FODMAP po polsku

Życie bez zespołu jelita drażliwego

Jak upiec własny chleb Low FODMAP?

Obiecałam, że przepis na chleb Low FODMAP, który z powodzeniem piekę od jakiegoś czasu, pojawi się na blogu. I oto nadszedł ten dzień. :]

Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie zawiera żadnych niedozwolonych składników ani podejrzanych dodatków. Bardzo długo pozostaje świeży, jest tańszy tych oferowanych w sklepach i co najważniejsze – bardzo smaczny!

Własny chleb Low FODMAP to nic trudnego 🙂

Od dawna myślałam o wypieku własnego chleba. Moja babcia piekła własny chleb pszenno-żytni, ciężki, bogaty w smaku, bardzo domowy. Do dziś pamiętam zapach świeżo upieczonego chleba, który unosił się w kuchni jeszcze jakiś czas po wyjęciu bochenków z piekarnika.

Klika lat temu pieczenie chleba znowu stało się modne. Nawet mój kolega pracujący w warszawskim korpo hodował własny zakwas i piekł własny chleb.

W moim przypadku zawsze kończyło się jedynie na dobrych chęciach i ambitnych planach…

Po przejściu na dietę Low FODMAP dobór właściwego pieczywa urósł do rangi problemu. Chleb bezglutenowy dostępny w sklepach:

  • zawiera pszenicę pozbawioną glutenu, a na diecie Low FODMAP problemem jest pszenica, a nie gluten
  • kosztuje krocie (5 zł za 5 kromek chleba??!?!?)
  • jest trudno dostępny
  • zawiera niedozwolone dodatki typu syrop fruktozowo-glukozowy, sok jabłkowy itp.

Zapomniałam o jeszcze jednej istotnej sprawie – smaku. Do wszystkiego można się przyzwyczaić, a ja przyznaję, że całkiem mi smakuje chleb z Lidla czy Glutenexu. Ale chyba należę do wyjątków…

Kiedy już znalazłam właściwy przepis, który nie zawierałby żadnych niedozwolonych składników, okazało się, że pieczenie własnego chleba to bułka z masłem i niesamowita satysfakcja! 😀 Piszę to jako osoba, której w życiu żadne ciasto drożdżowe nie wyszło…

* Zastrzeżenia Low FODMAP

Podaję przepis na chleb na drożdżach.

Drożdże nie zostały jak do tej pory przebadane. Porównując skład pieczywa polecanego przez Monash University jako dozwolone, wydedukowałam jednak, że chleb Low FODMAP może być przygotowany na drożdżach.

Nasiona chia są dozwolone w ilości nie większej niż 4 łyżki. W przepisie natomiast wykorzystuje się porcję o połowę mniejszą, która ma zielone światło w aplikacji MU.

Składniki na 1 bochenek:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g skrobi kukurydzianej* lub skrobi z tapioki
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1/2 szklanki pestek dyni lub słonecznika albo ich mieszanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 500-600 ml ciepłej wody

* skrobia kukurydziana i mąka kukurydziana to dwa całkowicie odmienne produkty. Skrobia kukurydziana przypomina skrobię ziemniaczaną. Ja swoja kupuję w sklepach internetowych.

Niedawno zabrakło mi skrobi kukurydzianej, więc zamiast niej użyłam skrobi z tapioki. Chleb wyszedł taki sam. Z informacji, które znalazłam wynika, że można użyć także skrobi z maranty trzcinowej, która podobno dobrze nadaje się do przygotowywania wegańskich lodów.

Jeśli nie macie pod ręką mąki gryczanej ani ryżowej, a dysponujecie blenderem wysokoobrotowym lub młynkiem do kawy, sami możecie przygotować swoja własną mąkę. Chleb z takiej mąki nie będzie taki jednorodny i bardziej będzie przypominał chleb pełnoziarnisty, ale będzie równie smaczny.

Sposób przygotowania:

Do miski wsypuję odważone porcję wszystkich suchych produktów i dokładnie je mieszam.

20160910_081420

Następnie wlewam po trochy ciepłą wodę i dokładnie mieszam to uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji (uwaga na mąkę na dnie!).

20160910_082416

Jak widać struktura ciasta jest dość “błotnista” ;]

Miskę przykrywam mokrą ściereczką i odstawiam w miejsce, gdzie nie ma przeciągów (w moim przypadku to sypialnia, w której zamykam okno i drzwi, starając się nie wchodzić do tego pomieszczenia przez czas rośnięcia ciasta.

20160910_082602

Czekam ok. 30 min. aż ciasto podwoi swoją objętość.

20160910_085725

Gdy ciasto jest już wyrośnięte przekładam je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i ponownie odstawiam na 30 minut. Do pieczenia używam foremki – szerokiej keksówki, którą kupiłam kiedyś za parę złotych w Biedronce.

20160910_085922

Po ok. 20 minutach zaczynam nagrzewać piekarnik do temperatury 200oC. Gdy piekarnik osiągnie właściwą temperaturę wkładam foremkę z chlebem do piekarnika

20160910_093223

Chleb piekę przez ok. 50-60 min.

20160910_093251

Troszkę mi się papier do pieczenia ubrudził w cieście, więc nie wygląda to zbyt estetycznie… ;]

Gdy chleb jest już gotowy wyjmuję go z piekarnika i foremki. Czekam aż ostygnie, przykrywając go ściereczką, aby nie wysechł.

chleb Low FODMAP

Prawdziwy chleb Low FODMAP możecie upiec samodzielnie 🙂

W ciągu weekendu piekę zwykle 2 bochenki, z czego jeden kroję na kromki, które następnie zamrażam. Po wyjęciu i podgrzaniu w mikrofalówce chleb smakuje i wygląda jak świeżo upieczony. Kromki zamrożonego chleba można także odgrzewać w piekarniku lub na patelni (sprawdziłam osobiście! ;]).

20160903_113233

Mam nadzieję, że wykorzystacie podany przepis i już niedługo sami będziecie piec swój własny chleb Low FODMAP, bez ulepszaczy, konserwantów i innych podejrzanych składników.

Napiszcie proszę, czy chleb Low FODMAP Wam smakuje i czy macie jakieś problemy z jego pieczeniem. :]

66 Comments

  1. Wygląda bajecznie! Już wiem jakie będzie moje wyzwanie na najbliższy tydzień 😉

  2. Wow, musze spróbowac. Tylko ta gryczana jakoś mi nie podchodzi na dluższa mete, hmm, najchętniej bym ją zamieniła na inną. Czy słyszałaś o mące Teff?

    • W tym przepisie mąka gryczana nie nadaje przeważającego smaku. Nie ma porównania do pieczywa pszennego, ale mi bardzo smakuje. 🙂 Mam mąkę teff i przymierzam się do innego przepisu na chleb Low FODMAP… Na razie nie próbowałam zastąpić mąki gryczany mąką teff, ale kto wie… 😉

  3. A czy przy ZJD mozna spozywac Citrosept-wyciag z pestek grejpfruta?

    • Wyciąg oczywiscie nie został przebadany. Z tego co widzę, to nie tylko wyciąg z pestek ale też miąższu i białych części. Grejpfrut jest niedozwolonych w pierwszej fazie. Możesz spróbować wprowadzić ponownie citrosept po zakończeniu dwóch faz.
      Dobrym źródłem Low FODMAP witaminy C są pomidory – teraz jeszcze najsmaczniejsze. 🙂

  4. cudoooownie 🙂 dziękuję za przepis, już nie mogłam się doczekać. Pozdrawiam 😀

    • Witam ponownie – zrobiony 🙂 i jest przepyszny! właśnie tego mi brakowało we wszystkich przepisach “bez gluta”, których do tej pory spróbowałam. Co bardzo ważne, chleb faktycznie jest tak samo świeży kolejnego dnia. Od siebie – jako osoby, która sporo chlebów już wypiekła 😉 – dodam, że b.ważne aby dać chlebowi w foremce praktycznie znów podwoić objętość – w odróżnieniu od glutenowych chlebów, te bezglutenowe w zasadzie już nie rosną w piekarniku (a nawet powiedziałabym, że jakieś 0,5 cm się obniżają) – więc jak napuszymy chleb przed pieczeniem, tak zostanie 😉 Asiu – jeszcze raz dzięki za przepis @–>– Pozdrawiam, Kasia

  5. Czy na tej diecie można spożywać sól? Część artykułów mówi tak, a część inaczej.

    • Sól jest dozwolona, bo nie zawiera przecież węglowodanów. Nie wolno używać soli czosnkowej z wiadomego powodu. Oczywiście nadużywanie soli może negatywnie odbić się na zdrowiu.
      A mogłabyś podać źródło tych rewelacji?

  6. W przepisie jest cukier. Spotkałam sie z informacjami że jest on niedozwolony na tej diecie… jak jest prawda, bardzo proszę powiedz mi 🙂

    • Cukier biały, brązowy i palmowy jest dozwolony. Takie informacje wynikają z aplikacji MU. A możesz mi podać źródło, które twierdzi inaczej???

  7. Źródło to:
    http://naczyniapolaczone.pl/wp-content/uploads/2015/06/fodmap.pdf
    z tym, że tam jest glukoza i fruktoza wymieniona i byc może mój błąd domysłowy że zwykły cukier też zabroniony. Sama nie wiem jak interpretować tą tabele :/
    Ps. super robotę robisz 🙂 bardzo ułatwiasz zrozumienie tej diety 🙂
    Dziękuję 🙂 i pozdrawiam 🙂

  8. Witam,
    ponieważ planuję w przyszłym tygodniu wystartować z dietą , a jak na razie czuję się ogromnie zagubiona to chciałam się upewnić czy chleb z Twojego przepisu można jeść w pierwszej fazie diety.
    Z góry pięknie dziękuję za odpowiedź.
    Sylwia

  9. Chleb wyszedł idealnie, tylko ta mąka gryczana mi nie podpasiła, trochę osiadła mi na żołądku. Czy jak bym zastąpiła mąkę ryżową mąką kukurydzianą i pozostałe składniki dała takie jak w przepisie, to chleb by się udał?

  10. Witam

    Dla osób które korzystają z maszyny do wypieku chleba mam dobra informacje 🙂
    Poszło wszystko “ino mig”.

    Ja akurat mam od 10 lat wypiekacz Moulinex ale to jest bez znaczenia.
    Składniki zgodnie z zaleceniami Pani Joanny wrzuciłem do foremki (wody 500ml).
    Program 6 (chleb bezglutenowy) , czas 2.20h. Średnio wypieczony.

    Po godzinie ciasto powiększyło swa objętość 3-krotnie i było by cudownie gdyby nie ta cholerna maszyna która zawsze pod koniec wyrastania tuż przed pieczeniem macha 2 razy łopatkami (bladego pojęcia nie wiem po co) i ciasto spadło na 2-krotnie 🙁 .

    Ale w sumie chleb wyszedł super.
    Może jak by był 3-razy większy to by już nie było OK. (nic nie dzieje się bez przyczyny)

    Generalnie pieczywo samo się robi, tylko wyciągnąć ostudzić i można się zajadać.

    Dziękuje Pani Joanno za przepis.
    Jestem dzisiaj pierwszy dzień na diecie (Faza 1) i wizja bez chleba przerażała mnie.
    A tak i ja będę zadowolony i moja 3 letnia córka która już “zeżarła” pół bochenka.

    Pozdrawiam
    Endi

    P.S.
    zdjęcie do chleba umieściłem jak website która się wpisuję na tej stronie

    • zdjęcie chleba – kliknijcie mój nick z pierwszego postu na górze “Endi” 🙂

    • Gratuluję wypieku. 🙂

      Też się zastanawiałam nad maszyną do chleba (była jakiś czas temu w Lidlu), ale stwierdziłam, że mam dość sprzętów. 😉
      Cieszę się, że maszyna radzi sobie z chlebem bezglutenowym, który ma inną konsystencję i właściwości niż zwykły chleb.
      Dziękuję za podzielenie się wynikami! 🙂

  11. Pani Joanno warto się zastanowić nad zakupem , wszelkie wyrabianie ciast z każdej mąki spada na maszynę + rośniecie ciasta. Zawsze można potem ciasto gotowe już wyjąć i poddać dalszej obróbce np. pizza beglutenowa, ciastka itd.

    A w najprostszej postaci upiecze nam bezglutenowy chleb.

    Pozdrawiam i dziękuje za prace nad portalem ,
    dla wielu osób (między innymi mnie) był to impuls by zacząć szukać na nowo, by podnieść się z kolan.

    Mój najbliższy cel (odległy na na razie), przejechać się tramwajem.

    Będzie dobrze 🙂
    Endi

  12. witam
    czy ten przepis nadaje sie w 1 fazie diety? bo chyba nie padla na to pytanie odpowiedz

    • Tak. Wszystkie przepisy oznaczone jako Low FODMAP są dozwolone w I fazie. W innym przypadku wyraźnie to zaznaczę.

      • Niestety dwa razy juz probowalem upiec ten chleb i ciagle mi drozdze nie rosna tazkze nie ma juz sily do tego :/ Dzisiaj w piekarni dostalem chleb bezglutonowy ale wiem z informacji jakie podalas na stronie ze jest on nie dokonca wlasciwy w 1 fazie – zawiera skrobie bezglutenowa (pszenna) . Mocno to bedzie niewlasciwy chleb w tej fazie?
        Czy mozna gdzies dostac chleb taki bezglutenowy aby pasowalo do 1 fazy Fodmap?
        pzdr

        • Oj, to wielka szkoda, bo czytelnicy wstawiali w listopadzie na profilu fb bloga zdjęcia ich wypieków i wyglądały świetnie…
          Może dodałeś zbyt gorącej wody i zabiłeś drożdże? A jakich drożdży używasz?
          Myślę, że lepiej w I fazie diety podarować sobie skrobię pszenną i raczej kupić chleb glutenxu. Jest dostępny w hipermarketach lub na stronie producenta.

  13. Czy można użyć mąki owsianej, orkiszowej (widziałam mąkę orkiszowa gruboziarnista w sklepie, a w dozwolonych makach jest orkiszowa przesiana)do tego chlebka z drożdżami, jestem w fazie przygotowywania się do tej diety i zbieram informacje, czerpiąc wszelkie info z bloga pani Joanny 😃Podobny chlebek piekłam na mące pszennej z pełnoziarnista ale wiadomo trzeba ją zamienić. Czy orkiszowy na drożdżach wchodzi w grę? Przepraszam z góry bo może info już gdzieś jest na blogu, ale ja jeszcze go nie ogarnęłam 😉pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

    PS jestem akurat w fazie pieczenia tego chlebka tzn rośnie 😃

  14. Witam. Piekę ten chlebek, ale nie mam niektórych składników. . cóż będzie bez skrobii i mąki ryżowej za to z mąki jaglanej i gryczanej z chia i pestkami z dynii. Drożdze tradycyjne. Ciekawa jestem rezultatu. Niemniej tak źle się czuję, że nawet jak będzie średnio smaczny to zjem. Wolę taki niż żaden 😊 trzeba go tylko sporo “napoic” wodą żeby nie zrobił się wiórek przy pieczeniu. Do tej pory piekłam tradycyjnie ale skoro nie można pszenicy to próba musi być z tego co jest.. pozdrawiam serdecznie ☺

    • I jak wyszedł? 🙂
      Zamiast skrobi kukurydzianej można spokojnie dodać skrobi ziemniaczanej. Wydaje mi się, że skrobia jest tu bardzo ważna. Skrobia nadaje potrawie większej gęstości i klei składniki. Dzięki niej pieczywo nie czerstwiej tak szybko.

  15. Jestem mamą 16 letniej córki, która bardzo cierpi na ZJD. Piekę chleb z przepisu Pani Asi od miesiąca, w chwili obecnej jest to już dla mnie czynność taka jak umycie naczyń. Na początku pieczenie chlebka wychodziło różnie, teraz jest już dużo lepiej. Ostatnio obliczyłam że upiekłam 16 bochenków 😁 Córka wreście jest zadowolona że zjada kanapki, a ja nie martwię się czy coś jej będzie po pieczywie. Ostatnio nawet na tym chlebku robimy tosty z mozzarellą i szynką. W końcu widzę uśmiech na twarzy mojego dziecka, które mogło pomarzyć o takiej przyjemności. Nam chlebek starcza na nas dwie na 2-3 dni, w zależności od apetytu. Chleb mrożę i po rozmrożeniu wkładamy do tostera tak jak Pani Asia wcześniej pisała aby trochę odparował. Chleb jest sycący i wartościowy, a jest to ważne zwłaszcza gdy osoba cierpiąca na ZJD jest bardzo szczupła. Jako rodzic w końcu mam poczucie że moje dziecko zjada wartościowe,zdrowe pieczywo. Bardzo dziękuje za przepis😘

  16. Joanno, jakie wymiary ma foremka?

  17. Czy można pominąć nasiona chia? Czy jednak są konieczne, żeby chlebek się udał?

    • Z chia akurat lepiej nie rezygnować. Chleb bez glutenu nie ma takiej spoistości, dlatego nasiona chia w mojej opinii są dość istotne, bo klejąca ciasto.

      • A czy ewentualnie można je czymś zastąpić? 🙂
        I jakiej firmy drożdży Pani używa? Bo w moich znalazłam E491 i nie wiem, c o tym myśleć…

        • Glutenem… 😉
          Możesz spróbować upiec bez chia, napisz proszę jak wyszło.

          Drożdży używam najprzeróżniejszych. E491 to monostearynian sorbitolu, a wiadomo, że sorbitol jest High FODMAP, ale…
          W opakowaniu jest 8 g drożdży, z których piecze się 1 bochenek.
          Nawet jeśli E491 jest niedozwolony, to jego ilość będzie śladowa w 2 kromkach chleba. Myślę, że bardziej zaszkodzi bieganie po sklepach i szukanie drożdży bez E491 i niż sam E491. 😉
          Więcej o czytaniu etykiet napiszę w najbliższym czasie.

  18. mam pytanko odnosnie chleba. w jakiej ilosc mozna go zjesc na dzien? w tabeli – Mąka gryczana niepalona (max. 27 g ugotowanej), a w przepisie uzywamy 250 g. czyli 2 kromki na dzien mniej wiecej?

  19. Mam pytanko zrobiłem chlebek z drożdży świeżych 17g zgodnie z przepisem , wstawiłem do letniego piekarnika i po 20 min wykipiał mi z miski i usiadł, po czym przelałem ciasto do foremki, czekałem ponad 20 min i upiekłem, ale już nie urósł.
    Gdzie jest błąd? i drugie pytanko czy ciasto ma być takie rzadkie? Ja dałem tylko 0,5 l wody czy lepiej 0,6l ??
    Pozdrawiam
    Ryszard

    • A skąd te 17 g świeżych drożdży?
      Chleb zawsze wychodzi, jeśli się go robi DOKŁADNIE zgodnie z przepisem, czyli suche drożdże, żadnego ciepłego piekarnika (spokojnie wyrośnie w zamkniętym pokoju, trzeba tylko uważać na przeciągi), nie 20 min tylko 30.
      Ciasto nie jest specjalnie rzadkie, ale nie jest też bardzo zwarte. Ja zwykle leję 0,6 litra.
      Za pierwszym razem bardzo zalecam dokładne trzymanie się przepisu i wytycznych, potem można eksperymentować. 🙂 Jedyne odstępstwo to wykorzystanie skrobi ziemniaczanej zamiast kukurydzianej. Równie dobry, a tańszy zamiennik.

      • ok dziękuje bardzo za szybką i precyzyjną odpowiedź odpowiedź!
        17g wynika z przelicznika drożdży suchych na świeże.
        Też wydawało mi się trochę dużo. A ze świeżych nie można?
        Cóż będę próbował dalej aż do skutku.

        • Z tego co właśnie sprawdzałam to świeżych drożdży powinno być jeszcze więcej 😉
          Wydaje mi się, że to ten piekarnik. Ciasto samo wyrośnie, bo woda jest ciepła. Nie trzeba ich bardziej stymulować.
          Ja używałam tylko suchych drożdży, bo są bardzo poręczne. Ale jeśli uda Ci się ze świeżymi, to daj znać. 🙂

  20. Wygląda kusząco! Przy okazji mam pytanie o chleb o takim składzie:
    Naturalny zakwas żytni, woda, mąka pszenna typ 750, mąka graham typ 1850, słonecznik, otręby pszenne, oliwa extra virgin wysokiej jakości, sól.

    Czy ryzykowne jest jego jedzenie?
    Pozdrawiam!

    • 🙂 I jest bardzo smaczny!

      Mam wątpliwości, co do zakwasu żytniego. Chleb na mące żytniej na zakwasie nie jest dozwolony, a sama mąka żytnia ma najwięcej FODMAP z wszystkich zbóż. Trudno mi więc coś na 100% powiedzieć. Ja bym jednak poczekała ze spróbowaniem tego chleb do III fazy.

  21. Czy można stosować drozdze w diecie?

    • Drożdże nieaktyne zostały przebadane i są Low FODMAP. Drożdże do pieczenia nie zostały oddzielnie przebadane, ale występują w składzie pieczywa przebadanego i uznawanego za Low FODMAP. Ja jem chleb na drożdżach i też nie zauważyłam żadnych problemów. Uważam więc, że drożdże można jeść na diecie Low FODMAP.

  22. Zrobiłam chlebek, zaskakująco smaczny jak na produkt bezglutenowy. Brakuje mi tylko w nim czegoś kwaśnego, takiego aromatu jak w chlebach na zakwasie jednak 🙁 Trochę przebiła smak drożdży.

  23. Byłabym wdzięczna za informację czy mogę jeść chleb gryczany na zakwasie bez żadnej innej mąki poza gryczana. Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

  24. Muszę przyznać, że wypróbowałam wiele przepisów na chleb fodmap (mąż jest na tej diecie), ale żaden z chlebów nie robił szału. Czasami ciasto nie wyrastało a czasami chleb na drugi dzień nie nadawał się do spożycia. Więc kiedy trafiłam na ten przepis byłam lekko zrezygnowana. Mąż spożywał głównie wafle ryżowe zamiast kanapek, stwierdziłam, że zaryzykuję, i… muszę przyznać, że to najlepszy przepis jaki miałam okazję wypróbować. Chleb wygląda cudownie, smakuje jeszcze lepiej. Raz nie miałam mąki gryczanej i użyłam mąkę kukurydzianą, chleb wyszedł fajny, jednak oryginalne proporcje smakują najbardziej. Dziękuję! :))

  25. Mam pytanko- nie znoszę kaszy gryczanej a co za tym idzie wszystkich jej pochodnych, bardzo źle się po niej czuje i zazwyczaj sam zapach mnie odstrasza. Czym mogę zastąpić ta mąkę podana w przepisie na chlebek, bo bardzo chciałabym zjeść normalne polskie śniadanko.

    • Hej,

      mąka gryczana razem z ryżową jest mąką bazową. Inną mąką bazową jest mąka jaglana. Ale sama nie próbowałam takiego połączenia w tym przepisie. Napisz, jak Ci poszło! 🙂

      Możesz też wypróbować ten przepis na chleb z mąki z quinoa, choć wymaga dużo więcej składników.

  26. Cześć, a czy zamiast drożdży można użyć w tym przepisie zakwasu? Mam akurat żytni. Czy on bardzo zwiększy ilość fodmap w tym chlebie?
    W razie czego mogę spróbować zrobić zakwas gryczany – czy może być taki?

    • Wydaje mi się, że zakwas żytni jest NIEdozwolony, ponieważ chleb żytni na zakwasie nie jest wymieniony jako dozwolony, a żyto ma najwięcej FODMAP z wszystkich zbóż.
      Zakwas gryczany powinien być ok pod kątem FODMAP, ale nie mam zielonego pojęcia czy chleb wyjdzie. Daj znać jak Ci poszło. 🙂

  27. Upiekłam chleb wczoraj, a skrobię kukurydzianą (której nie miałam) zastąpiłam skrobią ziemniaczaną. Wyszedł wyśmienity!:). Cały weekend wgryzam się w temat Low Fodmap i wreszcie widzę dla siebie światełko w tunelu:)). Od 2 miesięcy zmagam się z bólem brzucha – rozpoznanie zapalenie uchyłków esicy. Zalecona dieta bezresztkowa + antybiotyki to zabójstwo dla jelit! Białe, pszenne pieczywo, jabłka pieczone lub kompot z jabłek…Dopiero w sobotę trafiłam do lekarza który powiedział mi o diecie ulgi (Low Fodmap) i odbudowaniu flory bakteryjnej… jestem mu wdzięczna:)). Dziękuję również za tą stronę! Pozdrawiam ciepło:))

  28. Upiekłam! Jest pyszny 🙂 jestem na diecie od 2 tygodni i bez chleba było bardzo ciężko. Fantastyczny przepis 🙂

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 FODMAP po polsku

Theme by Anders NorenUp ↑