Site icon FODMAP po polsku

Faza eliminacyjna diety Low FODMAP

faza eliminacyjna diety Low FODMAP

Dieta Low FODMAP składa się z 3 faz:

  1. fazy I – eliminacyjnej
  2. fazy II – ponownego wprowadzania produktów z wysoką zawartością FODMAP tzw. reintrodukcji celem ustalenia poziomu tolerancji poszczególnych rodzajów FODMAP
  3. fazy III – wykorzystanie wiedzy zdobytej w trakcie reintrodukcji w codziennym życiu, tak aby nie doprowadzić do powrotu objawów zespołu jelita drażliwego

Dietę Low FODMAP rozpoczyna faza eliminacyjna, w trakcie której na okres 4-6 tygodni wyklucza się produkty, które zawierają FODMAP.

Faza eliminacyjna rządzi się prostą zasadą:

jedz produkty dozwolone, wyeliminuj całkowicie te, które są zakazane.

Więcej informacji na temat fazy eliminacyjnej znajdziecie w poniższych wpisach:

Jak się przygotować do fazy eliminacyjnej?

Z wpisu dowiecie się, w jakie produkty powinniście zaopatrzyć swoją spiżarnię i lodówkę, czemu warto założyć sobie dziennik diety i gotować w domu.

Zasady fazy eliminacyjnej diety Low FODMAP

Poznacie 5 podstawowych zasad, którymi rządzi się faza eliminacyjna.

Lista produktów dozwolonych

Będziecie mogli pobrać listę najważniejszych produktów dozwolonych do spożycia w fazie eliminacyjnej w formacie PDF.

Lista produktów niedozwolonych

Aby nie mieć wątpliwości, które produkty możecie jeść, a które mogą Wam zaszkodzić ściągnijcie sobie listę produktów niedozwolonych (High FODMAP).

Może się tak zdarzyć, że pomimo restrykcyjnego trzymania się zasad fazy eliminacyjnej, objawy nie ustąpią. Wtedy warto zapoznać się z poniższymi wpisami:

Czemu dieta Low FODMAP może nie zadziałać?

Czynniki podrażniające jelita

Kolejnym etapem diety jest tzw. reintrodukcja, w czasie której do menu ostrożnie wprowadza się ponownie produkty zawierające FODMAP.

Czemu nie wolno przedłużać fazy eliminacyjnej?

Reintrodukcja

Exit mobile version