Faza eliminacyjna diety Low FODMAP

Dieta Low FODMAP składa się z 3 faz:

  1. fazy I – eliminacyjnej
  2. fazy II – ponownego wprowadzania produktów z wysoką zawartością FODMAP tzw. reintrodukcji celem ustalenia poziomu tolerancji poszczególnych rodzajów FODMAP
  3. fazy III – wykorzystanie wiedzy zdobytej w trakcie reintrodukcji w codziennym życiu, tak aby nie doprowadzić do powrotu objawów zespołu jelita drażliwego

Dietę Low FODMAP rozpoczyna faza eliminacyjna, w trakcie której na okres 4-6 tygodni wyklucza się produkty, które zawierają FODMAP.

Faza eliminacyjna rządzi się prostą zasadą:

jedz produkty dozwolone, wyeliminuj całkowicie te, które są zakazane.

Więcej informacji na temat fazy eliminacyjnej znajdziecie w poniższych wpisach:

Jak się przygotować do fazy eliminacyjnej?

Z wpisu dowiecie się, w jakie produkty powinniście zaopatrzyć swoją spiżarnię i lodówkę, czemu warto założyć sobie dziennik diety i gotować w domu.Potrawy zakazane podczas fazy eliminacyjnej

Zasady fazy eliminacyjnej diety Low FODMAP

Poznacie 5 podstawowych zasad, którymi rządzi się faza eliminacyjna.

Lista produktów dozwolonych

Będziecie mogli pobrać listę najważniejszych produktów dozwolonych do spożycia w fazie eliminacyjnej w formacie PDF.

bread-breakfast-knife-medium

Lista produktów niedozwolonych

Aby nie mieć wątpliwości, które produkty możecie jeść, a które mogą Wam zaszkodzić ściągnijcie sobie listę produktów niedozwolonych (High FODMAP).

produkty High FODMAP

Może się tak zdarzyć, że pomimo restrykcyjnego trzymania się zasad fazy eliminacyjnej, objawy nie ustąpią. Wtedy warto zapoznać się z poniższymi wpisami:

Czemu dieta Low FODMAP może nie zadziałać?

Czemu dieta Low FODMAP nie działa

Czynniki podrażniające jelita

Kolejnym etapem diety jest tzw. reintrodukcja, w czasie której do menu ostrożnie wprowadza się ponownie produkty zawierające FODMAP.

Czemu nie wolno przedłużać fazy eliminacyjnej?

Czemu nie wolno przedłużać fazy eliminacyjnej diety Low FODMAP

Reintrodukcja

fruktany-02