FODMAP po polsku

Życie bez zespołu jelita drażliwego

Lista produktów Low FODMAP

Przygotowałam dla Was listę produktów Low FODMAP, po które można spokojnie sięgać w każdej chwili – są to te produkty, które nie zawierają FODMAP albo zawierają na tyle niewielkie ilości FODMAP, że nie zakłócają pracy naszych jelit.

Listę można sobie wydrukować, tak aby mieć ją zawsze pod ręką podczas zakupów czy planowania posiłków.

Legenda do listy znajduje się na końcu tego artykułu.

Lista jest aktualizowana, ponieważ po pierwsze pojawiają się na niej nowe produkty, a po drugie – niektóre produkty zostały ponownie przebadane i zmieniono ich dozwolone ilości.

Lista produktów dozwolonych 2.9 do pobrania

(aktualizacja 07.06.2016 – dodano: mleko ryżowe, mleko z konopi)

(aktualizacja 04.09.2016 – uszczegółowiono – płatki owsiane, pasta z tamaryndy)

(aktualizacja 09.01.2017 – dodano: czekolada, sos sojowy, stewia, galaretki, ogórki w occie)

(aktualizacja 31.01.2017 – dodano: makaron pszenny i orkiszowy gotowany, płatki kukurydziane bezglutenowe)

(aktualizacja 21.02.2017 – poprawiono: kasza gryczana)

(aktualizacja 09.06.2017 – poprawiono: kapusta, dodano kapusta pekińska)

(aktualizacja 10.09.2017 – poprawiono: banany, kapusta pekińska, koper włoski, bakłażan i inne warzywa)

70 Comments

  1. Czesc od dwóch tygodni regularnie przeglądam strone-bardzo ci dziekuje,ze wkładasz tyle pracy w to,zeby inni czuli sie lepiej:-) ja po tygodniu fazy eliminacyjnej czułam sie lepiej,ale teraz mam jakies załamanie wiec czytam dokładniej składy i widze ze masę błędów popełniłam.inka codziennie?zle-prawda?pieczywo żytnie-gorzej..tyle jeszcze czytania i nauki przede mna..co jest bezpiecznie pic na ciepło?mekisa?rumianek?lubie tez gorąca wodę z imbirem 🙂

    • Hej,

      dzięki za miłe słowa!!! 😀
      Tak, inka, pieczywo żytnie – to wszystko może wywoływać problemy.
      Ale warto się uczyć na błędach. Ja też ciągle je popełniam mniej lub bardziej świadomie. Trzymam kciuki, żeby następowała poprawa. 🙂
      Imbir ok, rumianek – niedozwolony, melisa – nieprzebadana. Herbata miętowa – ok.

  2. Witam, czy w fazie eliminacji siemię lniane jest zabronione?

  3. Witam,
    Bardzo podoba mi się ten blog. Podziwiam pracę jaką w to włożyłaś w samo pisanie jak i wprowadzenie tego w życie. Mam pytanie, czy jest post jak wygląda żywienie już po II fazie?

    • Hej,
      Dzięki za miłe słowa! 🙂
      Nie, nie ma jeszcze takiego postu, ale jest w planach. Chcę mieć jak najwięcej doświadczenia, zanim go napiszę, więc go ciągle odkładam. Ale jesteś już kolejną osobą, która o to pyta, więc czuję presję. ;P

  4. czy można jeść ser biały bez laktozy?
    a co z pomarańczami są oznaczone na kolor pomarańczowy ale nie jest podana ilość

    • Ser biały… Rozumiem, że chodzi o twaróg. Osobiście uważam, że można, bo ma poniżej 4 g węglowodanów na 100 g, ale nie został przebadany i nie mogę z pełną odpowiedzialnością go polecić. Zwłaszcza jeśli masz wysoką nietolerancję laktozy.
      Lepiej w czasie I i II fazy z niego zrezygnować albo wybrać twaróg bezlaktozy – jest dostępny w hipermarketach.
      Pomarańcze są dozwolone bez ograniczeń. Albo coś się zmieniło w tym zakresie, albo ja coś pomyliłam. Poprawię rozpiskę na najbliższym czasie.

      • w biedronce pojawił się ser biały bez laktozy i jem to po tzw klimku dziennie wolałam się upewnić że jest bezpieczny
        mam też pytanie co do selera korzeniowego- u Ciebie że jest dozwoony na innych stronach że nie – możesz doprecyzować?

        niestety u mnie za kązdym razem gdy wprowadzam coś do diety w niewielkich ilościach wracają objawy głownie wzdęcia mam brzuch jak balon i wypuszam ogrmne ilości powietrzea to boli jeśli ktoś ma jakieś pomysły to chętnie przeczytam jak sobie z tym radzi uprzedzam że jestem weteranką po 2 gastroskopiach phmetrii manometrii i zjadłam w ciagu 15 lat chyba wszytkie możliwe leki bez i na receptę z czasem jest coraz gorzej coraz mniej pomaga

        • Z opisu to mi wygląda to na coś więcej niż ZJD… 🙁 Jedzenie wszystkich leków też z pewnością nie pomogło, zwłaszcza jeśli przy okazji zakłóciły równowagę flory bakteryjnej.
          Czy badałaś się pod kątem SIBO i alergii pokarmowych (np. na kazeinę)?
          Seler korzeniowy jest dozwolony i nie ma na chwilę obecną żadnych ograniczeń.
          Klimek dziennie? Nie tolerujesz innych pokarmów? To dość jednorodna dieta…

  5. Pani Janno, bardzo przydatna strona. Dziękuję😉 pomogła mi podjąć decyzję. Mam pytanie odnośnie kaszy gryczanej. Nie ma jej na liście zielonej jest tylko mąka. I w zabronionych jest gryczaną kasza niepalona. Czy to znaczy że palona może być? Wszędzie jest nirmacha że kasza gryczana jest ok. Proszę rozwiać wątpliwości pozdrawiam Emilia

    • Muszę przyznać, że z uwagi na różnice kulinarne i problemy z tłumaczeniem zupełnie wszystko pokręciłam.
      Nasza kasza gryczana palona (kasha) w ogóle nie została przetestowana. MU zbadało zawartość FODMAP w gryce niełuskanej (buckwheat kernels) i gryce łuskanej ale niepalonej zwanej u nas kaszą gryczaną niepaloną (buckwheat groats).
      Nie daję głowy, czy dobrze to przetłumaczyłam, ale gryka łuskana niepalona jest Low FODMAP, kernels są dozwolone w ilości 27 g ugotowanej.
      W książkach o diecie low FODMAP gryka jest oznaczona jako dozwolona. Ja jem kaszę gryczaną i nie mam problemów.

      • Dziękuję za informacje, rozumiem, że Anglicy/Amerykanie nie znają wielu naszych produktów, nie jedzą ich i dlatego ich nie badają. Cieszę się na kaszę, bo zawsze na mnie dobrze działa.

        • Widzę sprzeczność odnośnie mleka roślinnego – migdałowe, ryżowe. Jest ono w końcu dozwolonym produktem czy nie?

          • Jeszcze mam pytanie odnośnie serów kozich. Ze względu na IBS, insulinooporność i inne nietolerancje pokarmowe, m.in nietolerancję nabiału i glutenu nie jem nabiału co zastępuję ostatnio serami kozimi. Czy to jest dobre rozwiązanie przy IBS?

          • Jeśli chodzi o dietę Low FODMAP praktycznie wszystkie twarde sery są dozwolone, ponieważ w trakcie ich produkcji ilość laktozy jest bardzo redukowana. W aplikacji udostępniona jest informacja odnośnie koziej roladki pleśniowej i jogurtu z koziego mleka – oba produkty są dozwolone.

          • Mleko migdałowe i ryżowe jest dozwolone. Wcześniej -jeśli dobrze pamiętam – MU podawało, że mleko migdałowe jest niedozwolone, a owsiane dozwolone, zostało to skorygowane. A gdzie są te sprzeczności? Jeśli na moim blogu, to bardzo proszę o informację – poprawię, co trzeba…

  6. Rozumiem, czyli sery twarogowe kozie, sery kozie w plastrach nie są dozwolone?
    Tylko twarde sery w dużych kawałkach? Pytam ponieważ skład na opakowaniu jest podobny i już sama nie wiem czy je wykluczać.

    • Jeśli chodzi o sprzeczności to absolutnie nie na blogu 🙂 studiując dozwolone produkty na innych stronach internetowych natknęłam się na inną wersję stąd moje pytanie. A czy mleko migdałowe nie ma “złych” cukrów?

      • Już się przestraszyłam… 😉
        Mleko migdałowe, w przeciwieństwie do migdałów, jest Low FODMAP. Jest bardzo rozcieńczone i w przeważającej większości składa się z wody.
        Dlatego trzeba pamiętać, żeby nie dokonywać automatycznych założeń co do produktów przetworzonych. Pisałam o tym w tym wpisie. 🙂

    • Sery twarogowe? Możesz mi podesłać jakiś przykład?
      Ser twardy w plastrach jest oczywiście dozwolony. Pocięcie kawałka sera na plastry nie wpływa na ilość laktozy. 😉

  7. Mam kilka serów kozich co do których mam wątpliwości.

    Jeden z nich to ser twarogowy kozi termizownay. W składzie ser twarogowy, sól, substancje zagęszczające (karagen, mączka chleba świętojańskiego). Jest też informacja że wyprodukowano w zakładzie wykorzystującym mleko krowie i kozie.

    Inny sery to sery podpuszczkowe – twardy i półtwardy. W jednym z nich w składzie jest taka informacja o składzie: bakterie fermentacji kwasu mlekowego – zawierają laktozę z mleka.

    Mam wątpliwości, ponieważ zaczęłam dietę a nadal mam przykre dolegliwości – jem sery dlatego podejrzewam że to winowajca:)

  8. Witam,
    powoli zapoznaję się z zasadami i regułami diety Low Fodmap.
    Studiuję też uważnie przygotowaną przez Ciebie listę produktów dozwolonych lub nie. I nie widzę jabłek, a przecież w postach piszesz, że są niedozwolone. A może coś źle zapamiętałam?
    Dzięki za Blog, który wymaga poświęcenia mu dużo czasu i zaangażowania. Jest bardzo pomocny dla nowicjuszy w tym temacie.
    Pozdrawiam
    Ania Ula

  9. Witam Joanno
    Proszę o informację, czy chleb pszenny biały na zakazie jest rzeczywiście dozwolony? Czy może są jakieś dodatkowe obostrzenia dotyczące tego rodzaju pieczywa? Pozdrawiam serdecznie.

    • Zgodnie z aplikacją MU jest dozwolony, ale nie podano jego składu ani sposobu przygotowania.Wg mnie nie powinien zawierać dodatku mąki żytniej, a takiego jeszcze nie znalazłam.

  10. Dzień dobry,
    jestem na diecie low fodmap od wczoraj, więc chcę się zapytać jak wygląda sprawa z glutenem. Czy nie można jedynie spożywać rzeczy wykonanych z mąki pszennej/ orkiszowej czy odpadają wszystkie produkty, które w składzie mają adnotację, że mogą zawierać gluten? Tak samo czy czy można spożywać rzeczy które w składzie mają wyznaczone, że mogą zawierać soje?
    I czy mięso z kaczki jest dozwolone?
    Pozdrawiam

    • Gluten to białko i nie jest FODMAP. Jeśli nie masz celiakii nie musisz wykluczać produktów z glutenem. Więcej na ten temat w poście o glutenie.
      Produkty z soją należy wyeliminować w trakcie stosowania zasad fazy eliminacyjnej.
      Kaczka to białko, węglowodany są w śladowej ilości. WSZYSTKIE rodzaje mięsa i tłuszczu są Low FODMAP.

  11. Mam również pytanie czy można przyjmować krople iberogast? Zazwyczaj bardzo mi pomagają przy objawach niestrawności, ale jest tam obecny wyciąg z rumianku, który niestety jest zakazany na tej diecie.
    Pozdrawiam

    • Z uwagi na rumianek odstawiłabym do zakończenia fazy reintrodukcji. Dieta powinna poradzić sobie z wszystkimi objawami. Więcej o niestrawności pisałam w tym poście.
      Naukowo udowodnione jest, że przy ZJD pomaga olejek miętowy, który także poprawia trawienie.

  12. Witam. od blisko dwóch tygodni próbuję stosować się do fodmap. serdecznie dziękuję za Pani bloga – bez niego byłoby mi o wiele trudniej. Mam jednak kilka wątpliwości i problemów i liczę na Pani pomoc. Przede wszystkim niestety mam większe problemy z zaparciami – od kiedy pamiętam miałam z tym problem, jednak teraz jest jakby gorzej….staram się jeść warzywa i do śniadania i obiadu ale widocznie zbyt mało dostarczam sobie błonnika. Wcześniej jadłam sporo malin czy otrąb które teraz niestety są zakazane…Efekt jest taki że generalnie widzę poprawę (rzadziej boli mnie brzuch i jest mniej wzdęty) jednak przy kilkudniowych zaparciach i tak męczę się z bólem…..Czy może mi Pani coś doradzic? Poza tym proszę o potwierdzenie czy dozwolone są: płatki jaglane (takie błyskawiczne), zwykłe chrupki kukurydziane (takie jak dla dzieci), pieczywo chrupkie kukurydziane, herbata melisa z pomarańczą i tuńczyk w puszcze. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: otóż wypiłam jednego dnia zieloną hebratę liściastą – strasznie rozbolał mnie brzuch – dlaczego? Przecież zielona hebrata jest dozwolona….Z góry serdczenie dziękuję za pomoc

    • Proszę zapoznać się z wpisem o błonniku na diecie Low FODMAP. Mam nadzieję, że ten artykuł odpowie na wszystkie pytania i wątpliwości. 🙂
      Jeśli jakiś produktów nie ma na liście, to znaczy, że albo są niedozwolone albo nieprzetestowane. O napojach też już pisałam – wszystkie dozwolone są wymienione we wpisie.
      Tuńczyk, jak inne ryby i mięso ma śladowe ilości węglowodanów, więc oczywiście jest dozwolonym pod warunkiem, że nie dodano do niego czegoś niedozwolonego.
      O występowaniu objawów i który posiłek/napój może je spowodować (wcale nie koniecznie ostatni) pisałam w newsletterze.

      • Dziękuję bardzo za odpowiedź. Rozumiem że nie wszystkie produkty zostały przebadane ale tak na “chłopski rozum” – skoro dozwolona jest kasza kukurydziana to czy zwykle chrupki kukurydziane mogą być zabronione? Przepraszam że drąże temat Ale po prostu strasznie brakuje mi czegoś takiego do chrupania. A może popcorn? Znalazłam na tej stronie jakąś informację jednak nie znam dobrze angielskiego i być może coś źle tłumaczę http://blog.katescarlata.com/2016/02/19/popcorn-is-low-fodmap/
        Z góry dziekuje

        • No właśnie ten chłopski rozum przy FODMAP może być zawodny. Pisałam o tym w tym poście. 😉
          Wydaje mi się, że chrupki są ok, co więcej sama jem chrupki kukurydziane i jest ok. Ale głowy nie dam i wolę się nie wypowiadać, skoro nie zostały przetestowane, żeby nie wprowadzić przez przypadek w błąd.
          Popcorn jest dozwolony, przebadano 120 g, ale nie ma zastrzeżeń co do większych porcji. Ewentualnie może zaszkodzić, jeśli będzie tłusty, bo tłuste potrawy mogą podrażniać jelita.

          • Bardzo się cieszę. Uwielbiam popcorn. Kupuję normalne ziarenka i prazę je w mikrofali więc nie ma obaw ze będzie za tłuste bo nie dodaje grama tłuszczu. Chyba wprowadza to do codziennego menu bo ma trochę błonnika. Niestety problem z wc się u mnie nasila…

          • Ale jesz min. 5 porcji dozwolonych warzyw i owoców?
            W tym artykule masz wymienione produkty z błonnikiem, które są Low FODMAP.
            Zastanawiałaś się nad babką płesznika? Tak jak pisałam, badania pokazują, że przynosi ulgę przy tej formie ZJD i problemach z WC.

  13. Witam. Mam pytanie odnośnie botwinki. Widzę, że jest dozwolona. Czy dotyczy to całej botwinki z liśćmi i buraczkami?

  14. Dzisiaj zjadłam ok 600-700g warzyw i 200g owoców. Codziennie jem w miarę podobnie, więc wydaje mi się że te 5 porcji zjadam dziennie spokojnie. Ja zawsze miałam z tym problem i w sumie nie wiem dlaczego teraz jest gorzej bo jak tak myślę moja dieta nie różni się jakoś drastycznie od tego co było wcześniej. Pije codziennie też siemię lniane, ale zdecydowanie jutro kupię babkę.

    • U osób z biegunkową postacią ZJD dieta znacząco ogranicza wizyty w toalecie. Być może u osób z postacią zaparciową działa podobnie, ale trudno to akurat uznać za poprawę.
      Czy babka pomogła?

      • Dzieki za odpowiedz, tak myslalam, ale koniecznie sie chcialam upewnic. Jestem na diecie eliminacyjnej juz miesiac. Niestety poprawy nie widze za bardzo. Dlatego chce upewnic sie czy gdzies nie popelniam bledu. Zastanawiam sie czy jeszcze moze drozdze mi nie szkodza, ktore uzywam tylko do wypiekania chleba… Zrezygnowalam juz z jajek w obawie o jakas nietolerancje, byc moze wina drozdzy… chleb jem praktycznie codziennie (oczywiscie pieczony wg low fodmap)

        • Czy robiłaś test na SIBO. Jeden z czytelników też nie widział poprawy, zrobił test i niestety wyszło właśnie SIBO. Przy SIBO dieta pomaga tylko częściowo. Niezbędna jest też antybiotykoterapia.
          Wyklucz drożdże na jakieś 2 tygodnie i sprawdź, czy jest jakaś różnica.
          W takiej sytuacji konieczna będzie już wizyta u specjalisty.

          • Mam zdiagnozowane SIBO, robiłam test (plus miałam i mam jak dotąd wszystkie objawy SIBO). Jestem juz po antybiotykoterapii, włączyłam dietę. Poprawy zero. Rozkładam ręce. Ciężko być już na diecie kiedy efektów nie widzę. Miesiąc minął. Gastrolog zalecił dietę jedynie lekkostrawną – niby wystarczy, ja z ostrożności (o SIBO lekarze w Polsce niewiele wiedzą) po przewertowaniu internetu zdecydowałam się na fodmap, a jak widać i to nie pomaga…

          • Bardzo mi przykro… 🙁 Dieta FODMAP nie jest skrojona pod kątem SIBO, choć jest zalecana pomocniczo. Nie jesteś pierwszą osobą z SIBO, której FODMAP nie pomaga.
            Na szczęście masz jeszcze kilka opcji. Wiem, że bardzo trudno jest w sobie znaleźć siłę, żeby próbować po raz kolejny, ale wierze, że warto!
            Mocno trzymam kciuki!

      • Dopiero dzisiaj udało mi się kupić babkę. Odwiedziłam kilka aptek i nigdzie nie mieli, dopiero dziś w zwykłym sklepie spożywczym znalazłam. Także zobaczymy.

  15. Witam, chciałabym zapytać się o produkt z listy low. Co kryje się pod nazwą serka wiejskiego? Czy to jest taki serek wiejski – ziarnisty sprzedawany w małych kubeczkach, czy może to jest normalny ser biały (oczywiście bez jakiś podejrzanych dodatków)?

    • Chodzi o “cottage cheese, creamed” czyli serek wiejski granulowany. Taki widnieje również na zdjęciu w aplikacji. Twaróg zwykły będzie miał zbyt dużą zawartość laktozy. Nabiał, który ma powyżej 4 g węglowodanów na 100 g, jest niedozwolony w czasie stosowania zasad fazy eliminacyjnej.

      • A czy zwykły serek śmietankowy chudy o zawartości węglowodanów 3,9/100g będzie dozwolony w fazie eliminacyjnej?

        • Z tego co czytałam (i z mojego doświadczenia), to powinien być ok w niewielkiej ilości. Ale nie zostało to potwierdzone w aplikacji MU, gdzie serek jest oznaczony na żółto. Dlatego głowy nie daję.

  16. dosłałam dietę od lekarza, porównałam ją z Twoją i jakbym miała jesc to co podałaś to pewnie nie wychodziłabym z toalety.

  17. Świetny blog, dzięki! Spróbuję FODMAP, bo męczę się już od lat i nic. Zestawienie produktów dozwolonych i zakazanych jest trochę zaskakujące, bo właśnie ten “zdrowy rozum” i potoczne doświadczenie wskazują zwykle na inne rozwiązania… Zastanawiam się tylko, co zrobić, żeby czuć się sytym :-), jeśli się jest przy okazji weganinem. Przy okazji, wydaje mi się, że dieta wegańska jest dość słaba przy wrażliwym jelicie, ale cóż, jeśli to wybór etyczny, to coś za coś.

  18. Witam, mam pytanie. Czy wymienione produkty mają być stosowane przy ZJD z zaparciami jak i z biegunką? Rozumiem, że nie ma żadnego podziału.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam : )

    • Hej!
      Nie ma podziału. Ja akurat mam postać biegunkową. Jedna z czytelniczek w komentarzach pisała, że stosowanie diety bynajmniej nie pomaga w regularności wizyt w toalecie. Warto przeczytać wtedy post o błonniku. Może pomoże. 😉

  19. A co z fasolką szparagową ale żółtą? Na liście jest tylko zielona… Właśnie mama zadzwoniła że ma młodą fasolkę….a ja ją uwielbiam. Jeść czy nie jeść? 🙂

    • Młoda fasolka!! 😀
      W aplikacji jest wyraźnie mowa o ZIELONEJ fasolce i to w ograniczonej ilości. 🙁
      Może przetestujesz ją w fazie reintrodukcji? 😉

      • Buu szkoda. No nic trudno, fasolka poczeka na lepsze czasy. Ale gdyby pojawiła się w aplikacji jakakolwiek wzmianka a fasolce żółtej daj proszę znać bo sezon na to złoto się zaczyna.

  20. Genialny blog! Czegoś takiego właśnie szukałam i teraz mam nadzieję, że moje zmagania z biednym jelitem będą o wiele łatwiejsze. Mam pytanie do warzyw, nie ma ich na liście, czy to znaczy, że większość można jeść? Patrzyłam na listę na stronie, którą podałaś i tak jest ich trochę. Co ze szpinakiem i jarmużem? Lepiej nie jeść w pierwszym etapie?

    • Oj, chyba coś jest nie tak, bo na liście do pobrania jest cała sekcja dozwolonych warzyw i jest na niej szpinak i jarmuż. 😉
      Warzywa jak najbardziej powinny być nieodłącznym elementem codziennego jadłospisu! 🙂

  21. Dopiero jestem w trakcie diagnozowania SIBO (ale WTO wyszło zdecydownie pozytywnie) i antybuiotykoterapia a za nią dieta dopiero przede mną. Gdy zaczęłam czytać o FODMAP byłąm przerażona, ale dzięki Twojej liście widzę, że nie taki diabeł straszny. Dzięki wielkie!

    • Bardzo się cieszę, że zdecydowałaś się na dietę. 🙂
      Z doświadczenia moich czytelników wynika jednak, że dieta Low FODMAP nie jest tak skuteczna przy SIBO, jak przy samym ZJD…

      • Lekarz mówi, że aby Low FODMAP była skuteczna przy SIBO trzeba wpierw większą część bakterii “ubić” antybiotykami, sama dieta nie przyniesie tak wyraźnego efektu.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 FODMAP po polsku

Theme by Anders NorenUp ↑