Site icon FODMAP po polsku

Fruktany – reintrodukcja cz. 2

Reintrodukcja fruktanów

Czosnek ma wysoką zawartość FODMAP.

Reintrodukcja fruktanów i GOS jest bardziej złożona niż innych FODMAP. W dzisiejszym wpisie kontynuuję ten temat, omawiając bliżej wprowadzanie do diety warzyw z wysoką zawartością fruktanów.

W jaki sposób testujemy fruktany?

Zasady testowania fruktanów opisałam już szczegółowo w poprzednim poście: Fruktany – reintrodukcja cz. 1.

Jeśli dopiero zaczynacie etap II diety Low FODMAP polecam zapoznanie się z moimi poprzednimi wpisami, które zawierają szczegółowe wytyczne na temat wprowadzania FODMAP do jadłospisu po zakończeniu fazy eliminacyjnej.

Należy pamiętać, aby podobnie jak w przypadku produktów zbożowych, wybrać do testowania 2 różne rodzaje warzyw z wysoką zawartością fruktanów.

Do reintrodukcji jak zwykle należy wybrać warzywa średniej wielkości.

Jakie warzywa wybrać do testowania?

Pewnie wielu z Was z niecierpliwością czekało na tą chwilę! W końcu będzie można przyrządzić potrawy z czosnkiem i cebulą! :]

Ja osobiście byłam przerażona. ;] Braku czosnku i cebuli specjalnie mocno nie odczuwałam dzięki zastosowaniu oliw smakowych i asafetydzie.

Jeszcze przed przejściem na dietę Low FODMAP zauważyłam, że surówka z pora zdecydowanie mi nie służy, a zupę czosnkową odchorowywałam przez kilka dni.

Po zakończeniu wprowadzania produktów zbożowych wiedziałam już, że oligosacharydy będą sprawiać mi problemy. Pytanie brzmiało jedynie, jakie porcje mogę spożywać, aby przykre objawy nie powróciły z całą mocą. Tak jak pisałam w poście wyjaśniającym, czemu nie wolno przedłużać fazy eliminacyjnej diety Low FODMAP, oligosacharydy są prebiotykami i nie można ich zupełnie wyeliminować z naszej diety. Należy znaleźć równowagę pomiędzy ich prozdrowotnym działaniem a objawami, które mogą wywoływać. I temu właśnie służy faza II diety Low FODMAP.

Nazwa produktuMała porcjaŚrednia porcjaDuża porcja
Cebula (biała lub czerwona)1/4 cebuli1/2 cebuli1 cała cebula
Czosnek1/4 ząbka1/2 ząbka1 cały ząbek
Dymka (biała część)1/2 bulwy 1 cała bulwa2 bulwy
Kapusta włoska50 g80 g140 g
Por (biała część)1/4 bulwy1/2 bulwy1 cała bulwa
Szalotki1/2 szalotki1 cała szalotka2 całe szalotki

Należy wybrać 2 różne warzywa z powyższej tabelki i każdy z nich przetestować oddzielnie. Oznacza to, że najpierw przez 3 dni testujemy jedno warzywo, a potem następne. W mojej opinii najlepiej zrobić to w trakcie pełnych 2 tygodni, tak aby reakcje organizmu na jedno z warzyw nie zakłóciły wyników testowania drugiego produktu.

Do testowania można wybrać albo czerwoną albo białą cebulę – w zależności od osobistych preferencji.

Tym razem poszło szybko. ;] W następnym poście opisze ostatnią już grupę produktów zawierających fruktany, czyli owoce.

Czy Wy też boicie się czosnku? Czy wręcz przeciwnie – nie możecie się go doczekać? ;] Czy reintrodukcja fruktanów jest dla Was takim samym wyzwaniem, jakim była dla mnie? Jeśli macie jakieś dodatkowe pytania, napiszcie w komentarzu lub wyślijcie do mnie e-maila.

Exit mobile version