadnych konsekwencji. Naukowcy badali rozsądne porcje pokarmów dla ludzi, a nie słoni. ;] Powinniście ten fakt uwzględnić planując Wasz jadłospis.

Produkty zaznaczono na pomarańczowo również są dozwolone, ale w rozsądnych porcjach. Przykładowo, spożycie więcej niż 100 g cukinii na raz może wywołać objawy ZJD, ponieważ w porcji takiej wielkości ilość oligosacharydów jest zbyt wysoka.

Produkty zaznaczone na czerwono są dozwolone tylko w niewielkich ilościach, często mniejszych niż standardowo spożywanych. Dobrym przykładem są pomidory suszone. W fazie eliminacyjnej można zjeść 2 sztuki na raz. Zwykle w przepisach na jedną osobę przypada większa ilość pomidorów. W celu dostosowania przepisu do wymogów diety Low FODMAP należy po prostu zmniejszyć ich ilość.

Pamiętajcie, że zespół jelita drażliwego to bardzo złożona choroba, a jej objawy mogą wywoływać różne czynniki np. stress. Drażniąco na jelita działa także kofeina i alkohol.

Wódka została oznaczona jako produkt bezpieczny, ale wypicie 10 shotów z pewnością odbije się na Waszym zdrowiu. Nie tylko jelita zaprotestują. ;]

Lista jest dopasowana do polskich warunków i nie uwzględnia wszystkich egzotycznych produktów, które były testowane.

Jeśli macie jakieś uwagi, pytania lub zauważyliście błąd, proszę o komentarz lub kontakt e-mailowy.

Aktualna lista produktów dozwolonych do pobrania znajduje się na tej stronie.

117 Replies to “Lista produktów Low FODMAP”

    1. Jeśli jakiegoś produktu nie ma na liście, to:
      – ma wysoką zawartość FODMAP lub
      – nie został jeszcze przetestowany lub
      – nie wpisałam go, bo uznałam, że jest zbyt egzotyczny jak na polskie warunki np. longan.

      Produktów, których nie ma na liście nie wolno jeść podczas fazy eliminacyjnej nawet w małych ilościach. W tej fazie organizm ma się wyciszyć, a objawy ZJD mają ustąpić. Spożywanie pokarmów spoza listy może zakłócić wyniki w trakcie kolejnej fazy przywracania poszczególnych grup pokarmów do jadłospisu.
      Po jej zakończeniu należy je stopniowo wprowadzać do jadłospisu, zgodnie z zasadami opisanymi w tym poście: https://www.fodmap.pl/zasady-fazy-ii-diety-low-fodmap/.

      W zależności od reakcji organizmu, można je potem spożywać w normalnych lub ograniczonych ilościach.

      1. Rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienie.
        Mam jeszcze dwa pytania dotyczące produktów żółtych i czerwonych.
        1. Czy podane przy nich wartości się sumują? Przykładowo czy mogę zjeść 75g cukinii (limit 100) i 75g zielonej fasolki (limit 120)?
        2. Czy podane limity są limitami na posiłek czy całodziennymi? Z tekstu wynika mi, że na posiłek, ale chciałam się upewnić.

        1. Hmm, trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie z uwagi na specyfikę ZJD i diety Low FODMAP.
          Zgodnie z zaleceniami Monash University, kiedy rozpoczyna się fazę eliminacyjną należy unikać pokarmów oznaczonych na czerwono, ograniczyć te pomarańczowe i jeść głównie zielone. Gdy symptomy zostaną ograniczone, można wprowadzać produkty pomarańczowe w większych ilościach, a nawet spróbować czerwonych.
          Jak to rozumieć?
          Wszystko zależy od Twojego organizmu i nie mogę udzielić konkretnej rady typu jedz 75 g fasolki w ciągu dnia.

          Nie ma też co popadać w przesadę. Ja zaczęłam dietę w oparciu o książki, gdzie nie było tego rozgraniczenia i cukinia po prostu była produktem dozwolonym. Jadłam zupy kremy z cukinii, a mimo to dla mnie faza eliminacyjna zakończyła się sukcesem.
          Moja rada – jedz zielone bez zastanawiania się, czy można łączyć fasolkę z cukinią. Jeśli nie będziesz czuła poprawy, spróbuj podejść do tego bardziej restrykcyjnie i trochę poeksperymentować.
          To Twoje ciało, jest jedyne w swoim rodzaju i powinnaś go słuchać zamiast mnie ;P.
          Na liście podałam ilości i zastrzeżenia zgodnie z aplikacją Monash University bardziej po to, żebyście wiedzieli, czemu mimo jedzenia zielonych pokarmów możecie nadal mieć objawy i na jakie produkty zwrócić szczególną uwagę monitorując reakcje organizmu (bo. np. jesteście super wrażliwi na oligosacharydy i 0,5 kg cukinii to zdecydowanie za wiele ;))
          Jeśli w Twoim przypadku wszystko jest ok, nie przejmuj się limitami. Jeśli nadal masz objawy, prześledź jeszcze raz swój jadłospis i listę produktów dozwolonych szukając źródła problemu.
          Musisz także wziąć pod uwagę inne czynniki typu stres czy nadmiar alkoholu.
          Podsumowując, trzeba słuchać własnego organizmu. Lista to drogowskaz, ale to Twój organizm decyduje, gdzie jechać. 😉

    2. witam, bardzo prosze o pomoc, bo sie pogubilam, czerwona papryka zawiera sorbitol?,jestem w 2 fazie diety, testuje produkty, czy jesli w tym tygodniu zjem awokado i nic sie nie zadzieje, to odstawiam ten produkt do zakonczenia fazy czy wlaczam go do diety.Czy wit c mozna stosowac?

      r

      1. Czerwona papryka jest dozwolona, co więcej zgodnie z aplikacją MU w ogóle nie ma FODMAP. Skąd więc takie pytanie, bo teraz ja się pogubiłam. ;P
        Tak, dokładnie, przetestowany produkt (i rodzaj FODMAP), niezależnie od wyników, odstawiamy do końca zakończenia pierwszych II faz.
        Nie słyszałam, żeby były jakieś uwagi na witamin, witamina nie jest węglowodanem. 🙂

      1. To dosyć skomplikowana sprawa – pisałam o tym szerzej w newsletterze. Będzie też oddzielny post na ten temat.
        Kasza gryczana biała to kasza niepalona. Zgodnie z tabelką do pobrania:
        Mąka gryczana niepalona jest dozwolona w ograniczonej ilości (max. 27 g ugotowanej)

      2. Hej, jestem jeszcze świeża w temacie i dopiero podchodzę do dąży eliminacyjnej, poki co robię ja jeszcze po omacku i połowicznie ale widzę, że nawet częściowe wykluczenie niektórych produktów pomaga. Przeczytałam gdzieś, że zakwas w chlebie czyni go dozwolonym i moje pytanie brzmi czy chleb żytni na zakwasie byłby dozwolony? Szukam jakiegoś pieczywa, które będzie dostępne i w miarę smaczne a przy tym dozwolone, poki co znalazłam info o orkiszowym i owsianym ale nie jestem przekonana czy są ok…

        1. Hej, więcej o chlebach na zakwasie pisałam w tym wpisie. Niestety żytni na zakwasie jest niedozwolony. Lepiej sięgnąć po orkiszowy na zakwasie. Mogą być spore różnice w produkcji chleba, więc trudno zaręczyć, że nie zaszkodzi.

    3. witam, prosze mi podpowiedziec do jakiej litery skrotu food nalezy dynia, baklazan, wprowadzilam je do diety,ale niestety boli mnie brzuch i jelita. nie mam wzdec ani gazow. czy zostawic te produkty czy dalej walczyc z nimi.

      1. Hej,
        dynie niekoniecznie jest bezpiecznym produktem. Więcej na ten temat w tym poście.

        Bakłażan jest dozwolony, ale zwróć uwagę na ilość. Bezpieczne jest ok. 40 g. W ilości większej niż ok. 180 g zawiera za dużo sorbitolu (polioli).
        Niektóre osoby źle reagują na psiankowate.

        Jeśli jesteś w fazie eliminacyjnej, odstaw je.
        Jeśli w fazie reintrodukcji, spróbuj dać im jeszcze szansę, tylko zmniejsz porcje.
        Sprawdź też, czy czasami nie popełniłaś jakiegoś błędu.
        Pamiętaj, że objawy nie pojawiają się od razu. Powinny wystąpić po jakimś czasie (FODMAP musi dotrzeć do jelita grubego, gdzie próg tolerancji zostanie przekroczony powodując nieprzyjemne objawy). Jeśli zaraz po zjedzeniu dane produktu źle się czujesz, to najprawdopoboniej zaszkodziło Ci coś, co zjadłaś wcześniej.

    4. czesc, czy mozna pic sok z brzozy, drugie pytanie, jak sobie radzisz podczas infekcji, bol gardla,kaszel, nie wiem cxym sie leczyc, boje sie stosowac syropy ulepki, leki przeciwzapalne.

      1. Hej,
        sok z brzozy nie został przebadany, więc nie można go pić w trakcie stosowania zasad fazy eliminacyjnej. Ksylitol jest niedozwolony.

        Od dłuższego czasu nie chorowałam. Można, a nawet trzeba stosować to, co zaleca lekarz (tylko wcześniej należy mu zwrócić uwagę na te składniki, które nam szkodzą typu sorbitol i laktoza, tak aby mógł zaproponować w razie potrzeby jakiś zamiennik).
        Należy zwracać uwagę na niedozwolone dodatki, stosować prebiotyki w antybiotykoterapii i nie leczyć się czosnkiem. 😉

      1. Mleko jaglane nie zostało przebadane, więc w trakcie stosowania zasad fazy eliminacyjnej lepiej ograniczyć się do mleka krowiego bez laktozy, mleka migdałowego, mleka ryżowego lub mleka z konopi.

      1. Witamin nie jest węglowodanem, więc nie może być FODMAP. Sama acerola nie została przebadana. Z tego co widzę, w składzie „witaminy C z aceroli” jest wyciąg z tych owoców.
        Z ostrożności sugeruję w ciągu pierwszych tygodni stosować zwykłą witaminę C. Jeśli objawy ustąpią, można spróbować stosować wit. C z aceroli. Rozumiem, że dzienna dawka jest niewielka i zakładam, że nawet jeśli acerola jest High FODMAP, to mała ilość dziennie jest ok.

    1. Jeśli chodzi o soję, to z przetestowanych produktów (a wielu nie testowano) dozwolony jest w fazie eliminacyjnej sos sojowy i mleko sojowe wytwarzane z protein sojowych (pisałam o tym bardziej szczegółowo w tym poście: https://www.fodmap.pl/produkty-low-fodmap/).
      Biorąc pod uwagę, że proteiny sojowe podlegają procesowi przetworzenia, który wpływa na ilość FODMAP, jest szansa, że odżywka sojowa będzie Low FODMAP.
      Ale to tylko gdybanie, wiele też będzie zależeć od stosowanego przez producenta sposobu produkcji i dodatków (np. substancji słodzących).
      Moja rada: w trakcie fazy eliminacyjnej lepiej nie stosować (to tylko 4 tygodnie!). W II fazie można wprowadzić zaczynając od niewielkich ilości i sprawdzić, jak reaguje organizm.
      Zamiast odżywki można stosować masło orzechowe – zagęszcza i zawiera sporo białka.

  1. lista produktów dozwolonych np.musztarda zaznaczona na zielono , a w produktach zabronionych musztarda,to wkońcu można czy nie można? i tak jest z innymi produktami

    1. Hej,

      dzięki za zwrócenie uwagi. Już poprawiłam.
      Musztarda -zgodnie z apką Monash Univesrity- jest dozwolona, pod warunkiem, że nie zawiera cebuli, czosnku, pszenicy lub innych niedozwolonych dodatków.
      Opieraj się na liście produktów dozwolonych – niedawno ją aktualizowałam.
      Jeśli zauważyłaś jeszcze jakieś błędy, daj mi proszę znać. Poprawię!

  2. Witam, mam pytanie. Widzę, że ryby są dozwolone, ale nie jestem pewny czy wędzone również??Mam straszną ochotę na łososia wędzonego i nie bardzo wiem czy mogę się skusić:-) Pozdrawiam

    1. Ryby nie mają węglowodanów. 😉 A FODMAP to węglowodany. Można więc spokojnie jeść mięso, jajka i ryby. Zaszkodzić Ci może jedynie sposób obróbki – smażenie w dużej ilości tłuszczu lub bardzo przetworzone produkty z dodatkiem FODMAP.
      Ja jem łososia wędzonego bardzo często i mi nie szkodzi. 😀
      Jeśli mimo to po zjedzeniu łososia nadal miałbyś objawy, przeczytaj ten wpis: https://www.fodmap.pl/6-podstawowych-bledow-ii-fazy-diety-low-fodmap/

  3. Witam,
    a co z makaronem bezglutenowym z maki kukurydzianej (ostatnio popularny w markecie na B). ma duzo weglowodanów więc jest zupelnie zakazany?? Poza tym mam szczegolne pytanie co do chleba, poniwaz duzo go jem. Odrzucając chleb pszenny, mieszany i żytni pozostaje bezglutenowy na mące ryżowej ( równiez popularny w markecie na B) oraz orkiszowy na zakwasie i kukurydziany. Z tym ze te orkiszowe mają zazwyczaj domieszki. Czy mozna sprecyzować informacje co do chleba jak i jego ilosci ??

    1. FODMAP to węglowodany, ale nie ma prostego przełożenia – dużo węglowodanów, dużo FODMAP. Inulina może zaszkodzić nawet w małej ilości, a nie zaszkodzi Ci szklanka ryżu… Żeby było jeszcze śmieszniej – mąka kukurydziana ma zielone światło, ale sama kukurydza nie – można zjeść max. pół kolby…
      Mąka kukurydziana jest dozwolona i produkty na tej mące są dozwolone, jeśli nie zawierają innych produktów high FODMAP np. syropu glukozowo-fruktozwego (jest taki chleb, który miałby świetny skład gdyby nie ten syrop…).
      Ja jem chleb witalny GLUTENEXu i nie mam żadnych problemów. Ma odpowiedni skład, nie ma skrobi pszennej i nie smakuje jak styropian.
      Jeśli chodzi o ilość to ja jem 2 kromki na raz (wg mnie absolutnie normalna i rozsądna porcja dla kobiety). Jeśli nawpychasz się nawet najzdrowszego chleb, to i tak się pochorujesz…

      1. Witam,
        Dopiero zaczynam i, i czuję się trochę zagubiona…pewnie będzie ich więcej, ale na tą chwilę przy niedzieli 🙂 przyszło mi do głowy pytanie:
        Czy można jeść zupy na wywarze z cebuli, czosnku i pory (np. rosół), chodzi o sam wywar, bez jedzenia tych warzyw?
        Tak jak Pani robi smakową oliwę z czosnkiem…używa Pani oliwy, w której jest czosnek i jego aromat, ale samego czosnku Pani nie je. Czy to działa na tej samej zasadzie? Czy raczej w I fazie tego unikać?

        Pozdrawiam 😉

        1. Witam,

          FODMAP nie rozpuszczają się w tłuszczu (dlatego dozwolone są oliwy smakowe), ale rozpuszczają się w wodzie (dlatego zabronione są wywary na cebuli, czosnku i białych częściach pora). FODMAP w wodnym wywarze przechodzą do zupy i szkodzą. Dlatego wywar najlepiej przygotować mięsny z dodatkiem dozwolonych warzyw. Ewentualnie warzywa przed dodaniem do zupy można przesmażyć na oliwie aromatyzowanej lub asafetydzie. To nie będzie może najlepszy wywar na świecie, ale nada się. 😉

    1. Przebadane zostały tylko kiełki fasoli (mung?) i kiełki lucerny.
      Z kiełkami może być ten problem, że one mają w sobie zmagazynowane ogromne ilości składników odżywczych i dlatego są takie zdrowe. Z drugiej strony może to oznaczać, że niektóre kiełki są high FODMAP, choć roślina, która z nich wyrośnie będzie low FODMAP.
      Dlatego dopóki kiełki nie zostaną przebadane należy je odstawić w fazie eliminacyjnej, zwłaszcza jeśli objawy nie ustępują.
      Brak poprawy może być właśnie spowodowany jedzeniem produktów, które wydają się być ok i bardzo zdrowe, a są high FODMAP.

    1. 1 filiżanka (180 ml) SŁABEJ herbaty owocowej powinna być ok. Herbaty owocowe bardzo często zawierają korzeń cykorii i to jest czynnik sprawiający problemy. Większy kubek (250 ml) może sprawić problemy osobom słabo tolerującym oligosacharydy.
      Mocna herbata owocowa zawierająca korzeń cykorii jest niedozwolona.
      Byłabym ostrożna i ograniczyła ilość (przynajmniej na początku) do jeden filiżanki w ciągu dnia.
      Mam podejrzenie, że są osoby, którym dieta nie pomaga, właśnie z uwagi na to co piją…

      1. Rozumiem. Swoją drogą powiedziałabym, że jest to dosyć „droga” metoda leczenia sama w sobie, patrząc na produkty, które można jeść, a przede wszystkim ich ceny…może singiel mógłby sobie pozwolić spokojnie na to, ale już osoba będąca częścią rodziny ma problem 😉

        1. Absolutnie się nie zgodzę.
          Po pierwsze, wydałabym ostatnie pieniądze, żeby pozbyć się zespołu jelita drażliwego. Ale nie jest to konieczne.
          Jedyne co jest drogie, to chleb bezglutenowy. Ja kupuję taki po 4-6 zł. Ale staram się tak układać dietę, żeby jeść max. 3 kromki dziennie.
          Kasza jaglana, kasza gryczana, ziemniaki, płatki owsiane – wszystko można kupić w Biedronce i wielu innych sklepach. Cena kaszy jaglanej bardzo spadła ostatnio. Gryka i owies zawsze były tanie jak barszcz.
          Mleko bezlaktozowe – w Lidlu i Biedronce – cena niewiele wyższa od normalnego mleka.
          Warzywa i owoce? I tak trzeba je jeść. Teraz będą jeszcze tańsze, jak je kupuję na rynku w hurtowych ilościach i jem przez cały tydzień.
          Mięso – każde jest dozwolone. Wybierz takiej, które Ci smakuje albo jest tańsze.
          Trzeba kupić oliwę smakową, ale ona jest tylko trochę droższa niż normalna oliwa, no i ile jej zużywasz? Przecież nie butelkę tygodniowo.
          Wafle ryżowe – są wszędzie i można w Biedronce kupić przepyszne wafle za 2-3 zł. (a można zjeść max. 3 na raz).
          Herbata zielona czy słaba czarna? Wyjdzie taniej, bo z 2 torebek zrobisz 3 herbaty! 😉

          Spokojnie można gotować polskie posiłki na diecie Low FODMAP jedynie odpowiednio je modyfikując. Jeśli lubisz potrawy mączne, to wydatkiem będą mąki ryżowa czy kukurydziana (do nabycia w Lidlu za sensowne pieniądze). Ale może to czas, aby zrezygnować z mącznych produktów? Ja zrezygnowałam, jem je bardzo rzadko i specjalnie za nimi nie tęsknię.

          Nie musisz też żywić rodziny chlebem bezglutenowym. Ja zwykle gotuję oddzielnie dla siebie i oddzielnie obiady dla rodziny. Wprawdzie zajmuje mi to 2 razy więcej wysiłku, ale wybieram takie potrawy, które przyrządza się bardzo szybko. Postawiłam w mojej diecie na prostotę. 🙂

          1. Heh, nie będę tłumaczyć tutaj swojej sytuacji finansowej, to chyba oczywiste. Kiedy potwierdzono mi jelito drażliwe, pierwsze, co ja i moja rodzina zrobiliśmy, to przejście się po kilku sklepach, szukanie określonych produktów i porównywanie cen. + sprawdzenie uprzednie sklepów ze zdrową żywnością i przejrzenie sklepów internetowych. Po długim namyśle doszłam do wniosku, że na dłuższą metę to nie przejdzie.
            Każdy ma prawo do swojej opinii. Ja ostatnie pieniądze wolałabym wydać na poczet moich dzieci, a póki czuję się dość dobrze na co dzień z moimi objawami, to raczej myślenia nie zmienię.
            Chleb bezglutenowy 4-6 zł? Chyba w pani mieście. U nas to wydatek rzędu 6-8 zł za kilka kromeczek (300g max). Fajnie, że pani stara się tak jeść, ja jem normalnie 4-5 kromek i inaczej na razie sobie nie wyobrażam. Rozumiem, że trzeba wprowadzić ograniczenia, ale bez przesady, jedzenie chyba nie ma być katorgą…
            W Biedronce raz coś jest, raz nie ma. Asortyment sklepu jest zależny od wielkości marketu, wysyłki. Wiem z tego względu, że mój krewny jest magazynierem na Biedronce.
            Co do mleka, warzyw, owoców, mięsa, herbaty się zgodzę.
            Mąki zbyt często nie używałam, więc to akurat nie jest w moim przypadku problemem. Rodziny całej też na tę dietę nie zamierzałam zaciągać.

          2. Dieta to osobista decyzja i nikogo do niej nie zmuszę, ani nie mam takiego zamiaru. Każdy ma swoje priorytety i to zrozumiałe. Gdybym miała wybierać między dobrem moich dzieci a moim, to przecież też bym wybrała dzieci!
            Absolutnie zgadzam się, że jedzenie nie może być katorgą. I dlatego stosuję się do zasad diety Low FODMAP. Bo moje życie i jedzenie było katorgą przed jej wprowadzeniem.
            Dziękuję za opinię i inny punkt widzenia, który pomaga mi bardziej otworzyć oczy na potrzeby moich czytelników. Mam nadzieję, że mimo nieprzestrzegania diety, Pani stan się poprawi.

  4. Oczywiście, że tak. Ja nie krytykuję osób, które są na tej diecie, tylko wyraziłam o niej samej swoją opinię.
    Jeżeli tak, to fajnie, że pani pomogła. Dla mnie katorgą byłoby ograniczenie ilości spożywanego jedzenia, bo w sumie tak wynika z tej diety, nie miałam na myśli konieczności rezygnacji z poszczególnych produktów (nie żebym się obżerała codziennie). Miałam prawie 15 kg niedowagi przed zmianą sposobu odżywiania, raczej nie mogę sobie pozwolić na zjedzenie „tylko” 3 kromeczek chleba na dzień.
    Bardzo proszę. Faktycznie nie przeszłam na dietę, ale ograniczyłam do minimum spożycie zakazanych produktów z poszczególnych grup, w tym warzyw i owoców zabronionych w ogóle nie tykam. Trzymam się tego, co powiedział mi na odchodnym lekarz, „dieta ma być zróżnicowana”. I na razie mam się dobrze.

    1. To zrozumiałe, że to kwestia preferencji, sytuacji życiowej i stanu zdrowia.
      Wczoraj zjadłam 3 kromki chleba, płatki owsiane, kaszę jaglaną i ziemniaki. Różnicuję przyjmowane węglowodany, bo tak jest zdrowiej, mniej nudno i taniej! (mnie też cena dobija!!). Niedowaga mi więc nie grozi. 😉
      Bardzo się cieszę, że mimo nie zastosowania restrykcyjnej diety, czuje się Pani lepiej! 😀 Być może fruktany zawarte w chlebie nie dokuczają akurat Pani tak bardzo jak mnie czy innym czytelnikom. Tak jak pisałam – każde ciało jest inne i inaczej reaguje.
      Mam nadzieję, że blog był choć trochę pomocny i zapraszam do jego dalszego czytania. 🙂

  5. Kamilo, skoro czujesz się dobrze ze swoimi objawami i myślenia nie zamierzasz zmienić, to co robisz na tej stronie w ogóle ? 🙂
    Świetnie opracowana strona!
    Mam pytanie co do soku żurawinowego – zwykle widuje w sklepach tylko takie po 15 zł, 20 zł .. czy polecasz jakiś tańszy?

    1. Oj, to blog otwarty na odwiedzających, nawet jeśli mają inne zdanie! 😀

      Dzięki za miłe słowa. 😀

      Z sokiem żurawinowym jest problem, bo bardzo często zawiera dodatek soku jabłkowego. W Polsce sok żurawinowy stosuje się raczej leczniczo, stąd można go głównie znaleźć w aptekach.
      Ja niestety nie znalazłam tańszego i z tego powodu zresztą sobie sok z żurawiny darowałam. Wybieram raczej świeże owoce. Teraz jest sezon na truskawki! 🙂

    2. Pani Agato, moja rozmowa z panią Joanną zaczęła się od mojego pytania na temat diety, a nie od krytyki, jeżeli pani nie zauważyła, które zadałam z ciekawości. Choruję na IBS od kilku miesięcy, chociaż dopiero niedawno zdiagnozowano mnie poprawnie i wówczas lekarz poinformował mnie o tej diecie właśnie, o której pisze się tutaj. Zrozumiałe jest więc chyba, że, poszukując informacji na jej temat, mogłam trafić na tę stronę. Zabronione to nie jest i nie rozumiem racji bytu pani pytania. A że przy okazji mogłam dowiedzieć się pożytecznych informacji, wyrazić własne zdanie, w zasadzie dopiero niedawno wyrobione, i pomóc pani Joannie spojrzeć od innej strony na sprawę, to mnie tylko tym bardziej cieszy 🙂

  6. Witam
    Wiem , że to średnio na temat ale może i w tym temacie dobrze się Pani orientuje.
    Chciałabym zapytać jak ma sie dieta fodmap do diety z nietolerancją fruktozy.
    Widzę że na diecie fodmap w pierwszej fazie między innymi ogranicza się mocno produkty z fruktozą i fruktanami więc pomyślałam że taka dieta powinna pasować ale im dłużej czytam na ten temat w necie tym bardziej głupieję 😉
    Jak czytam listy produktów niedozwolonych przy nietolerancji fruktozy to nie zawsze pokrywa się ona z listą produktów niedozwolonych na fodmap. Głównie chodzi mi o warzywa takie jak dynia, kalafior, brokuły, cukinia, marchewka i ziemniaki (zwykłę). Co Pani sądzi o zawartości fruktozy w tych warzywach i ich jedzeniu przy jej nietolerancji? Na jednych listach produktów z dietą bez fruktozy widzę je na „tak” na innych na „nie”, a na listach fodmap też różnie bywa. Dziękuję

    1. Nie jestem kompetentna, żeby wypowiadać się odnośnie diety stricte z nietolerancją fruktozy. Ale mogę podać w oparciu o aplikację Monasdh University jak jest oznaczona fruktoza dla osób z ZJD: wszystkie wymienione powyżej warzywa nie zawierają fruktozy w ilości, która by sprawiała problemy chorym na ZJD.
      Nie jestem w stanie powiedzieć, czy osoby z nietolerancją fruktozy mogą je jeść – być możne nietolerancja na fruktozę przy ZJD nie jest tak drastyczna jak przy samej nietolerancji.
      Faktycznie sugeruje się przejście na dietę Low FODMAP także przy nietolerancji fruktozy, ale trudno mi w tej chwili powiedzieć, jakie są efekty.

    1. Hej.

      Wszystkie oleje są dozwolone. 🙂
      Siemię nie zostało jeszcze zbadane. Radzę uważać w pierwszej fazie, bo zawiera dużo błonnika.
      Spróbuj wprowadzić je w fazie reintrodukcji.

    1. Na zdrowy rozsądek wydaje się, że powinny być ok. Mąka kukurydziana i ryżowa są dozwolone w fazie eliminacyjnej.
      Możesz spróbować, ale odradzam opieranie jadłospisu na jednym rodzaju węglowodanów. Proponuję ograniczyć pieczywo chrupki do jednego posiłku dziennie np. rano – płatki owsiane lub jaglane, II śniadanie – pieczywo, lunch – sałatka z ryżem lub kaszą gryczaną, kolacja – makaron bezglutenowy.

  7. Mam pytanie o chleb orkiszowy na zakwasie. Czy sam zakwas (nie chleb) może być zrobiony na mące żytniej czy musi być to mąka orkiszowa?

      1. Dziękuję. Mam jeszcze pytanie odnośnie podrobów – parówek, kiełbasy – i wędlin. Je też można normalnie jeść? Bo na liście znajdują się wieprzowina czy kurczak, ale nie sprecyzowano w jakiej postaci jest dozwolona.

        1. Nie są przebadane. Tak długo, jak nie zawierają niedozwolonych dodatków powinny być ok. Z tego względu lepiej wybierać lekkie wędliny, mało doprawione np. szynkę drobiową. Mi problemów nie sprawia polędwica sopocka.
          Kiełbasa czy salami, parówki – raczej niedozwolone z uwagi na cebule, czosnek i wkładki typu kasza.

  8. Mam pytanie o oliwę smakową. Znalazłam w markecie dwie wersje oliwy czosnkowej, jedna zawierała ekstrakt z czosnku, w drugiej pływały ząbki czosnku. Która wersja oliwy smakowej może być według Pani bezpieczniejsza? Czy może Pani zdradzić jaką Pani używa?

  9. Witaj,
    Wlasnie przygotowuje sie do rozpoczecia diety fodmap. Obecnie jestem 3 tyg na PALEO i juz wiem ze jelit nie wylecze na paleo bo wzdecia dokuczaja mi kazdego dnia a szczegolnie wieczora( Patrząc wstecz np biale pieczywo rewolucji brzuchowych u mnie nie wywowylalo. Przejrzalam liste dozwolonych productow fodmap i widze ze sa tam rowniez produkty problemowe jak dla mnie, miedzy innymi owsianka i winogrona ale dzieki tej liscie dowiedzialam sie ze jedne produkty fermetuja bardziej i mysle ze to mi ulatwi moja indywidualną walke o wlasne zdrowie.
    Dodam ze jestem kolejną ofiara choroby Hashimoto. Mysle ze wiekszosc osob borykajacych sie z chorobami jelit, dostało gratis rowniez Hashimoto :-). Tyle ze zaden lekarz nie zaleca zrobic badan na przeciwciala, jedynie TSH jest dla nich wyznacznikiem. A ja zrobilam sobie badania Anty TPO i antyTG po tym jak moja kosmetyczka nie mogla uwierzyc ze mozna miec tak sucha skore(czyt. skorupę) Oprocz tego mam wiele innych objawów ale nigdy nie byly łączone w ogole z tarczycą.
    Wracajac do tematu. Jesli jelita nie funkcjonuja prawidlowo, nie funkcjonuje prawidlowo caly organizm. Dlatego bede szukac powodu moich problemow . Fodmap juz za kilka dni 🙂

    1. Paleo nie pomoże osobom chorym na zespół jelita drażliwego, bo przewidują spożywanie pokarmów, które mogą chorym sprawiać kłopoty (typu czosnek), choć eliminują wiele innych…
      Jak wdrożysz I fazę może się okazać, że to nie winogrona i owsianka Ci zaszkodziły ale inne pokarmy. Przy ZJD objawy potrafią pojawić się po kilku godzinach. Jeśli w miedzyczasie lub wcześniej jadłaś produkty z dużą zawartością FODMAP możesz mieć problemy, ale co innego będzie ich przyczyną.
      ZJD często towarzyszą inną choroby typu SIBO. Nie jesteś pierwszą osobą, która zwraca mi uwagę na Hashimoto.
      Trzymam w takim razie kciuki i mam nadzieję, że dieta Low FODMAP przyniesie oczekiwaną poprawę! 🙂

  10. Witam, dzis mialam salatke z ryzu z tunczykiem z puszki, kukurydza i ogorkiem kwaszonym. I mimo ze sa to dozwolone produkty to jednak skreca mi jelita 🙁 podejzewam kukurydze.

    1. Hmmm, kukurydza z puszki i ogórek kwaszony jest dozwolony?
      Dozwolone jest 1/2 kolby kukurydzy (świeżej) i ogórek (nie kiszony). Kukurydza z puszki i ogórek kwaszony nie są przebadane. Podejrzewam, że są ok, ale nie daję głowy i w czasie pierwszych II faz lepiej ich nie próbować.

      Czy to była własnoręcznie przyrządzona sałatka?

      1. Tak, własna robota.
        Co do kukurydzy to nie przeczytałam Twojej wcześniejszej odpowiedzi – rzeczywiście z puszki nie powinnam stosować.
        Co do ogórka to myślałam, że kwaszony też może być, bo teraz z tymi świeżymi to tak różnie. Ale skoro są nie przebadane to się od nich powstrzymam.
        Dzięki za pomoc. Twój blog jest nieoceniona skarbnicą wiedzy 🙂

        1. Och, uwielbiałam takie sałatki! 🙂 Teraz jem takie z zieleniną i oliwą.

          Dopóki nie zostaną przebadane, lepiej je wykluczyć do zakończenia co najmniej I fazy.
          Ale może zaszkodziło Ci coś innego?

  11. Byc moze nietolerancja, nigdy tego nie sprawdzalam oficjalnie, przez lekarza, ale czerwona papryka w wiekszej ilosci tez powoduje rozne dolegliwosci jelitowe. Podobnie czerwona kapusta, a tez jest chyba dozwolona.

  12. Witam serdecznie,
    Bede wdzieczna za informację co z maka kokosową,
    W jakiej ilosci mozna stosowac?
    wydaje mi sie, ze nie mam z nia problemow związanych,
    pozdrawiam serdecznia Ania

    1. Witam,

      mąka kokosowa nie została przebadana, ale biorąc pod uwagę, że wiórki kokosowe można spożywać w ograniczonej ilości, jest duże prawdopodobieństwo, że mąka będzie niedozwolona.
      W czasie stosowanie zasad fazy eliminacyjnej odradzam stosowanie mąki, bo może ona zafałszować obraz, co szkodzi, a co nie.
      Jeśli bardzo Ci jej brakuje, wróć do niej w II fazie i przetestują ją oddzielnie, na tych samych zasadach co przy testowaniu poszczególnych rodzajów FODMAP (czyli obok testowania fruktozy, polioli itp., poświęć jeden tydzień na przetestowanie mąki kokosowej, ale włącz ją z powrotem do jadłospisu dopiero po zakończeniu pełnej fazy II.

  13. Witam serdecznie 🙂
    od razu, na początku wielki ukłon w Twa stronę. Super blog, rewelacyjna wiedza. Zaczynam przygotowania do diety, czytam, drukuje, sprawdzam co musze dokupic itp itd. Poki co wyjadam to co zakupiłam juz wczesniej 😉 jestem na diecie bezglutenowej (nietoleracja), bezmlecznej (zalecenie lekarza).
    Szkoda ze awokado tylko 20 g bo uzywałam do wszytskiego, pasta na kanapki, do koktaili, no ale moze to był powód moich notorycznych wzdęc…tez nie mogę psiankowatych wiec papryka i pomidory nawet jak tu dozwolone, tez skreślam.
    Pani Jaonna, doczytałam w komenatrzach odpowiedzi na me jakies tam pytania np o siemie lniane, – ale mam pytanie o przyprawy, czy mozna np oregano, zioła prowansalskie ? i tuńczyk w sosie włąsnym mozna.
    Czyli jak dobrze zrozumiałam, produkty których nie ma na liście – są niedozwolone?

    Jeszcze mam sporo do przestudiowania z Pani blogu, także jak zadaje pytanie gdzie odpowiedź znajdę w innych artykułach, przepraszam 

    Pozdrawiam, Kasia
    za

    1. Witam,
      cieszę się, że informacje zawarte na blogu pomagają. 🙂
      Oregano, zioła prowansalskie nie zostały przebadane, ale obstawiam, że są ok.
      Produkty, których nie ma na liście lepiej sobie darować, może są dozwolone, ale dopóki nie zostaną przebadane, bezpieczniej je odstawić do zakończenia II fazy.
      Tuńczyk jak każda ryba i mięso nie zawiera FODMAP, ewentualnie może być coś w sosie, ale sos własny jest bezpieczny.

    1. Dozwolona jest tylko mąka orkiszowa organiczna, przesiana. Ponieważ nie ma żadnych wytycznych i szczegółów, co do tej mąki, a wszystkie inne produkty z orkiszem, w tym inne rodzaje mąki są niedozwolone ODRADZAM stosowanie tej maki w fazie eliminacyjnej.
      Dodałam ją z obowiązku na listę, ale sądzę, że z uwagi na zbyt mało danych może przynieść więcej problemów niż pożytku.

  14. Co Pani rozumie przez „zieloną kapustę”- czy to jest kapusta pekińska czy być może ta używana między innymi do bigosu? Znajduję sprzeczne dane, jeśli o to chodzi. Chciałabym uściślić:
    kapusta czerwona – ok (w niedużych ilościach)
    kapusta włoska (karbowana) – niedozwolona
    kapusta chińska (bok choy) – ok
    brukselka – ok ( w niedużych ilościach)
    jarmuż – ok
    kapusta pekińska – ?
    kapusta biała głowiasta -?

    1. Witam,
      faktycznie trochę nieprecyzyjne pojęcie. Chodziło mi o zwykłą, białą kapustę. Poprawię oznaczenie na liście.
      Kapusta pekińska nie została przebadana przez MU. Natomiast zgodnie z FODMAP Friendly jest dozwolona w ilości do 75 g (tyle przetestowano). Moja lista jest oparta o dane MU, dlatego kapusty pekińskiej na niej nie oficjalnie nie ma. 😉
      Kapusta włoska jest Low FODMAP do ilości 35 g. Można więc wrzucić liść do rosołu, żeby podkręcić jego smak. 🙂

  15. Mam pytanie do autorki tej strony, ale takze czytelników chętnie przeczytam.
    1. Potrzebuje przytyć, mam szybką przemianę materii potrzebuje co najmniej 2500kalorii dziennie. Czy ktoś z was ma doświadczenie lub wiedzę o spożywaniu tylu kaloriach na diecie fodmap, czy da się spożywając tyle kalorii lub więcej i nie mieć objawów ibs? Ja się na razie nie mogę wypowiedzieć bo fodmap ograniczył mi objawy, ale wciąż jednak objawy lekkie lub średnie mam, pewnie czegoś mam za dużo w diecie, mimo że pilnuje zgodnie z aplikacja?

    2. Mam aplikacje fodmap monash uni i nie do końca rozumiem pewnej rzeczy. Rozumiem, że np borówki mogę zjeść 28g max dziennie i tyle. Z kolei sery są dozwolone bez ograniczeń. W aplikacji jest sugerowana porcja sera cheddar 40g jak mogę to interpretować że mogę zjeść 40g sera dziennie, 40g do każdego posiłku? Tak samo ryż jest podane porcja 190g po ugotowaniu. Ja jem 2 razy dziennie ryż po 100g woreczek i 1 raz kasza jaglana 100g i 100g makaronu kukurydzianego. Łącznie 400g, czy mimo to że to lowfodmap to przeginam?

    1. Hej,

      Damian, nie jesteś pierwszym facetem, który ma ten sam problem.

      1. Jeśli chcesz przytyć to możesz spróbować zwiększyć ilość zdrowych tłuszczy i białka. To są te składniki, które w ogóle nie mają FODMAP, choć mogą u niektórych wywoływać objawy ZJD.
      Problem może być z węglowodanami i wielkością porcji. Absolutnie uważam, że powinieneś jeść węglowodany (zwłaszcza warzywa i owoce, orzechy), ale tu musisz ostrożnie, bo dodatkowo zawierają one błonnik w dużej ilości, a błonnik może powodować problemy.
      Małe porcje są zwykle lepsze dla osób z ZJD, wydaje mi się więc, że powinieneś spróbować jeść mniej ale częściej i bardziej kalorycznie.
      Może tak być, że będziesz miał nadal jakieś objawy, bo część ludzi pomimo stosowania diety nadal ma jakieś objawy. Na razie nie wiadomo od czego to zależy. Sprawdź, czy nie chorujesz na coś dodatkowo. Będę rozwijać tą tematykę na blogu.

      2. Ja interpretuję to tak, że jeśli nie ma ograniczeń zaznaczonych w uwagach to uznaję, że danych produkt mogę jeść bez ograniczeń. Oni podają przetestowaną średnią porcję, choć dla mnie te porcje zwykle są kosmicznie duże. Czyli ser i ryż jesz, ile chcesz. Byleby nie przesadzić. Zawsze wskazany jest umiar i zdrowy rozsądek.

  16. Mam pytanie o nabiał bez laktozy dostępne są oprócz jogurtu i mleka serek homogenizowany wiejski, kefir oraz twaróg klimek, czy ten nabiał jest dozwolony czy zabioniony?

  17. Dzień dobry,
    Ja również jestem w początkach diety i mam pytanie odnośnie przypraw. W innym wpisie podała Pani informacje ze m. in. kurkuma i papryka w proszku są dozwolone. Jednak czytając ich skład pojawia się informacja: produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, soje, mleko (łącznie z laktozy), seler i sezam. Każda przyprawa w torebce, włącznie z pieprzem mielonym zawiera taka informacje. Myślałam, że Low Food map to m.in. całkowite wykluczenie wszystkiego co zawiera gluten i laktoze. Czy może jednak się mylę?
    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, ponieważ nie ukrywam, że jest mi dość ciężko gotowac używając jedynie soli i pieprzu (nie zmielonego) .

    Pozdrawiam,
    Klaudia

    1. Tak jak pisałam wielokrotnie, dieta Low Fodmap nie jest dietą bezglutenowa. ZJD nie jest alergią. Ostrzeżenia na opakowaniach, o ktorych Pani pisze, dotycza alergenow, ktore moga bardzo zaszkodzić nawet w minimalnych ilosciach.
      Przy diecie LF nie trzeba się przyjmować ostrzeżeniami o alergenach. No chyba, że faktycznie cierpi się na alergię pokarmową.
      Może Pani spokojnie uzywać przypraw, ktore sa dozwolone. 🙂

  18. Witam,
    Jestem w razie eliminacyjnej. A tak na serio to zaczynam ją od pojutrza bo do jutra mam brać xifaxan. Nie mam zdjagnozowanej żadnej konkretnej przypadłości oprócz ZJD, którego lekarze używają do wszystkiego już. Ale chce zobaczyc czy stosując tą dietę mój stan się polepszy czy jednak bede musiała diagnozowac sie w kierunku SIBO. Szczerze przyznam że nie umiem żyć bez pieczywa. Jaki chleb na początku dobrze byłoby wybrać? Źle się czuję po płatkach orkiszowych i nie chce używać orkiszu w żadnej postaci… może kukurydziany na drożdżach? Nie wiem jak się mają droższe do FODMAP. Byłabym wdzięczna za odpowiedź, może jakoś link do przepisu. Niestety jestem z bardzo małej miejscowości i dostępność mniej popularnych mąk jest ograniczona stąd moje pytanie akurat o kukurydzianą bo ta jest wszędzie.

  19. A jak to jest z „kisielem” z siemienia? Niekiedy gotowałam sobie siebie z wodą i potem wypijałam taki „kisiel” bez ziaren dla ochrony jelit. Co właściwie zawiera i czy jest dozwolony na low fodmap?

    1. Hej, zgodnie z aplikacją MU dozwolona jest porcja 15 g (1 łyżka), ale nie więcej.
      Siemię lniane to fantastyczna roślina, ale przy ZJD w wersji biegunkowej należy na niego uważać i trzymać się wielkości porcji, jeśli źle tolerujesz GOS.

  20. Witam mam problem z zaparciami i dużą ilością gazow cokolwiek zjem zaraz puszczam baki mam uczucie pelnego brzucha nawet po wypiciu wody.Robilam USG ukladu pokarmowego jest wszystko oke. Pan dokotor powiedzial zeby zrobic dietę foodmap. Nie Mam problemow z biegunkami wymiotami zgaga. Nie wiem co mi jest dieta duzo ogranicza produkty też są ktore powoduja u mnie gazy.Gazy i uczucie płatności brzucha to mój problem co mogę z tym zrobić??? Proszę o pomoc Jesli to możliwe.Dziekuje

  21. Witam serdecznie !
    Uwielbiam wszystko co mleczne . Od zawsze 🙂
    Od ponad 2 lat choruję na ZJD i zajadam produkty bez laktozy. Często, wkładając w sklepie do koszyka ” serek wiejski bez laktozy” ( czyli serek z potocznie zwanymi kozimi bobkami ze śmietanką :-] ) zastanawiam się jak to jest z tym serkiem… czy oby nie tak jak z masłem bez laktozy ? Przepłacamy za samą nazwę ? Bo każde masło jej nie ma. Czy serek wiejski ze” zwykłej półki ” w wyniku procesów obróbki mleka nie jest automatycznie pozbawiony laktozy ?
    Na liście dozwolonych produktów znajduje się ” serek wiejski ” oraz ” produkty bez laktozy ” Jak to interpretować ?

    Co prawda, w tym przypadku wielkiej różnicy w cenie nie ma ,ale ten zwykły serek jest o wiele smaczniejszy no i bardziej ogólnodostępny :-)) Serki „bez laktozy” zawierają dodatkowo laktazę . Czy w tym przypadku dodawanie laktazy nie jest zbędne ?

    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Justyna

    1. Witam,
      jeśli chodzi o serek wiejski, to został on przebadany i jest dozwolony w ograniczonej ilości ale badana porcja była śmiesznie mała jak na polskie warunki (40 g). Większe porcje (od 60 g) zawierają średnią ilość laktozy. Jeszcze większe porcje są już High FODMAP.
      Z tego względu zalecam serek wiejski bez laktozy. W tym przypadku to nie jest chwyt marketingowy.
      Nie zauważyłam wcześniej laktazy w składzie serka. Czy mogłabyś podać przykład – linka do składu takiego serka?

  22. Pani Joanno
    Zjadłam pudełeczko marchewki- tak mnie boli brzuch 🙁 co ma w sobie marchew? czego wiec się wystrzegać? Wcześniej jadłam ją ale w mniejszej ilości… co to może oznaczać? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    1. Witam,
      marchew w ogóle nie ma FODMAP, więc to nie one zawiniły. Marchew za to jest surowizną (a surowe warzywa mogą sprawiać kłopot) i ma błonnik. Podejrzewam, że po prostu porcja surowej marchewki była zbyt duża.

  23. jestem załamana, gastrolog podejrzewa u mnie ibs, mam być na diecie low fodmap przez 8 tygodni, od pół roku ból w prawym podżebrzu nie daje mi żyć i co najgorsze, mam hashi z insulinoopornością, więc odpada mi wszystko, co kukurydziane, jaglane… nie mogę patrzeć na ciemne kasze i mąki, a do szpinaku i pochodnych nie mogę się przemóc. błądzę jak dziecko we mgle po odmętach internetu i czuję, jakbym była jedyną osobą na świecie z taką paskudną kombinacją. no nic. kolonoskopia pod koniec maja, wszystko się okaże. świetny blog, dziękuję za podpowiedzi!

    1. Kasza orkiszowa, produkowana z ziaren orkiszu, nie została przebadana. Orkisz to rodzaj pszenicy i jako taki nie jest dozwolony. Prawie wszystkie produkty z orkiszu, w tym ziarna orkiszu, są niedozwolone z uwagi na fruktany. Wyjątkiem są chleby orkiszowe na zakwasie.

  24. Dzień dobry, a czy można jeść parówki sojowe, zakładając, że znajdzie się takie niezawierające innych niedozwolonych składników? Chodzi mi głównie, o to, czy soja jest w nich obrabiana jak do tofu i w związku z tym można, czy też nie?

    1. Witam, parówki nie zostały przebadane, ale patrząc na sk ład parówek polsoi („woda, białko sojowe (11%), olej rzepakowy, białko pszenne, skrobia, aromaty (soja), ekstrakty przypraw, sól, substancja zagęszczająca: karagen, błonnik cytrusowy), wydaje mi się, że mogą być ok, bo składają się głównie z białka, a nie węglowodanów. Pytanie tylko, co za przyprawy dodają.

  25. Witam,
    na wykazie produktów dozwolonych nie ma wpisanego makaronu bezglutenowego, natomiast w poście „13 podstawowych produktów diety Low FODMAP” jest wymieniony. Więc jak z nim jest, można go jeść na diecie czy nie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *