Przygotowałam dla Was listę produktów Low FODMAP, po które można spokojnie sięgać w każdej chwili – są to te produkty, które nie zawierają FODMAP albo zawierają na tyle niewielkie ilości FODMAP, że nie zakłócają pracy naszych jelit.
Listę można sobie wydrukować, tak aby mieć ją zawsze pod ręką podczas zakupów czy planowania posiłków.
Lista produktów Low FODMAP została opracowana w oparciu o informacje zawarte w aplikacji Monash University, do której zakupu gorąco zachęcam. Zawiera ona bowiem dużo więcej szczegółowych informacji, w szczególności odnośnie grup FODMAP występujących lub nie w każdym z przebadanych produktów.
Obecnie aplikacja dostępna jest na urządzenia działające na systemie Android lub iOS. Kosztuje ok. 30 zł.
Legenda do listy znajduje się na końcu tego artykułu.
Lista produktów dozwolonych 3.0
W przypadku, gdy zauważyliście jakiś błąd lub nieścisłość, proszę o bezpośredni kontakt mailowy. Staram się dość szybko poprawiać błędy, które mi zgłaszacie.
Aktualizacje listy produktów Low FODMAP
Lista jest aktualizowana, ponieważ po pierwsze pojawiają się na niej nowe produkty, a po drugie – niektóre produkty zostały ponownie przebadane i zmieniono ich dozwolone ilości.
Poniżej przedstawiam listę dotychczasowych aktualizacji. Jeśli nie macie aplikacji MU, zachęcam do regularnego odwiedzania tej strony. Postaram się sprawdzać i aktualizować listę przynajmniej 1 raz w miesiącu.
aktualizacja 07.06.2016 – dodano: mleko ryżowe, mleko z konopi
aktualizacja 04.09.2016 – uszczegółowiono – płatki owsiane, pasta z tamaryndy
aktualizacja 09.01.2017 – dodano: czekolada, sos sojowy, stewia, galaretki, ogórki w occie
aktualizacja 31.01.2017 – dodano: makaron pszenny i orkiszowy gotowany, płatki kukurydziane bezglutenowe
aktualizacja 21.02.2017 – poprawiono: kasza gryczana
aktualizacja 09.06.2017 – poprawiono: kapusta, dodano kapusta pekińska
aktualizacja 10.09.2017 – poprawiono: banany, kapusta pekińska, koper włoski, bakłażan i inne warzywa
aktualizacja 06.05.2018 – poprawiono i dodano wiele produktów
Czesc od dwóch tygodni regularnie przeglądam strone-bardzo ci dziekuje,ze wkładasz tyle pracy w to,zeby inni czuli sie lepiej:-) ja po tygodniu fazy eliminacyjnej czułam sie lepiej,ale teraz mam jakies załamanie wiec czytam dokładniej składy i widze ze masę błędów popełniłam.inka codziennie?zle-prawda?pieczywo żytnie-gorzej..tyle jeszcze czytania i nauki przede mna..co jest bezpiecznie pic na ciepło?mekisa?rumianek?lubie tez gorąca wodę z imbirem 🙂
Hej,
dzięki za miłe słowa!!! 😀
Tak, inka, pieczywo żytnie – to wszystko może wywoływać problemy.
Ale warto się uczyć na błędach. Ja też ciągle je popełniam mniej lub bardziej świadomie. Trzymam kciuki, żeby następowała poprawa. 🙂
Imbir ok, rumianek – niedozwolony, melisa – nieprzebadana. Herbata miętowa – ok.
Witam, czy w fazie eliminacji siemię lniane jest zabronione?
Nie zostało samo przebadane przez MU, ale różne źródła podają, że łyżeczka nie powinna zaszkodzić.
Witam,
Bardzo podoba mi się ten blog. Podziwiam pracę jaką w to włożyłaś w samo pisanie jak i wprowadzenie tego w życie. Mam pytanie, czy jest post jak wygląda żywienie już po II fazie?
Hej,
Dzięki za miłe słowa! 🙂
Nie, nie ma jeszcze takiego postu, ale jest w planach. Chcę mieć jak najwięcej doświadczenia, zanim go napiszę, więc go ciągle odkładam. Ale jesteś już kolejną osobą, która o to pyta, więc czuję presję. ;P
czy można jeść ser biały bez laktozy?
a co z pomarańczami są oznaczone na kolor pomarańczowy ale nie jest podana ilość
Ser biały… Rozumiem, że chodzi o twaróg. Osobiście uważam, że można, bo ma poniżej 4 g węglowodanów na 100 g, ale nie został przebadany i nie mogę z pełną odpowiedzialnością go polecić. Zwłaszcza jeśli masz wysoką nietolerancję laktozy.
Lepiej w czasie I i II fazy z niego zrezygnować albo wybrać twaróg bezlaktozy – jest dostępny w hipermarketach.
Pomarańcze są dozwolone bez ograniczeń. Albo coś się zmieniło w tym zakresie, albo ja coś pomyliłam. Poprawię rozpiskę na najbliższym czasie.
w biedronce pojawił się ser biały bez laktozy i jem to po tzw klimku dziennie wolałam się upewnić że jest bezpieczny
mam też pytanie co do selera korzeniowego- u Ciebie że jest dozwoony na innych stronach że nie – możesz doprecyzować?
niestety u mnie za kązdym razem gdy wprowadzam coś do diety w niewielkich ilościach wracają objawy głownie wzdęcia mam brzuch jak balon i wypuszam ogrmne ilości powietrzea to boli jeśli ktoś ma jakieś pomysły to chętnie przeczytam jak sobie z tym radzi uprzedzam że jestem weteranką po 2 gastroskopiach phmetrii manometrii i zjadłam w ciagu 15 lat chyba wszytkie możliwe leki bez i na receptę z czasem jest coraz gorzej coraz mniej pomaga
Z opisu to mi wygląda to na coś więcej niż ZJD… 🙁 Jedzenie wszystkich leków też z pewnością nie pomogło, zwłaszcza jeśli przy okazji zakłóciły równowagę flory bakteryjnej.
Czy badałaś się pod kątem SIBO i alergii pokarmowych (np. na kazeinę)?
Seler korzeniowy jest dozwolony i nie ma na chwilę obecną żadnych ograniczeń.
Klimek dziennie? Nie tolerujesz innych pokarmów? To dość jednorodna dieta…
nie umiałam do tej pory odnaleźć odpowiedzi
jak się zbadać pod kątem kazeiny? jakie badanie wykonać? proszę o odpowiedź
Powinnaś się zgłosić do alergologa, który po wywiadzie zleci odpowiednie i wiarygodne badania w sprawdzonym laboratorium.
byłam u alergologa, po wykonaniu standardowych testów skórnych po których nic nie wyszło nie chciał kontynuować leczenia
i odesłał do gastrologa
Jeśli to nie alergia na białka mleka, to dieta Low FODMAP jest dobrym wyborem, bo prawdopodobnie masz problem z laktozą.
Pani Janno, bardzo przydatna strona. Dziękuję😉 pomogła mi podjąć decyzję. Mam pytanie odnośnie kaszy gryczanej. Nie ma jej na liście zielonej jest tylko mąka. I w zabronionych jest gryczaną kasza niepalona. Czy to znaczy że palona może być? Wszędzie jest nirmacha że kasza gryczana jest ok. Proszę rozwiać wątpliwości pozdrawiam Emilia
Muszę przyznać, że z uwagi na różnice kulinarne i problemy z tłumaczeniem zupełnie wszystko pokręciłam.
Nasza kasza gryczana palona (kasha) w ogóle nie została przetestowana. MU zbadało zawartość FODMAP w gryce niełuskanej (buckwheat kernels) i gryce łuskanej ale niepalonej zwanej u nas kaszą gryczaną niepaloną (buckwheat groats).
Nie daję głowy, czy dobrze to przetłumaczyłam, ale gryka łuskana niepalona jest Low FODMAP, kernels są dozwolone w ilości 27 g ugotowanej.
W książkach o diecie low FODMAP gryka jest oznaczona jako dozwolona. Ja jem kaszę gryczaną i nie mam problemów.
Dziękuję za informacje, rozumiem, że Anglicy/Amerykanie nie znają wielu naszych produktów, nie jedzą ich i dlatego ich nie badają. Cieszę się na kaszę, bo zawsze na mnie dobrze działa.
Widzę sprzeczność odnośnie mleka roślinnego – migdałowe, ryżowe. Jest ono w końcu dozwolonym produktem czy nie?
Jeszcze mam pytanie odnośnie serów kozich. Ze względu na IBS, insulinooporność i inne nietolerancje pokarmowe, m.in nietolerancję nabiału i glutenu nie jem nabiału co zastępuję ostatnio serami kozimi. Czy to jest dobre rozwiązanie przy IBS?
Jeśli chodzi o dietę Low FODMAP praktycznie wszystkie twarde sery są dozwolone, ponieważ w trakcie ich produkcji ilość laktozy jest bardzo redukowana. W aplikacji udostępniona jest informacja odnośnie koziej roladki pleśniowej i jogurtu z koziego mleka – oba produkty są dozwolone.
Mleko migdałowe i ryżowe jest dozwolone. Wcześniej -jeśli dobrze pamiętam – MU podawało, że mleko migdałowe jest niedozwolone, a owsiane dozwolone, zostało to skorygowane. A gdzie są te sprzeczności? Jeśli na moim blogu, to bardzo proszę o informację – poprawię, co trzeba…
Rozumiem, czyli sery twarogowe kozie, sery kozie w plastrach nie są dozwolone?
Tylko twarde sery w dużych kawałkach? Pytam ponieważ skład na opakowaniu jest podobny i już sama nie wiem czy je wykluczać.
Jeśli chodzi o sprzeczności to absolutnie nie na blogu 🙂 studiując dozwolone produkty na innych stronach internetowych natknęłam się na inną wersję stąd moje pytanie. A czy mleko migdałowe nie ma „złych” cukrów?
Już się przestraszyłam… 😉
Mleko migdałowe, w przeciwieństwie do migdałów, jest Low FODMAP. Jest bardzo rozcieńczone i w przeważającej większości składa się z wody.
Dlatego trzeba pamiętać, żeby nie dokonywać automatycznych założeń co do produktów przetworzonych. Pisałam o tym w tym wpisie. 🙂
Sery twarogowe? Możesz mi podesłać jakiś przykład?
Ser twardy w plastrach jest oczywiście dozwolony. Pocięcie kawałka sera na plastry nie wpływa na ilość laktozy. 😉
Mam kilka serów kozich co do których mam wątpliwości.
Jeden z nich to ser twarogowy kozi termizownay. W składzie ser twarogowy, sól, substancje zagęszczające (karagen, mączka chleba świętojańskiego). Jest też informacja że wyprodukowano w zakładzie wykorzystującym mleko krowie i kozie.
Inny sery to sery podpuszczkowe – twardy i półtwardy. W jednym z nich w składzie jest taka informacja o składzie: bakterie fermentacji kwasu mlekowego – zawierają laktozę z mleka.
Mam wątpliwości, ponieważ zaczęłam dietę a nadal mam przykre dolegliwości – jem sery dlatego podejrzewam że to winowajca:)
Jeśli pod nazwą serka termizowanego masz na myśli coś w tym stylu, to nic dziwnego, że Ci szkodzi. Ma zdecydowanie za dużo laktozy. Serki homogenizowane nie są dozwolone. Dozwolone są sery twarde, ewentualnie kozia roladka. Sprawdź proszę w jego składzie, ile ma gramów węglowodanów. Jeśli więcej niż 4 g, może sprawiać kłopoty.
Nie nie absolutnie nie taki serek miałam na myśli, bardziej takie serki:
https://polskikoszyk.pl/euroser-ser-kozi-poltwardy-w-plastrach-100-g.html
https://polskikoszyk.pl/naturek-nasz-kozi-serek-twarogowy-150-g.html
https://polskikoszyk.pl/eurial-merchi-chef-rolada-plesniowa-kozia-120-g.html
Czy te będą szkodzić?
Nie, te serki nie powinny szkodzi, choć serek do smarowania jest już na granicy, więc jeśli masz wysoką nietolerancję laktozy to lepiej z niego zrezygnuj.
Ale wróćmy do początku – co rozumiesz pod pojęciem nietolerancji nabiału? Miałaś robione badania? Jakie masz objawy po zjedzeniu sera koziego?
Niestety obserwuje u siebie złe reakcje po spożywaniu nabiału( mleko, twarożki, jogurty, serki ) zaczęłam więc testować kozie serki i sery.
Aczkolwiek spożywając ostatnio sałatkę z serkiem kozim (rolada serowa) miałam bardzo przykre dolegliwości.
Zastanawiam się zatem co jest przyczyną takich reakcji mojego organizmu…
To może być alergia, na któryś ze składników mleka koziego. Czy badałaś się pod tym kątem?
Gdzie znalazłaś informacje o ilości laktozy?
w niemieckiej książce o nietolerancji laktozy.
Witam,
powoli zapoznaję się z zasadami i regułami diety Low Fodmap.
Studiuję też uważnie przygotowaną przez Ciebie listę produktów dozwolonych lub nie. I nie widzę jabłek, a przecież w postach piszesz, że są niedozwolone. A może coś źle zapamiętałam?
Dzięki za Blog, który wymaga poświęcenia mu dużo czasu i zaangażowania. Jest bardzo pomocny dla nowicjuszy w tym temacie.
Pozdrawiam
Ania Ula
Hej,
dzięki za miłe słowa. 🙂
Jabłka oczywiście są, tylko na liście produktów zakazanych.
Witam Joanno
Proszę o informację, czy chleb pszenny biały na zakazie jest rzeczywiście dozwolony? Czy może są jakieś dodatkowe obostrzenia dotyczące tego rodzaju pieczywa? Pozdrawiam serdecznie.
Zgodnie z aplikacją MU jest dozwolony, ale nie podano jego składu ani sposobu przygotowania.Wg mnie nie powinien zawierać dodatku mąki żytniej, a takiego jeszcze nie znalazłam.
Dzień dobry,
jestem na diecie low fodmap od wczoraj, więc chcę się zapytać jak wygląda sprawa z glutenem. Czy nie można jedynie spożywać rzeczy wykonanych z mąki pszennej/ orkiszowej czy odpadają wszystkie produkty, które w składzie mają adnotację, że mogą zawierać gluten? Tak samo czy czy można spożywać rzeczy które w składzie mają wyznaczone, że mogą zawierać soje?
I czy mięso z kaczki jest dozwolone?
Pozdrawiam
Gluten to białko i nie jest FODMAP. Jeśli nie masz celiakii nie musisz wykluczać produktów z glutenem. Więcej na ten temat w poście o glutenie.
Produkty z soją należy wyeliminować w trakcie stosowania zasad fazy eliminacyjnej.
Kaczka to białko, węglowodany są w śladowej ilości. WSZYSTKIE rodzaje mięsa i tłuszczu są Low FODMAP.
Mam również pytanie czy można przyjmować krople iberogast? Zazwyczaj bardzo mi pomagają przy objawach niestrawności, ale jest tam obecny wyciąg z rumianku, który niestety jest zakazany na tej diecie.
Pozdrawiam
Z uwagi na rumianek odstawiłabym do zakończenia fazy reintrodukcji. Dieta powinna poradzić sobie z wszystkimi objawami. Więcej o niestrawności pisałam w tym poście.
Naukowo udowodnione jest, że przy ZJD pomaga olejek miętowy, który także poprawia trawienie.
Witam. od blisko dwóch tygodni próbuję stosować się do fodmap. serdecznie dziękuję za Pani bloga – bez niego byłoby mi o wiele trudniej. Mam jednak kilka wątpliwości i problemów i liczę na Pani pomoc. Przede wszystkim niestety mam większe problemy z zaparciami – od kiedy pamiętam miałam z tym problem, jednak teraz jest jakby gorzej….staram się jeść warzywa i do śniadania i obiadu ale widocznie zbyt mało dostarczam sobie błonnika. Wcześniej jadłam sporo malin czy otrąb które teraz niestety są zakazane…Efekt jest taki że generalnie widzę poprawę (rzadziej boli mnie brzuch i jest mniej wzdęty) jednak przy kilkudniowych zaparciach i tak męczę się z bólem…..Czy może mi Pani coś doradzic? Poza tym proszę o potwierdzenie czy dozwolone są: płatki jaglane (takie błyskawiczne), zwykłe chrupki kukurydziane (takie jak dla dzieci), pieczywo chrupkie kukurydziane, herbata melisa z pomarańczą i tuńczyk w puszcze. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: otóż wypiłam jednego dnia zieloną hebratę liściastą – strasznie rozbolał mnie brzuch – dlaczego? Przecież zielona hebrata jest dozwolona….Z góry serdczenie dziękuję za pomoc
Proszę zapoznać się z wpisem o błonniku na diecie Low FODMAP. Mam nadzieję, że ten artykuł odpowie na wszystkie pytania i wątpliwości. 🙂
Jeśli jakiś produktów nie ma na liście, to znaczy, że albo są niedozwolone albo nieprzetestowane. O napojach też już pisałam – wszystkie dozwolone są wymienione we wpisie.
Tuńczyk, jak inne ryby i mięso ma śladowe ilości węglowodanów, więc oczywiście jest dozwolonym pod warunkiem, że nie dodano do niego czegoś niedozwolonego.
O występowaniu objawów i który posiłek/napój może je spowodować (wcale nie koniecznie ostatni) pisałam w newsletterze.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Rozumiem że nie wszystkie produkty zostały przebadane ale tak na „chłopski rozum” – skoro dozwolona jest kasza kukurydziana to czy zwykle chrupki kukurydziane mogą być zabronione? Przepraszam że drąże temat Ale po prostu strasznie brakuje mi czegoś takiego do chrupania. A może popcorn? Znalazłam na tej stronie jakąś informację jednak nie znam dobrze angielskiego i być może coś źle tłumaczę http://blog.katescarlata.com/2016/02/19/popcorn-is-low-fodmap/
Z góry dziekuje
No właśnie ten chłopski rozum przy FODMAP może być zawodny. Pisałam o tym w tym poście. 😉
Wydaje mi się, że chrupki są ok, co więcej sama jem chrupki kukurydziane i jest ok. Ale głowy nie dam i wolę się nie wypowiadać, skoro nie zostały przetestowane, żeby nie wprowadzić przez przypadek w błąd.
Popcorn jest dozwolony, przebadano 120 g, ale nie ma zastrzeżeń co do większych porcji. Ewentualnie może zaszkodzić, jeśli będzie tłusty, bo tłuste potrawy mogą podrażniać jelita.
Bardzo się cieszę. Uwielbiam popcorn. Kupuję normalne ziarenka i prazę je w mikrofali więc nie ma obaw ze będzie za tłuste bo nie dodaje grama tłuszczu. Chyba wprowadza to do codziennego menu bo ma trochę błonnika. Niestety problem z wc się u mnie nasila…
Ale jesz min. 5 porcji dozwolonych warzyw i owoców?
W tym artykule masz wymienione produkty z błonnikiem, które są Low FODMAP.
Zastanawiałaś się nad babką płesznika? Tak jak pisałam, badania pokazują, że przynosi ulgę przy tej formie ZJD i problemach z WC.
Witam. Mam pytanie odnośnie botwinki. Widzę, że jest dozwolona. Czy dotyczy to całej botwinki z liśćmi i buraczkami?
Boćwina, nie botwinka.
To zupełnie inne warzywa. 😉
Dzisiaj zjadłam ok 600-700g warzyw i 200g owoców. Codziennie jem w miarę podobnie, więc wydaje mi się że te 5 porcji zjadam dziennie spokojnie. Ja zawsze miałam z tym problem i w sumie nie wiem dlaczego teraz jest gorzej bo jak tak myślę moja dieta nie różni się jakoś drastycznie od tego co było wcześniej. Pije codziennie też siemię lniane, ale zdecydowanie jutro kupię babkę.
U osób z biegunkową postacią ZJD dieta znacząco ogranicza wizyty w toalecie. Być może u osób z postacią zaparciową działa podobnie, ale trudno to akurat uznać za poprawę.
Czy babka pomogła?
Dzieki za odpowiedz, tak myslalam, ale koniecznie sie chcialam upewnic. Jestem na diecie eliminacyjnej juz miesiac. Niestety poprawy nie widze za bardzo. Dlatego chce upewnic sie czy gdzies nie popelniam bledu. Zastanawiam sie czy jeszcze moze drozdze mi nie szkodza, ktore uzywam tylko do wypiekania chleba… Zrezygnowalam juz z jajek w obawie o jakas nietolerancje, byc moze wina drozdzy… chleb jem praktycznie codziennie (oczywiscie pieczony wg low fodmap)
Czy robiłaś test na SIBO. Jeden z czytelników też nie widział poprawy, zrobił test i niestety wyszło właśnie SIBO. Przy SIBO dieta pomaga tylko częściowo. Niezbędna jest też antybiotykoterapia.
Wyklucz drożdże na jakieś 2 tygodnie i sprawdź, czy jest jakaś różnica.
W takiej sytuacji konieczna będzie już wizyta u specjalisty.
Mam zdiagnozowane SIBO, robiłam test (plus miałam i mam jak dotąd wszystkie objawy SIBO). Jestem juz po antybiotykoterapii, włączyłam dietę. Poprawy zero. Rozkładam ręce. Ciężko być już na diecie kiedy efektów nie widzę. Miesiąc minął. Gastrolog zalecił dietę jedynie lekkostrawną – niby wystarczy, ja z ostrożności (o SIBO lekarze w Polsce niewiele wiedzą) po przewertowaniu internetu zdecydowałam się na fodmap, a jak widać i to nie pomaga…
Bardzo mi przykro… 🙁 Dieta FODMAP nie jest skrojona pod kątem SIBO, choć jest zalecana pomocniczo. Nie jesteś pierwszą osobą z SIBO, której FODMAP nie pomaga.
Na szczęście masz jeszcze kilka opcji. Wiem, że bardzo trudno jest w sobie znaleźć siłę, żeby próbować po raz kolejny, ale wierze, że warto!
Mocno trzymam kciuki!
Dopiero dzisiaj udało mi się kupić babkę. Odwiedziłam kilka aptek i nigdzie nie mieli, dopiero dziś w zwykłym sklepie spożywczym znalazłam. Także zobaczymy.
Witam, chciałabym zapytać się o produkt z listy low. Co kryje się pod nazwą serka wiejskiego? Czy to jest taki serek wiejski – ziarnisty sprzedawany w małych kubeczkach, czy może to jest normalny ser biały (oczywiście bez jakiś podejrzanych dodatków)?
Chodzi o „cottage cheese, creamed” czyli serek wiejski granulowany. Taki widnieje również na zdjęciu w aplikacji. Twaróg zwykły będzie miał zbyt dużą zawartość laktozy. Nabiał, który ma powyżej 4 g węglowodanów na 100 g, jest niedozwolony w czasie stosowania zasad fazy eliminacyjnej.
A czy zwykły serek śmietankowy chudy o zawartości węglowodanów 3,9/100g będzie dozwolony w fazie eliminacyjnej?
Z tego co czytałam (i z mojego doświadczenia), to powinien być ok w niewielkiej ilości. Ale nie zostało to potwierdzone w aplikacji MU, gdzie serek jest oznaczony na żółto. Dlatego głowy nie daję.
dosłałam dietę od lekarza, porównałam ją z Twoją i jakbym miała jesc to co podałaś to pewnie nie wychodziłabym z toalety.
Oo. A czemu? 🙁
Co zalecił lekarz? Jaką chorobę masz zdiagnozowaną?
Świetny blog, dzięki! Spróbuję FODMAP, bo męczę się już od lat i nic. Zestawienie produktów dozwolonych i zakazanych jest trochę zaskakujące, bo właśnie ten „zdrowy rozum” i potoczne doświadczenie wskazują zwykle na inne rozwiązania… Zastanawiam się tylko, co zrobić, żeby czuć się sytym :-), jeśli się jest przy okazji weganinem. Przy okazji, wydaje mi się, że dieta wegańska jest dość słaba przy wrażliwym jelicie, ale cóż, jeśli to wybór etyczny, to coś za coś.
Hej! Cieszę się, że blog się podoba. Napisałam wpis o tym jak stosować dietę Low FODMAP będąc wegetarianinem. Oczywiście dieta wegańska to dodatkowe wyzwanie, ale myślę, że się da.
Może warto spotkać się z dietetykiem, który ułoży Ci odpowiednio kaloryczny jadłospis? 🙂
Witam, mam pytanie. Czy wymienione produkty mają być stosowane przy ZJD z zaparciami jak i z biegunką? Rozumiem, że nie ma żadnego podziału.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam : )
Hej!
Nie ma podziału. Ja akurat mam postać biegunkową. Jedna z czytelniczek w komentarzach pisała, że stosowanie diety bynajmniej nie pomaga w regularności wizyt w toalecie. Warto przeczytać wtedy post o błonniku. Może pomoże. 😉
A co z fasolką szparagową ale żółtą? Na liście jest tylko zielona… Właśnie mama zadzwoniła że ma młodą fasolkę….a ja ją uwielbiam. Jeść czy nie jeść? 🙂
Młoda fasolka!! 😀
W aplikacji jest wyraźnie mowa o ZIELONEJ fasolce i to w ograniczonej ilości. 🙁
Może przetestujesz ją w fazie reintrodukcji? 😉
Buu szkoda. No nic trudno, fasolka poczeka na lepsze czasy. Ale gdyby pojawiła się w aplikacji jakakolwiek wzmianka a fasolce żółtej daj proszę znać bo sezon na to złoto się zaczyna.
Jestem maniaczką zakupów na targu i sezonowych warzyw, więc sama staram się trzymać rękę na pulsie. 😉
Genialny blog! Czegoś takiego właśnie szukałam i teraz mam nadzieję, że moje zmagania z biednym jelitem będą o wiele łatwiejsze. Mam pytanie do warzyw, nie ma ich na liście, czy to znaczy, że większość można jeść? Patrzyłam na listę na stronie, którą podałaś i tak jest ich trochę. Co ze szpinakiem i jarmużem? Lepiej nie jeść w pierwszym etapie?
Oj, chyba coś jest nie tak, bo na liście do pobrania jest cała sekcja dozwolonych warzyw i jest na niej szpinak i jarmuż. 😉
Warzywa jak najbardziej powinny być nieodłącznym elementem codziennego jadłospisu! 🙂
Dopiero jestem w trakcie diagnozowania SIBO (ale WTO wyszło zdecydownie pozytywnie) i antybuiotykoterapia a za nią dieta dopiero przede mną. Gdy zaczęłam czytać o FODMAP byłąm przerażona, ale dzięki Twojej liście widzę, że nie taki diabeł straszny. Dzięki wielkie!
Bardzo się cieszę, że zdecydowałaś się na dietę. 🙂
Z doświadczenia moich czytelników wynika jednak, że dieta Low FODMAP nie jest tak skuteczna przy SIBO, jak przy samym ZJD…
Lekarz mówi, że aby Low FODMAP była skuteczna przy SIBO trzeba wpierw większą część bakterii „ubić” antybiotykami, sama dieta nie przyniesie tak wyraźnego efektu.
Słyszałam dokładnie to samo. Przy SIBO sama dieta nie wystarczy… 🙁
Dzień dobry. Przeglądam Pani bloga od kilku dni, a że całą rodziną jestesmy na diecie bg/bm/bk interesuje mnie kilka produktów których nie znalazłem na Pani listach:
1) dynia Hokkaido (pizmową traktuję jako zakazaną), czy jest dozwolona?
2) czy dozwolona jest fasolka szparagowa (żółta) – podjrzewam, że nie podobnie jak zielona
3) ogórki i kapusta kiszona (ogórki kiszone bez czosnku) ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Witam,
1) o dyniach szczegółowo napisałam w tym poście
2) nie wiem w 100%, bo nie została przebadana, ja jem obie
3) o kiszonkach pisałam w tym poście
Hej 🙂
Próbuję być w fazie eliminacyjnej, ale ciągle okazuje się że produkty które jem jednak nie powinny tam być- dwa tygodnie jadłam wielokrotnie makaron ryżowy ze szpinakiem bo myślałam że szpinak jest ok, a tu jednak nie. Zrobiłam wielki gar zupy z cukinii i bakłażana, jadłam ją kilka dni i teraz okazuje się że jednak nie powinnam. Przez ten cały miesiąc jadłam banany praktycznie codziennie a tu proszę- nie są na zielono 🙁 Lekarka powiedziała, że mam nie jeść surowizny, czyli sałatki/surówki odpadają, w takim wypadku zostaje mi naprawdę wąski zakres warzyw i owoców, to jest dla mnie bardzo niepokojące, bo brzuch jeszcze nigdy nie miał dobrego dnia a ja cały czas łudziłam się że jestem w fazie eliminacyjnej. W dodatku dostałam zalecenie ad. niejedzenia potraw smażonych, bo wcześniej po nich miałam silne ataki, ale sama nie wiem czy to przez to że często zawierały mąkę lub cebulę, czy po prostu sam fakt smażenia tak działa 🙁
Czy to, że jestem w takim stanie teraz oznacza że już nigdy nie będę mogła zjeść np. wątróbki smażonej z cebulą i jabłkami, w ogóle jabłek, i wszelkich innych kategorycznie niedozwolonych rzeczy? Czy to ma szansę sobie kiedyś… pójść?
Hej,
chwila, chwila, nie jest tak źle. 😉 Możesz jeść szpinak, cukinię i bakłażana, tylko w dozwolonych (nie tak małych) ilościach.
skoryguj dietę i zobacz, jak się czujesz. Jeśli nadal źle, szukaj innych przyczyny.
Pamiętaj, że dieta Low FODMAP w wersji eliminacyjnej NIE JEST DIETĄ NA CAŁE ŻYCIE.
Będziesz mogła zjeść wątróbkę z cebulką, ale w III fazie, gdy już ustalisz ile tej cebulki możesz dodać i jak często. Powinno się w fazie III wprowadzić jak najwięcej produktów zawierających FODMAP, starając się tak balansować ich ilością, żeby nie doprowadzić do pełnego nawrotu symptomów.
Trzymam kciuki, żeby się udało. 🙂
Mam pytanie co do octu – czy on jest dozwolony? Bo ja mam wrażenie, że mi szkodzi. Źle się czuję np po parówkach z ketchupem lub musztardą i wydaje mi się, że to kwestia octu.
Kawa – co mówi się o kawie podczas etapu eliminacyjnego.
Refluks – czy ta dieta pomaga na refluks? Kiedyś testowałam FODMAP na bole brzucha i pomoglo. Teraz zmagam sie z refluksem.
Hej,
tak, większość octów jest dozwolona. Podobnie jak musztarda i ketchup (pod warunkiem, że nie ma niedozwolonych dodatków typu fruktoza czy czosnek). Problem najpewniej leży gdzie indziej.
O kawie napisałam obszernie w tym poście.
Refluks to kwestia żołądka, dieta Low Fodmap – jelit. Nie badałam tego tematu, ale nie spotkałam się z takimi zaleceniami, aby stosować Low FODMAP przy refluksie.
Cześć, mam dylemat, z bananami, na górnym zdjęciu są zapisane jako dozwolone, a pod koniec postu jest napisana aktualizacja. Oznacza to, że trafiły na niedozwoloną listę?
Częściowo trafiły po aktualizacji. Zależy od poziomu dojrzałości. Więcej na ten temat w poście o bananach.
Dziękuję bardzo za odpowiedź, od wczoraj Zaczęłam faze eliminacyjna. Jem banany codziennie i rozstanie z nimi będzie trudne. Mam jeszcze pytanie o wafle kukurydziane. Ryzowych można zjeść tylko 4, a ryż jest dozwolony w nieograniczonych ilościach. Kukurydza jest zabroniona, natomiast mąkę kukurydzina można jeść. Więc czy wafle kukurydziane są dozwolone?
Możesz jeść nadal banany, tylko nie przekraczaj dozwolonych porcji.
Jeśli chodzi o wafle kukurydziane to można zjeść 1 na raz (12 g), w porywach do 2 od czasu do czasu.
Dziękuję bardzo. Wybacz, że tak wypytuję, ale czuje się jeszcze bardzo zagubiona. Dlaczego nie można soku z pomarańczy, skoro można pomarańczę? Nie można go nawet wtedy, gdy samemu się go zrobi?
Sama się nad tym zastanawiam. Raczej chodzi o sok z kartonu. W aplikacji MU wśród przepisów na dania Low FODMAP jest wyciskany sok z pomarańczy w ilości 1/2 szklanki.
Witam, już sie troszkę pogubiłam, chciałam zapytać czy podane ilości danego produktu to ilości w jednym posiłku czy na cały dzień? a konkretnie np. chleb zaznaczony na pomarańczowo
Hej, wytłumaczyłam to dość szczegółowo w jednym z newsletterów. 🙂
wyświetla się żeby podać hasło…
właśnie twoje informacje bardzo mi pomagają w zrozumieniu choroby ale nie bardzo umiem poruszać się po blogach
Należy zapisać się na newsletter – miejsce do zapisu jest po prawej stronie bloga. W pierwszym mailu po potwierdzeniu subskrypcji zostanie wysłane hasło. 🙂 Potem ma się już dostęp do wszystkich newsletterów.
dziękuje pięknie:)
A co z warzywami, mięsem, rybami i jajami które są dozwolone?
Kasiu, ale o co konkretnie Ci chodzi? 😉
Dzień dobry. Wspomniała Pani, że listę opracowała na podstawie aplikacji Monash University. Tymczasem w pliku z listą przy gwiazdce jest napisane „wg. aplikacji FODMAP Friendly”. Czy to mała pomyłka w pliku, czy jednak rzeczywiście ta lista jest na bazie informacji z FF, a nie Monash University? W Google Play aplikacja FODMAP Friendly ma gorsze oceny od Monash (jest też tańsza, 8 do 23 zł, ale już mniejsza z tym). Pozdrawiam.
W aplikacji FF pojawiła się kapusta pekińska, która nie była przebadana wtedy przez MU, więc dodałam ją z tym zastrzeżeniem. Niektóre produkty przebadane przez FF nie pojawiły się jeszcze w aplikacji MU. Mimo wszystko bardzo polecam aplikację MU. Więcej o FF pisałam w tym newsletterze.
Witam,
mam pytanie o płatki jaglane. Widzę kasze i mąkę jaglana na zielonej liście ale nie widzę płatków. Mam płatki jaglane pełnoziarniste, błyskawiczne. Nie cierpię smaku płatków owsianych, a jaglane są całkiem ok i stanowią dobra bazę do posiłków po treningach czy śniadań. Czy mogę je spokojnie jeść w fazie eliminacyjnej?
Akurat płatki jaglane nie zostały przebadane, ale jest bardzo duża szansa, że są dozwolone, ponieważ wszystkie przebadane produkty jaglane są Low FODMAP. Ja ja osobiście jem i nigdy nie miałam problemów, więc myślę, że możesz spróbować nawet już w fazie eliminacyjnej, jeśli nie masz negatywnych objawów.
Część a co z płatkami blyskawicznymi jęczmiennymi jaglanymi ryżowymi?
Hej,
jęczmienne – nie
jaglane – nieprzebadane, ale raczej tak
ryżowe – tak.
Witam,
mam pytanie o tłuszcze. Nie spotkałam się z informacją o olejach, które można, których unikać. Jestem tu „nowa” jeżeli jest napisane, że płatki owsiane max 1/2 kubka to jest to limit porcji czy dnia? Przykładowo na śniadanie jem owsiankę natomiast gdybym miała chęć na wieczór?
Wszystkie czyste oleje są Low FODMAP. 🙂 Również te aromatyzowane. Więcej na temat porcji napisałam w tym wpisie.
Dziękuję, czy lista produktów dozwolonych uwzględnia wszelkie aktualizacje?
Ostatnio robiłam dużą aktualizację. 🙂 Staram się je uzupełniać w miarę regularnie, choć różnie mi to wychodzi… 🙁
hej, ja też dziękuję za tę stronę i sporą pracę włożoną w listę produktów dozwolonych. pomoże mi to dobrze zaplanować moją dietę.
nie widzę herbaty czerwonej na liście, czy pu-erh jest dozwolony?
Dzięki za miłe słowa 🙂
Niestety, pu-erh nie została jeszcze przebadana… 🙁 Należy sobie więc odłożyć ją do III fazy i przetestować we własnym zakresie. Więcej na temat herbat znajdziesz w tym wpisie.
Jeśli mamy produkty na zielono to oznacza, że możemy użyć dowolną ilość danego produktu?
Tak, oczywiście w granicach rozsądku. 😉
Witaj Joanno:)
Na Twój blog trafiłam gdy szukałam informacji na temat ZJD i bardzo się z tego cieszę:) przygotowuję się do I fazy i chcę pobrać aplikację Monash University. Chciałam zapytać o jedną rzecz. Czy ta aplikacja wyświetla listę zaktualizowanych składników i tych dozwolonych i tych niedozwolonych?
Ja też się cieszę. 🙂
Tak, aplikacja jest podstawą mojej listy i zawiera najbardziej aktualne informacje.
A gdzie szukać listy warzyw, które można jadać? Nie widzę wszystkich produktów tak przy produktach zakazanych.
Warzywa są na liście, ale trochę niżej. 🙂
Mam pytanie dotyczące płatków kukurydzianych.
Kukurydza jest bezglutenowa więc zakładałam że płatki kukurydziane ZAWSZE są bezglutenowe. Natomiast na liście płatki pojawiają się 2 razy – na czerwono kukurydziane i na zielono kukurydziane bezglutenowe.
Proszę o wyjaśnienie jaka jest różnica i czy kupowanie płatków oznaczonych jako bezglutenowe ma większy sens?
Druga kwestia to makaron bezglutenowy. Jeśli w składzie makaronu jest maka pszenna to kwalifikuje się jako jadalny czy nie? W przypadku pieczywa nie chodzi o gluten a o obecność pszenicy, a co z makaronem?
Jestem na diecie od 2 tyg więc ciągle się uczę i wciąż mam więcej pytań niż odpowiedzi. Ten blog jest skarbnicą wiedzy – wielkie dzięki za cały włożony wysiłek!
Hej,
kwestia płatków jest dość tajemnicza. 😉
Po pierwsze, niektóre produkty są naturalnie bezglutenowe np. ryż, płatki owsiane czy kukurydziane. Ale osoby na diecie bezglutenowej i chorujące na celiakię absolutnie nie mogą mieć styczności z nawet pozostałością glutenu. Dlatego dla nich specjalnie przygotowuje się te produkty, tak aby były one w 100% bezglutenowe i nie miały styczności z glutenem pochodzącym z innych produktów wytwarzanych w danej fabryce.
Po drugie, różnica może wynikać ze sposobu produkcji i przetworzenia.
Nie chodzi tu o gluten. Najprawdopodobniej sposób produkcji płatków bezglutenowych prowadzi do obniżenia poziomu oligosacharydów.
Spróbuj naszych polskich płatków zaczynając od porcji 15 g i sprawdź jak reagujesz na większe porcje. Monash University nie jest w stanie zbadać wszystkich płatków na świecie, a nawet pochodzenie rośliny może mieć wpływ na ilość FODMAP.
Makaron bezglutenowy nie powinien zawierać pszenicy i innych zabronionych zbóż, dlatego unikaj tych produkowanych na pozbawionej glutenu pszenicy. Gluten nie ma tu nic do rzeczy.
Dzięki za miłe słowa. Cieszę się, że mogłam pomóc. 😀
Cześć 🙂 Od wrześnie przechodzę na dietę i mam pytanie odnośnie 2 produktów:
– upieczonych/usmażonych jabłek – jestem miłośniczką racuchów 🙂 zastanawiam się, czy w procesie pieczenia/smażenia jabłka nie staną się produktem dozwolonym,
– wędliny – domyślam się, że te wędzone odpadają (ze względu na przyprawy użyte) ale wędliwa drobiowa np kurczak gotowany, czy jest już w porządku?
Pozdrawiam
Jabłka odpadają, możesz je przetestować oddzielnie dopiero w II fazie. Zawierają dwa rodzaje FODMAP.
Wędlina może być, zależy od składu. Ja kiedyś jadłam polędwicę sopocką, wędlinę z kurczaka, indyka. Przeanalizuj skład i postaw na jakość. Powinno być ok. 🙂
Witam, jestem na diecie już kilka dni. Mam pewną wątpliwość odnośnie mleka owsianego i batatów. Oba te produkty są ujęte w tabelce produktów zakazanych a jednocześnie w tabelce produktów dozwolonych w określonych ilościach. Mam prośbę o wyjaśnienie tej rozbieżności. Ponadto czy dozwolone są makarony bezglutenowe: kukurydziane i ryżowe? Pozdrawiam serdecznie!
Hej. Bataty i mleko owsiane można jeść w czasie stosowania zasad I fazy tylko o oznaczonych ilościach (tabelka produktów dozwolonych). W większych ilosciach są zakazane. Ale rozumiem, że to może wprowadzać w błąd więc będę musiała zmienić zawartość tabelki high FODMAP. Makaron ryżowy i kukurydziany jest dozwolony. 🙂
Witam serdecznie 🙂
Zamierzam przejść na tę dietę bo ewidentnie mam ZJD ale nie widzę nigdzie informacji czy mogę jeść jajka i mięso?
Hej, cały post na ten temat jest dostępny tu. 🙂
Pani Joanno,
chcę rozwiać moje wątpliwości odnośnie cukinii. W tabelce wskazała Pani ograniczenie wynoszące 70 g na posiłek, wszędzie w internecie cukinia jest produktem LOW Fodmap, 70 g to bardzo mało, czy w takim razie cukinię można uznać za produkt LOW Fodmap? Rośliny strączkowe są niedozwolone, dlaczego zatem tofu jest? Czym różnią się pomidory z puszki od zwykłych pomidorów, że te pierwsze są niedozwolone? Jestem załamana, bo nie mam pojęcia jakie warzywa mogę jeść, a do głównie na nich opiera się moja dieta. Nie wyobrażam sobie jeść codziennie potrawki z marchwi, selera i pietruszki…
Witam,
obecnie cukinia jest oznaczona w aplikacji MU na żółto, co oznacza, że można ją jeść w porcji 65-85 g. W takiej porcji jest Low FODMAP.
Odnośnie tego jak przetworzenie wpływa na ilość FODMAP w produkcie pisałam w jednym z newsletterów.
Proszę się nie załamywać :). Wystarczy kupić aplikację MU i kierować się właśnie nią. Najlepiej jeść to, co jest dozwolone i się nie zastanawiać, czemu akurat ten produkt jest Low FODMAP. Tak wynika z badań laboratoryjnych. W przypadku FODMAP niestety nie można użyć tzw. „chłopskiego rozumu”, trzeba trzymać się badań.
Od kilku dni przeglądam Twojego bloga i przyznam, że bardzo pomocny. Oboje z mężem cierpmy na ZJD, ale mamy różne objawy. Zamierzamy przejść na dietę eliminacyjną, tylko… Tutaj w tabeli napisałaś, że bita śmietana jest dozwolona, a w tabeli produktów zakazanych występuje śmietana. To jak to jest?
Pozdrawiam
Witam,
testy laboratoryjne wykazały, że bita śmietana jest ok, ale zwykła śmietana nie jest. Z uwagi na to, że nie do końca wiadomo, jaką bitą śmietanę przetestowano(w jaki sposób przygotowaną i z jakich produktów), jeśli nie musicie, lepiej ją sobie na początku odpuśćcie. Dozwolona jest porcja 60 g (125 ml). Zakładam, że z uwagi na „lekkość” śmietany, taka porcja jest na tyle mała, że zawartość laktozy w tej porcji jest niższa niż w 125 ml zwykłej śmietany.
Jak to jest z tymi bananami? Na wielu stronach widziałam banany „na zielono” a tutaj ewidentnie ograniczone lub rezygnacja.
Co z mlekiem sojowym niesłodzonym?
Na temat bananów szczegółowo napisałam w tym poście. Mleko sojowe co do zasady jest niedozwolone. Więcej w tym poście.
Dziękuję Ci za tego bloga, niebawem przechodzę na dietę low foodmap, dlatego potrzebuję kilku wyjaśnień. Piszesz w jednym z postów o nabiale że żaden nie jest dozwolony krowi ani kozi jeśli zawiera laktozę. Powiedz proszę w takim razie w tabelce jest śmietana bita, jogurt kozi, serek wiejski, jak to z nimi jest, bo z tego co wiem to mają laktozę. Znasz jakieś makarony bezglutenowe (jak możesz to podaj firme i gdzie kupujesz) które są w miarę dobre, bo te co próbowałam były okropne, no niezjadliwe :/
Wiesz może dlaczego takie warzywa jak rzodkiewki, szczypior, por nawet zielona część, kalarepa, dynia, jarmuż, dymka, wodorosty i ziemniaki mi szkodzą ? :O (niewiele zostaje swoją drogą…) Z owoców na zielono też nic nie toleruję 🙁
Po jajkach umieram, mimo że są od naszych kur …
Moja dieta będzie bardzo uboga… 🙁
Z orzechów też żadnego które są w tabeli wymienione… 🙁
Nie wiem czy powinnam przechodzic w takim przypadku na ta dietę- jak uważasz? Dodam, że brykam się też z dużą niedowagą i łatwo chudnę. Może to nie ZJD jednak 🙁
Poradz coś blagam <3
Hej,
bardziej chodziło mi o to, że zarówno nabiał kozi jak i krowi zawiera laktozę (bo w sieci można znaleźć nieprawidłowe informacje, że mleko kozie nie zawiera laktozy). Dieta Low FOMAP nie jest -jak wskazuje nazwa – dietą bez FODMAP, ale z niską zwartością FODMAP. Jeśli nabiał zawiera odpowiednio mało laktozy,uznawany jest za dozwolony. Stąd jogurt kozi i serek wiejski są dozwolone.
Ja lubię makarony bezglutenowe z mąki kukurydzianej. Niestety one nie są tak smaczne jak zwykłe pszenne.
Dopóki nie wdrożysz w pełni diety (a nie wdrożyłaś z tego co piszesz) nie możesz wiedzieć, czy faktycznie dane pokarmy Ci szkodzą, bo objawy pojawiają się jakiś czas po zjedzeniu i możesz omyłkowo uznać, że zaszkodziły ziemniaki, a to było jabłko na śniadanie. Na początku nie ograniczaj sie bardziej niż wymaga tego dieta. Dopiero jeśli dieta po 2-3 tyg. nie przynosi żadnej poprawy zacznij eleminować dalsze produkty, ale pod okiem dietetyka, bo faktycznie nabawisz się jakiś niedoborów.
Dietę należy wprowadzić, przy zdiagnozowanym ZJD. Jesli nie zadziała, szukaj dalej.
trzymam kciuki, żeby się udało. 🙂
Z całego serca dziękuję Ci za odpowiedź i rady 🙂
Spróbuję się nimi pokierować i znaleźć też dobrego dietetyka i zobaczymy jak to będzie dalej 🙂
Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za bloga, robisz kawał dobrej roboty <3
Fantastyczny blog, takich rzetelnych informacji szukałam już od dawna. Mam pytanie odnośnie ogórka. Nie znalazłam go w żadnej z tabel i zastanawiam sie, czy można go spokojnie jeść
Dzięki za miłe słowa. 🙂 Tak, można spokojnie go jeść, nie wykryto w nim FODMAP.
Super zestwienia! Dzięki Tobie zyskałam nadzieję, że nie umrę z głodu 😀 większość zestawień zawiera tylko informację czego nie wolno i są to raczej znikome ilości produktów.
Bardzo dziękuję 🙂 Mam tylko pytanie co ze świeżymi i suszonymi ziołami tj. bazylia, natka, koperek, szałwia czy oregano? Chodzi mi o doprawienie potraw, niekoniecznie o herbatki 😉
Tak, można używać suszonych ziół, które wymieniłaś. 🙂 Więcej na ten temat znajdziesz w tym poście.
Brakuję mi na liście wafli ryżowych bez glutenu i makaronu bez glutenu, i herbaty rumiankowej i czerwonej.
Wafle ryżowe – tak, ale w ilości do 4 wafli. Makaron bezglutenowy tylko z mąk Low FOSDMAP. Herbata rumiankowa zakazana. Czerwona pu erh jest nieprzebadana, więc nie można jej stosować aż do III fazy.
Dzięki Ci, Dobra Kobieto! Od lat choruję na wzjg i niby podstawy diety znam, ale w tym tygodniu okazało się, że mój pasierb ma stosować low fodmap i nagle – dramat! Od dłuższego czasu jestem w remisji i okazało się, że wielu rzeczy nie pamiętam. Dzięki Tobie przypominam sobie wszystko od nowa, a tabela produktów, to genialna „ściąga” 🙂
Bardzo dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że strona nadal jest przydatna. 🙂
Cześć! 🙂
Bardzo Ci dziękuję, za czas i siły poświęcone na tworzenie tego bloga !:)
Twój ogrom pracy jest niesamowitą pomocą dla każdego, cierpiącego na ZJD.
Po latach nieskutecznej walki, wstydu i wyśmiewania ze strony lekarzy przystępuję do fazy eliminacyjnej, mam nadzieję, że z pomocą Twoich wskazówek i artykułów coś się u mnie poprawi 🙂
Dziękuję raz jeszcze, życzę wszystkiego dobrego i liczę na kolejne wpisy! 🙂
Wielkie dzięki za miłe słowa! 😀 To dla mnie naprawdę ważne.
Dzięki! Super blog 😉
Witam,
chciałam Ci tylko podziękować – jestem pełna podziwu i wdzięczna za to, że chcesz
dzielić się z innymi wiedzą i doświadczeniem w ten sposób ułatwiając nam życie!!!!
Miłego dnia!
Bardzo mi miło słyszeć takie słowa. 😀 serdecznie dziękuję!
Witam. super strona, dzis odnalazlam, z pewnoscia zaczerpne duzej wiedzy dzieki Twojej pracy, wiec z gory dziekuje.
Co jesli chodzi o makarony vege np. z czerwonej soczewicy, zielonego groszku?
Hej, dzięki za miłe słowa. Jeśli chodzi o makarony z dodatkiem strączków to byłabym ostrożna, bo same strączki są problematyczne. Monash University przetestowało makaron z cieciorki – dozwolona jest porcja 100 g ugotowanego. Musisz sama sobie przetestować, nawet ten makaron z cieciorki, bo wiele może zależeć od producenta. Więcej przeczytasz tu i tu.
Jak interpretować różnice w ilości dozwolonego spożycia produktu w aplikacji Monash? Podam przykład kukurydzy z puszki, ilość 75g jest dozwolona (kolor zielony), od 250g jest kolor żółty. Czy to oznacza, że w pierwszej fazie diety można spożywać 75g kukurydzy na posiłek czy każda dowolna ilość do 250g jest dozwolona, bo dopiero od tej ilości mogą pojawić się problemy?
Może zacznij od przeczytania tego newslettera: https://www.fodmap.pl/oznaczaja-ograniczenia-porcji/.
Dzień dobry, mam kilka pytań? Czy aplikacja jest z tłumaczeniem na język polski czy trzeba samemu tłumaczyć? Ilości podane przy pomarańczowych i czerwonych produktach są przeliczne na jaką osobę? Czy aplikacja pozwoli przeliczyć mi ilość na dziecko?
Aplikacja Monash University (MU) dotycząca diety low FODMAP jest dostępna w języku angielskim, co oznacza, że w większości przypadków będziesz musiała przetłumaczyć informacje na język polski samodzielnie lub korzystać z pomocy tłumacza, jeśli to potrzebne.
Co do ilości produktów oznaczonych na pomarańczowo i czerwono, to są one zazwyczaj podawane dla dorosłych. W przypadku dzieci zaleca się indywidualne podejście i dostosowanie porcji w zależności od wieku, wagi i tolerancji na FODMAP. Aplikacja sama w sobie nie ma funkcji przeliczania ilości na dzieci, ale możesz używać ogólnych wytycznych, aby dostosować porcje dla młodszych użytkowników.
Dzieci zwykle potrzebują mniejszych porcji w porównaniu do dorosłych. Można zacząć od połowy porcji zalecanej dla dorosłego i dostosować w zależności od tolerancji i apetytu dziecka. Obserwuj reakcje dziecka na nowe produkty i dostosowuj dietę, biorąc pod uwagę ich indywidualne potrzeby.
W przypadku dzieci z wrażliwością na FODMAP ABSOLUTNIE zalecam konsultację z dietetykiem, który pomoże opracować odpowiednią dietę, dostosowaną do ich potrzeb i najlepiej kumatym gastrologiem.
Proszę też pamiętać, że dieta eliminacyjna może być stosowana w ograniczonym czasie z uwagi na niedobory i wpływ choćby na florę jelitową.