Dieta Low FODMAP składa się z 3 faz:
- fazy I – eliminacyjnej
- fazy II – ponownego wprowadzania produktów z wysoką zawartością FODMAP tzw. reintrodukcji celem ustalenia poziomu tolerancji poszczególnych rodzajów FODMAP
- fazy III – wykorzystanie wiedzy zdobytej w trakcie reintrodukcji w codziennym życiu, tak aby nie doprowadzić do powrotu objawów zespołu jelita drażliwego
Dietę Low FODMAP rozpoczyna faza eliminacyjna, w trakcie której na okres 4-6 tygodni wyklucza się produkty, które zawierają FODMAP.
Faza eliminacyjna rządzi się prostą zasadą:
jedz produkty dozwolone, wyeliminuj całkowicie te, które są zakazane.
Więcej informacji na temat fazy eliminacyjnej znajdziecie w poniższych wpisach:
Jak się przygotować do fazy eliminacyjnej?
Z wpisu dowiecie się, w jakie produkty powinniście zaopatrzyć swoją spiżarnię i lodówkę, czemu warto założyć sobie dziennik diety i gotować w domu.
Zasady fazy eliminacyjnej diety Low FODMAP
Poznacie 5 podstawowych zasad, którymi rządzi się faza eliminacyjna.
Lista produktów dozwolonych
Będziecie mogli pobrać listę najważniejszych produktów dozwolonych do spożycia w fazie eliminacyjnej w formacie PDF.
Lista produktów niedozwolonych
Aby nie mieć wątpliwości, które produkty możecie jeść, a które mogą Wam zaszkodzić ściągnijcie sobie listę produktów niedozwolonych (High FODMAP).
Może się tak zdarzyć, że pomimo restrykcyjnego trzymania się zasad fazy eliminacyjnej, objawy nie ustąpią. Wtedy warto zapoznać się z poniższymi wpisami:
Czemu dieta Low FODMAP może nie zadziałać?
Czynniki podrażniające jelita
Kolejnym etapem diety jest tzw. reintrodukcja, w czasie której do menu ostrożnie wprowadza się ponownie produkty zawierające FODMAP.