Makaron ryżowy po azjatycku to ostatnio jedno z moich ulubionych dań. Potrafię przygotowywać je nawet 2 razy w tygodniu. Makaron jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, całkowicie wegański i Low FODMAP. Ale nawet jeśli nie jesteście weganami ani wegetarianami to i tak zachęcam Was do wypróbowania tego bardzo prostego i smacznego dania. :]

Czy kapusta pekińska hodowana jest w Pekinie?

Szczerze mówiąc mam nadzieję, że nikt nie hoduje w Pekinie ani kapusty ani żadnych innych warzyw. ;] Pekin to jedno z najbardziej zanieczyszczonych miast na Ziemi, choć polskie miasta potrafią mu dorównać… :/

Kapusta pekińska faktycznie pochodzi z Chin, gdzie uprawiana jest od V wieku! Do Europy zawędrowała bardzo późno, dopiero w latach 30-stych XX wieku. Do dziś jest bardzo popularna w Korei, Japonii i w Chinach.

Bardzo się ucieszyłam, że zespół FODMAP Friendly przetestował tak lubianą w Polsce kapustę pekińską. Okazało się że otrzymała zielone światło. :]

Kapusta pekińska, choć bladozielona, zawiera podobnie jak marchewka sporo beta karotenu. Co równie zaskakujące, jest dobrym źródłem wapnia. Z tego względu polecana jest szczególnie na diecie wegańskiej. Sporo w niej także fosforu, żelaza oraz witamin: A, B, C i E.

Nie muszę chyba dodawać, że jest niskokaloryczna? ;]

makaron ryżowy po azjatycku

Jaki smak ma tofu?

Mam nadzieję, że włączyliście już tofu do swojego jadłospisu. Naprawdę warto!

Jest niskokaloryczne, a mimo to dobrze syci. Może z powodzeniem zastąpić mięso, ale nie ma cholesterolu, bo jest wyprodukowane z soi. Jest dobrym źródłem składników mineralnych takich jak: wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez, cynk, selen, mangan, miedź oraz witamin:  z grupy B (B1, B2, B6, kwas foliowy) i witaminy A.

Jeśli już skusiliście się na zakup tofu, pewnie wiecie, że tofu naturalne nie ma smaku. Ale to jest jego zaleta! Dzięki tej właściwości nadaje się zarówno do przygotowania słodkich deserów (np. tofurnika), jak i potraw, w których używany jest jako roślinna alternatywa dla mięsa.

Danie, które Wam dziś proponuje, jest tak smaczne, ponieważ do jego przygotowania używa się tofu wędzonego o bardzo przyjemnym, dymnym aromacie.

Bez problemu kupicie je w Lidlu za niewielkie pieniądze.

* Zastrzeżenia Low FODMAP

Kapusta pekińska została przetestowana przez FODMAP Friendly i MU. Jest dozwolona w ilości max. 600 g, ale mam nadzieję, że nikt nie jest tyle kapusty na raz. 😉

Tofu jest dozwolone bez ograniczeń, pod warunkiem, że jest to tzw. twarde tofu. Niedowolne jest tzw. tofu jedwabiste. Ale nie martwcie się, w Lidlu czy Netto nie natknęłam się jeszcze na ten rodzaj tofu. Trzeba się trochę naszukać, żeby je kupić. Zwykle jest wyraźnie oznaczone (jako silken tofu). Ma delikatną, nieco galaretowatą strukturę.

Makaron ryżowy produkowany jest z mąki ryżowej i wody. Jest dozwolony na diecie Low FODMAP bez ograniczeń. W przepisie możecie wykorzystać dowolny rodzaj makaronu ryżowego. Na zdjęciu prezentuje się wprawdzie makaron w postaci wstążek, ale mi najbardziej pasuje do tego dania makaron w formie  nitek. Co jakiś czas pojawia się w Biedronce i Lidlu. Kupcie od razu większy zapas!

Sezam jest bezpiecznym dodatkiem, pod warunkiem, że nie będziecie spożywać go w ilości większej niż 6 łyżek stołowych (66 g).

Makaron ryżowy po azjatycku

Yield: 1

Makaron ryżowy po azjatycku

Składniki

  • 50 g makaronu ryżowego
  • max. 75 g kapusty pekińskiej
  • 1 mały ogórek gruntowy albo 1/3 ogórka szklarniowego
  • 1 mała marchewka
  • kilka posiekanych listków mięty
  • (ewentualnie) posiekana kolendra
  • 1/2 opakowania twardego tofu wędzonego (ok. 90 g)
  • 2 łyżki sosu tamari albo zwykłego jasnego sosu sojowego
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 łyżka oleju sezamowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 łyżki syropu klonowego
  • olej kokosowy
  • sezam do posypania lub oliwa aromatyzowana czosnkiem
  • orzeszki arachidowe do posypania

Sposób przygotowania

  1. Liście sałaty poszatkować, ogórek i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Przygotować sos: w miseczce wymieszać 1 łyżkę sosu tamari, sok z cytryny, olej sezamowy, ocet i syrop klonowy.
  4. Tofu pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej kokosowy. Podsmażyć tofu, aż się zarumieni. Następnie wlać 1 łyżkę sosu tamari i smażyć jeszcze chwile potrząsając patelnią. Tofu powinno się pokryć dobrze sosem tamari, a jego reszta powinna odparować.
  5. Odsączony makaron przedkładamy do dużej miski, dodajemy warzywa i tofu.
  6. Wszystko polewamy przygotowanym sosem, posypujemy sezamem i orzeszkami ziemnymi. Dodajemy do smaku miętę i ewentualnie kolendrę.
https://www.fodmap.pl/makaron-ryzowy-azjatycku/

Mam nadzieję, że makaron ryżowy po azjatycku będzie smakował Wam równie dobrze jak mi. Za niewielkie pieniądze, przy użyciu produktów dostępnych w supermarkecie lub dyskoncie możecie posmakować czegoś o bardziej egzotycznym smaku. :]