Site icon FODMAP po polsku

Zasady fazy eliminacyjnej diety Low FODMAP

Zdrowa dieta Low FODMAP powinna opierać się w przeważającej mierze na warzywach i owocach

Zasady fazy eliminacyjnej diety Low FODMAP są proste jak drut. ;] Chciałbym jednak podsumować moje poprzednie posty, tak aby nie było wątpliwości, o co chodzi.

Celem tej fazy jest przygotowanie naszego układu pokarmowego do kolejnego etapu, podczas którego stopniowo wprowadzamy do naszej diety kolejne grupy produktów. Robimy to po to, aby sprawdzić, w jaki sposób reagują na nie nasze jelita.

Faza eliminacyjna to  takie wakacje dla jelit. Kiedy jemy posiłki zawierające niewielkie ilości FODMAP, jelita mogą się zrelaksować i porządnie wypocząć. Objawy zespołu jelita nadwrażliwego powinny powoli ustępować, aż w końcu dojdziemy do momentu, gdy przestajemy bać się posiłków i tego co następuje po jego zjedzeniu.

Po wakacjach trzeba wrócić do pracy. ;] Jelita są zresetowane i gotowe na eksperymenty. Gdy wprowadzamy pojedynczo nowe pokarmy, możemy z łatwością zaobserwować, czy nasze wypoczęte jelita reagują na nie negatywnie czy może całkowicie neutralnie.

Im ściślej będziemy przestrzegać zasady fazy eliminacyjnej diety Low FODMAP, tym lepiej przygotujemy się do kolejnego etapu diety.

Ta myśl powinna Wam przyświecać przez cały okres trwania diety eliminacyjnej.

Jakie są zasady fazy eliminacyjnej diety Low FODMAP?

1. Faza eliminacyjna trwa 4-8 tygodni.

To bardzo ważna zasada, o której trzeba pamiętać, zwłaszcza gdy ogarnia nas euforia, że nareszcie udało się opanować zespół jelita nadwrażliwego. To tak wspaniałe uczucie, że z niepokojem myślimy o wprowadzaniu bardziej ryzykowanych produktów spożywczych do naszej diety.

Chciałabym podkreślić to jeszcze raz – każda dieta eliminacyjna grozi niedoborem składników pokarmowych, dlatego musi mieć charakter tymczasowy.

Zwykle faza eliminacyjna trwa 4 tygodnie. Jeśli w tym czasie nie odczuliście znaczącej poprawy, przedłużcie ją o kolejne 4 tygodnie. Każdy organizm jest inny i reaguje w odmienny sposób. Ja poczułam znaczącą poprawę już po pierwszym tygodniu, ale nie jest to regułą.

Co zrobić, gdy mimo upływu 8 tygodni, nie czujecie znaczącej poprawy? Niestety, dieta Low FODMAP nie działa na każdą osobę cierpiącą na zespół jelita nadwrażliwego. Być może należycie do grupy osób odpornych na dietę… Być może to nie zespół jelita nadwrażliwego powoduje te wszystkie paskudne objawy. Jest jeszcze wiele innych chorób o podobnym przebiegu np. celiakia. Bez konsultacji z dietetykiem lub lekarzem nie przedłużajcie jej trwania.

2. W czasie fazy eliminacyjnej obowiązuje restrykcyjny zakaz jedzenia produktów o wysokiej zawartości FODMAP

Listę produktów zakazanych przedstawiłam w poście o tym, jak wyeliminować objawy jelita nadwrażliwego.

Nie martwcie się. To nie jest specjalnie długa lista. Te 4 tygodnie miną bardzo szybko.

Jeśli przydarzy Wam się jakaś mała wpadka, po prostu wróćcie jak najszybciej do jedzenia produktów o niskiej zawartości FODMAP.

Brak objawów zespołu jelita nadwrażliwego daj poczucie tak wielkiej ulgi, że najprawdopodobniej nie będziecie błądzić zbyt często. Nie będziecie chcieli wracać do stanu sprzed rozpoczęcia diety.

3. Menu fazy eliminacyjnej powinno być jak najbardziej urozmaicone

Przygotowałam dla Was listę produktów dozwolonych, które spokojnie można spożywać podczas fazy eliminacyjnej, jak i po jej zakończeniu. To naprawdę długa lista i z pewnością znajdziecie na niej te pokarmy, które Wam smakują.

Lista produktów dozwolonych – bezpieczna wersja

4. Monitorowanie reakcji organizmu to konieczność

Przestrzeganie rygorów diety nic nie da, jeśli nie będziecie zwracać uwagi na reakcje Waszego organizmu. Zwykle to będą bardzo pozytywne zmiany. Czasami mimo przestrzegania diety, objawy i tak wystąpią. W takim wypadku należy przyjrzeć się bliżej okolicznościom ich pojawienia się. Czy to był bardziej stresujący czas w Waszym życiu? Czy na pewno sprawdziliście dokładnie, co zjedliście?

Ja kiedyś bardzo źle poczułam się po wypiciu piwa smakowego. Gdy zaczęłam szukać możliwych powodów (jedno piwo jest przecież dozwolone i wcześniej mi nie szkodziło), przestudiowała dokładnie skład, który producent zmieścił na puszce. I co znalazłam? Syrop glukozowo-fruktozowy!

5. Fazę eliminacyjną powinno się stosować pod nadzorem specjalisty

Nie jestem dietetykiem ani lekarzem. Jestem chora na zespół jelita nadwrażliwego. Znam temat z pierwszej ręki, ale nie mam wystarczającej wiedzy  zakresie dietetyki. Wy najprawdopodobniej też jej nie macie. Dlatego tak ważne jest, aby nie leczyć się na własną rękę.

Zwróćcie jedynie uwagę, kogo prosicie o pomoc. Nie każdy specjalista jest na bieżąco z najnowszymi odkryciami naukowymi czy publikacjami w prasie specjalistycznej. Koncepcja FODMAP i ich roli w zespole jelita nadwrażliwego nie przebiła się jeszcze do powszechnej świadomości.

Specjalista ma Wam pomóc, a nie zignorować lub zgoić. To, że od 30 lat stosuje się dietę lekkostrawną w ZJN nie oznacza, że ona działa. Jeśli gastrolog wyśmieje Was, poszukajcie innego, który ciągle się szkoli i rozwija. Możecie zabrać ze sobą wydrukowany artykuł zawierający podstawowe zasady diety Low FODMAP, opublikowany w Medycynie Praktycznej.

Wystarczająco dużo się już nacierpieliście…

Czy przyznacie mi rację, że zasady fazy eliminacyjnej diety Low FODMAP są banalnie proste? Napiszcie proszę, jak Wam idzie. :]

 

Exit mobile version