Jednoczesna stosowanie diety wegetariańskiej i diety Low FODMAP to prawdziwe wyzwanie. Osoby próbujące połączyć oba reżimy dietetyczne powinny pamiętać o uważnym doborze produktów, tak aby zapewnić sobie niezbędną ilość wszystkich składników pokarmowych.
Większość roślinnych źródeł białka to produkty o wysokiej zawartości FODMAP. Ułożenie jadłospisu Low FODMAP zapewniającego odpowiednią ilość roślinnego białka może być kłopotliwe. Ale dla chcącego nic trudnego. ;] W dzisiejszym wpisie postaram się przybliżyć Wam tą tematykę.
Słowem wstępu…
Nie jestem wegetarianką. Nie jestem też wielkim fanem mięsa. Jadam je bardzo rzadko, od wielkiego dzwonu, zwykle na proszonym obiedzie czy kolacji. Lubię niektóre wędliny (szynka parmeńska, boczek). Nie wyobrażam sobie życia bez nabiału. Na moim stole często goszczą ryby.
Bardzo szanuję wegetarian (pozdrawiam mojego szefa!), zwłaszcza jeśli za ich wyborem stoją względy etyczne. Podziwiam swego rodzaju samoświadomość wegetarian odnośnie zdrowego odżywiania i racjonalnego wykorzystania zasobów Ziemi. Cenię też odwagę w wyborze własnej drogi w kraju, gdzie tzw. kuchnia tradycyjna, domowa opiera się na mięsie.
Pomimo stosowania diety Low FODMAP mam dość duży wybór pokarmów – praktycznie nie czuję się ograniczana moimi wyborami żywieniowymi. Przed wegetarianami stoi dużo trudniejsze wyzwanie.
Blaski i cienie diety wegetariańskiej
Jak powszechnie wiadomo, przejście na dietę wegetariańską lub wegańską w naszym pięknym kraju to konieczność nauczenia się radzenia sobie z „zatroskanymi” osobami z najbliższego otoczenia, które przedstawiają malownicze wizje śmierci z powodu niedoborów składników pokarmowych. Często są to osoby, które za zdrowy i zbilansowany posiłek uznają wyłącznie schaboszczaka z ziemniaczkami i kapustką.
Większość naukowców nie ma już wątpliwości – dobrze zbilansowana dieta wegetariańska jest nieszkodliwa dla zdrowia. Wręcz przeciwnie – wegetarianie kładą większy nacisk na jakość i różnorodność spożywanych pokarmów, starają się stosować zdrowe metody ich obróbki i co oczywiste – jedzą więcej warzyw i owoców. Eliminując z diety mięso, unikają spożywania tłuszczy zwierzęcych, współodpowiedzialnych za tzw. choroby cywilizacyjne takiej jak nadciśnienie tętnicze czy choroby układu krążenia.
Ile białka potrzebuje organizm?
Co to oznacza w takim razie „dobrze zbilansowana dieta”?
Dobrze zbilansowana dieta dostarcza organizmowi w odpowiednich ilościach wszystkie niezbędne wartości odżywcze, w tym węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i minerały.
Organizm człowieka przetrwa bez mięsa. Nie będzie jednak prawidłowo funkcjonował bez białek, którego źródłem jest w szczególności mięso.
Zapotrzebowanie na białko różni się w zależności od organizmu. Zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła spożycie białek przez osobę dorosłą powinno wynosić 10-15% dowozu energetycznego, co odpowiada ok. 0,75 g na 1 kg masy ciała dziennie.
Na chwilę obecną ważę 56 kg, co oznacza, że powinnam dostarczać każdego dnia mojemu organizmowi 42 g białka. Czy to oznacza, że wystarczy zjeść 50 g kurczaka? Niestety, nie jest to takie proste. Zawartość białka w poszczególnych pokarmach bardzo się różni. W 100 g piersi z kurczaka znajdziemy tylko (aż) 21 g białka. Wystarczy, że zjem 200 g kurczaka w ciągu dnia i białko mam już odfajkowane. ;]
Wegetarianom na diecie Low FODMAP jest dużo trudniej.Spójrzmy na rośliny, które są powszechnie polecane jako źródła białka na diecie wegetariańskiej.
Soczewica. Groch. Fasola. Cieciorka. Soja. Wszystkie te produkty zawierają duże ilości FODMAP (GOS i fruktany). Ich spożycie powoduje występowanie objawów zespołu jelita drażliwego. Mięso i tłuszcze to jedyne pokarmy, które nie zawierają FODMAP, ponieważ nie mają w swoim składzie węglowodanów.
W takim razie, jakie są…
źródła białka roślinnego na diecie Low FODMAP?
Na szczęście istnieją pokarmy, które są nie tylko bogate w białko, ale także nie zawierają nadmiernej ilości FODMAP.
Nazwa produktu | Porcja | Przybliżona ilość białka w porcji |
---|---|---|
Tempeh | 100 g | 19 g |
Tofu | 100 g | 8 g |
Quinoa (komosa ryżowa) | 100 g | 14 g |
Soczewica z puszki | 46 g (maksymalna porcja) | 6 g |
Cieciorka z puszki | 42 g (maksymalna porcja) | 1,5 g |
Orzechy włoskie | 28 g | 4 g |
Orzechy brazylijskie | 28 g | 4 g |
Orzechy laskowe | 15 g (max. 10 orzechów) | 2 g |
Orzechy arachidowe | 28 g | 7 g |
Masło orzechowe | 32 g | 8 g |
Nasiona słonecznika | 16 g | 3 g |
Migdały | 12 g (max. 10 migdałów) | 3 g |
Pestki dyni | 28 g | 7 g |
Sezam | 9 g | 2 g |
Fasola półksiężycowata | 39 g (maksymalna porcja) | 3 g |
Nasiona chia | 28 g | 4 g |
Kasza gryczana | 100 g | 12 g |
Kasza jaglana | 100 g | 11 g |
Ryż brązowy | 100 g | 8 g |
Ryż biały | 100 g | 8 g |
Kasza kukurydziana | 100 g | 7 g |
Amarantus | 100 g | 14 g |
Z tego co zauważyłam rożne źródła podają różne wartości, jeśli chodzi o zawartość białka w danym produkcie. Przygotowując powyższą tabelkę korzystałam z informacji podanych na portalu Self Nutrition Data.
Najbezpieczniej jest skontaktować się z wykwalifikowanym dietetykiem, który pomoże Wam ułożenie prawidłowego jadłospisu.
Inne rodzaje wegetarianizmu a dieta Low FODMAP
Jeśli nie jesteście weganami, dieta Low FODMAP dopuszcza spożywanie także innych źródeł białka.
Laktowegetarianizm
Jeśli oprócz produktów pochodzenia roślinnego akceptujecie także spożywanie nabiału, na diecie Low FODMAP możecie wybierać spośród następujących produktów:
– mleko, jogurty i serki bez laktozy
– twarde sery
– twarożek farmerski
– feta i mozzarella.
Laktoowowegetarianizm
Laktoowowegetarianie mogą oprócz nabiału dodać do swojej diety także jajka, które są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko to prawdziwy cud natury, pakiet wszystkich składników pokarmowych niezbędnych do rozwoju nowego życia. Zawiera wszystkie aminokwasy, również te, których organizm sam nie potrafi wyprodukować.
Na diecie Low FODMAP wszystkie rodzaje jajek są dozwolone.
Pescowegetarianizm
A co z osobami, które wprawdzie nie są wegetarianami w pełnym tego słowa znaczeniu i choć nie tkną mięsa czerwonego i drobiu, z chęcią zjedzą rybkę? Takie osoby (do których zaliczam się w niepełnym wymiarze czasowym ;]) mają jeszcze większy wybór. Mogą bowiem spożywać ryby bez obawy o naruszenie zasad diety Low FODMAP. Ryby, podobnie jak mięso, jajka i oleje, nie zawierają węglowodanów, w tym FODMAP.
Jakie ryby i owoce morza są najbogatszymi źródłami białka?
Krewetki, tuńczyk z puszki, wędzony łosoś, wędzona makrela, świeży łosoś. Wszystkie są łatwo dostępne, nawet w małych miejscowościach.

Jak zaplanować posiłek Low FODMAP na diecie wegetariańskiej?
Nawet nie będąc na diecie wegetariańskiej, w te dni gdy nie jem mięsa chcę być pewna, że dostarczam sobie odpowiedniej ilości białka. Jak to robię?
1. Ustalam ilość niezbędnego białka
Układanie wegetariańskiego jadłospisu na diecie Low FODMAP najlepiej rozpocząć od ustalenia, jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko w Waszym przypadku. Przypominam, że w moim wypadku to ok. 42 g białka.
2. Zaczynam od białka
Skoro wiem, ile białka potrzebuję, mogę rozdysponować tą ilość na swoje posiłki. Dobrym rozwiązaniem jest uczynienie produktów z wysoką zawartością białka podstawą swojego posiłku.
Ja jem 4 posiłki. Wstępnie zakładam więc, że w każdym powinno znaleźć się ok. 10 g białka.
Przykładowo: na śniadanie – amarantus, na II śniadanie – tofu, lunch – quinoa, obiadokolacja – soczewica.
Teraz sprawdzam, czy podstawowy produkt zapewni mi odpowiednią ilość białka w porcji, którą planujecie zjeść. Jeśli nie, dodaję kolejny produkt wysokobiałkowy – wygodny wybór to orzechy.
Przykładowo:
śniadanie – 50 g amarantus to 7 g białka + 10 orzechów laskowych to 2 g, łącznie 9 g,
II śniadanie – 50 g tofu to 8 g białka
lunch – 50 g nieugotowanej komosy ryżowej (quinoa) to 7 g białka, a 100 g jarmużu zawiera 3 g
obiadokolacja – dozwolonych 46 g soczewicy z puszki to 6 g białka, a 50 g kaszy jaglanej to ok. 5 g białka.
łącznie to 38 g białka. Brakuje mi jeszcze 4 g.
Zjadam jako przekąskę parę orzechów włoskich lub brazylijskich i pestek dyni.
3. Szukam przepisów
Portali z wegetariańskimi lub wegańskimi przepisami jest pełno. Nie wszystkie publikowane tam przepisy będą zgodne w wymogami diety Low FODMAP. Czasami wystarczy wprowadzić drobne modyfikacje.
Nie ukrywam, że najczęściej korzystam z przepisów zamieszczonych na portalu Kwestia Smaku. Wyszukiwarka świetnie działa i bardzo ułatwia planowanie jadłospisu – wystarczy zaznaczyć opcję „Posiłki wegetariańskie” lub „Posiłki wegańskie”. Polecam także Jadłonomię – portal całkowicie poświęcony wegańskim przepisom.
Im prostszy przepis, tym łatwiej zmienić proporcje lub ilość składników, tak aby zrealizować założoną normę białka.
Śniadanie: Amarantusanka z marchewką (syrop z agawy jest niedozwolony, można zastąpić syropem klonowym)
II śniadanie: Kanapki z pieczywa bezglutenowego z bezjajeczną pastą curry
Lunch: Sałatka z quinoa i jarmużu (należy ograniczyć ilość użytych batatów i suszonej żurawiny)
Obiadokolacja: Wegańskie pulpeciki (zamiast czosnku i cebuli można użyć oliw smakowych).
Przekąska: orzechy, nasiona, marchewki, papryka czerwona
4. Pamiętam o innych składnikach pokarmowych
Kiedy już mam zaplanowany jadłospis, sprawdzam, czy aby na pewno zjem odpowiednią ilość warzyw i owoców. Jeśli nie, dodaję do planu kilka surowych warzyw lub/i zwiększam ilość warzyw w przygotowywanym daniu. Im większa różnorodność warzyw tym lepiej. Prostym sposobem na dostarczenie sobie odpowiedniej ilości warzyw jest jedzenie warzyw we wszystkich kolorach tęczy każdego dnia.
Wegetarianie powinni pamiętać o dostarczeniu swoim organizmom odpowiednio wysokiej ilości żelaza i witaminy C, która wspomaga jego wchłanianie. Produkty Low FODMAP, które zawierają sporo wit. C to m.in. cytryna, pietruszka, pomidory i papryka. Żelazo znajdziecie np. w pestkach dyni, soczewicy, kaszy jaglanej czy szpinaku.
Skonsultuj się z dietetykiem
Warto choć raz wybrać się do dietetyka, aby skonsultować z nim Wasz jadłospis – nawet jeśli od wielu lat jesteście na diecie wegetariańskiej.
Jeśli jesteście wegetarianami lub dietetykami i zauważyliście jakieś nieścisłości w moim wpisie, zapraszam do kontaktu. Będę wdzięczna za wsparcie merytoryczne.
Jak udaje Wam się łączyć dietę Low FODMAP z wegetariańską? Co jest dla Was największym wyzwaniem.
Witaj, Twojego bloga odkryłam dopiero tydzień temu kiedy to lekarz gastrolog powiedział tajemnicze hasło: dieta FODMAP. Ciężko narazie mi się w tym odnaleźć, mimo że lodówka i półki kuchenne zmieniły swoją zawartość. Mam nadzieję, że z Twoim blogiem będzie to znacznie łatwiejsze 😉
Świetne, treściwe wpisy!
Pozdrawiam serdecznie, Aneta.
Dzięki za miłe słowa! Mam nadzieję, że będę pomocna.
Bardzo mnie też cieszy, że do diecie Low FODMAP mówią specjaliści. 🙂
Bardzo fajny tekst. Jestem w fazie zagłębiania się w temat FODMAP, więcj ak najbardziej interesujący i pouczający. Jestem weganką, wiele dolegliwości sprzed weganizmu ustąpiło jednak ciągle brzuch krzyczy i jęczy… w związku z tym wyeliminowałam gluten, jednak zacznę wdrażać fodmap. Czy ilość strączków jaką podałaś możliwą do spożycia to ilość jaką można zjeść w trakcie 4-6 wykluczenia produktów czy już po przejściu tego i wprowadzaniu normalnej diety. Wiążę ogromną nadzieję, że w końcu znajdę winowajców swoich dolegliwości. 🙂 pozdrawiam serdecznie i dziękuję Ci za tą stronę bo będę się z niej edukować!
Dzięki za miłe słowa. 🙂
Podane w tabelce maksymalne porcje dotyczą fazy eliminacyjnej – nie powinny bowiem wywoływać objawów ZJD.
Ja jestem nawet nie wegetarianką, a weganką… No, jest to wyzwanie, przyznaję. Jestem w drugim tygodniu fazy eliminacyjnej… Nie jest lekko, bo odchodzą strączkowe źródła białka, zawęziła się także gama kasz do wyboru… Ale da się. Nie pracuję z dietetykiem, za to używam aplikacji Cronometer, żeby sprawdzać, czy dostarczam sobie wszystkiego, co potrzeba. Szkoda, że jest nas, wegan, niewielu… Można by stworzyć grupę na Facebooku, dzielić się przepisami, pomysłami…
Ja też jestem weganką 😉 Cronometer? Chyba wypróbuję. 🙂
U mnie przejście na dietę roślinną zaowocowało może nie tyle biegunkami, co zwiększoną częstotliwością wizyt w toalecie. Ale organizm przyzwyczaił się do większej ilości błonnik i teraz jest już tak jak wcześniej. 🙂
Ja kupiłam enzym, który pomaga trawić GOS, który jest właśnie w strączkach. Ale nie jestem pewną, czy mi pomaga czy nie…
cześć Agnieszko weganko, tu druga Agnieszka weganka 😀 zaczynam właśnie dietę FODMAP, drukuję tabelki, spisuję przepisy. Jak Ci poszło?
Dieta low fodmap bez produktow zwierzecych nie istnieje! Większość przytoczonych produktów low fodmap w tym artykule o zgrozo nie jest wcale low fodmap. Chociazby marchewka!
Od kiedy i przez kogo marchewka została uznana za high fodmap? W tym warzywie w ogóle nie odkryto węglowodanów FODMAP.
Witam i na wstępie bardzo dziękuję za kawał dobrej roboty. Twój blog to skarbnica wiedzy.
Zastanawiam się jak to jest ze strączkami. Widzę, że można jeść pewne ilości soczewicy/ciecierzycy z puszki. Mam rozumieć, że takie kupione i ugotowane samodzielnie w domu nie są wskazane? Jest jakaś różnica w zawartości FODMAP?
Witam,
tak jest różnica, co przekłada się na ilość, którą możesz spożyć. Własnoręcznie gotowana soczewica jest dozwolona, ale tylko w ilości:
– 23 g ugotowanej soczewicy zielonej lub czerwonej.
Gotowana cieciorka nie została przebadana, ale taka z puszki jest dostępna w Biedronce czy Lidlu, więc mam nadzieję, że to nie problem.