Site icon FODMAP po polsku

Reintrodukcja

Dieta Low FODMAP składa się z 3 faz:

  1. fazy I – eliminacyjnej
  2. fazy II – ponownego wprowadzania produktów z wysoką zawartością FODMAP tzw. reintrodukcji celem ustalenia poziomu tolerancji poszczególnych rodzajów FODMAP
  3. fazy III – wykorzystanie wiedzy zdobytej w trakcie reintrodukcji w codziennym życiu, tak aby nie doprowadzić do powrotu objawów zespołu jelita drażliwego

Faza druga jest najbardziej skomplikowana, dlatego dokładnie opisuję sposób reintrodukcji poszczególnych grup FODMAP do diety.

Zaproponowana kolejność wprowadzania FODMAP nie jest obowiązująca i można ją zmienić w zależności od potrzeb i własnych upodobań.

Zasady II fazy diety Low FODMAP

6 podstawowych błędów II fazy diety Low FODMAP

Wprowadzanie fruktozy

Wprowadzanie sorbitolu

Wprowadzanie mannitolu

Wprowadzanie laktozy

Wprowadzenie fruktanów cz. 1

Wprowadzanie fruktanów cz. 2

Wprowadzanie fruktanów cz. 3

Wprowadzanie GOS

Exit mobile version