FODMAP po polsku

Życie bez zespołu jelita drażliwego

Pierogi Low FODMAP z kapustą i grzybami

W tym roku postawiłam przed sobą wielkie wyzwanie. Chciałam przygotować świąteczne pierogi Low FODMAP. Te tradycyjne, z kapustą i grzybami.

Dobra wiadomość jest taka, że jest to wykonalne! :]

Cały problem z tymi nieszczęsnymi pierogami polega na tym, że składają się z samych produktów High FODMAP. Może tylko za wyjątkiem wody używanej do ciasta pierogowego. ;]

Mąka pszenna, kapusta kiszona, cebula, grzyby.

Same problemy…

Musiałam więc tak kombinować, aby pomimo zastosowania produktów dozwolonych, to nadal były pierogi z kapustą i grzybami… No i żeby były smaczne! ;]

Jakie ciasto na pierogi Low FODMAP?

Nie będę ściemniać. Nawet nie próbowałam stworzyć własnego ciasta na pierogi. Skorzystałam z przepisów znalezionych w Internecie.

Klasyczny przepis na ciasto jest niezwykle prosty: mąka pszenna, sól i ciepła lub gorąca woda, ponieważ zaparzona mąka daje bardzie elastyczne ciasto, z którego łatwiej uformować pierogi. W odniesieniu do tradycyjnego ciasta przyrządzanego z mąki pszennej zaleca się 15-30 minutowe leżakowanie ciasta. Po wyrobieniu ciasto powinno odpocząć, aby zawarty w mące gluten mógł pozytywnie wpłynąć na konsystencję ciasta.

Niektórzy do ciasta dodają jajka, inni uważają to za kulinarne przestępstwo na miarę pizzy z ananasem. ;] Jajka utwardzają ciasto, więc lepiej zostawić przepisy z jajkami mistrzom “pierogarstwa”.

Pierogi Low FODMAP nie mogą oczywiście zawierać mąki pszennej, która jest bogata w fruktany. Do wyboru pozostają mąki naturalnie bezglutenowe. I tu zaczyna się problem, bo bez glutenu ciasto staje się kruche i mało plastyczne. Przygotowując pierogi Low FODMAP wypróbowałam różne przepisy na pierogi bezglutenowe. Moja zamrażarka dosłownie jest wypełniona po brzegi rożnymi rodzajami pierogów bezglutenowych z kapustą i grzybami. ;]

pierogi Low FODMAP

Ciasto z siemieniem lnianym

Szczególnie przypadł mi do gustu przepis Natchnionej na pierogi doskonałe.

Czemu warto sięgnąć po ten przepis?

Weronika sprytnie zastąpiła gluten siemieniem lnianym, który nadaje pierogom elastyczności i dobrze je spaja. Wykorzystane składniki czyli mąka ziemniaczana i mąka ryżowa są Low FODMAP i na dodatek łatwo dostępne i dość tanie. Więcej na ten temat pisałam we wpisie o rodzajach mąki. Pierogi Natchnionej będą idealnym wyborem dla osób, które nie przepadają za mąką gryczaną, która często się pojawia się w przepisach na pierogi bezglutenowe.

Problematyczne mogło okazać się siemię lniane, które jest dozwolone, ale w ilości nie większej niż 15 g na porcję. W aplikacji MU przebadano siemię całe. W przepisie Weroniki jest mowa o siemieniu mielonym, ale uznaję, że także jest dozwolone. Mieszanka LSA (mielonego siemienia lnianego, słonecznika i migdałów) jest bowiem dozwolona, choć w ograniczonej ilości – nie większej niż 3 łyżki.

Pierogi Weroniki będą Low FODMAP pod warunkiem, że będziecie przestrzegali ograniczenia porcji. Wprawdzie Weronika podaje, że z składników podanych w przepisie można uzyskać od 60 do 80 pierogów, ja używałam dużej foremki i dość grubo rozwałkowywałam ciasto. Starczyło na jakieś 35 sztuk. ;]

Jeśli wyszło Wam 60 pierogów bezpieczna porcja to 9 pierogów.

Jeśli przygotowaliście 80 mniejszych pierogów bezpiecznie możecie zjeść 12 pierogów. A jeśli wyszło Wam tylko 35 sztuk ograniczcie się do 5 sztuk. :]

Trochę matematyki na diecie Low FODMAP też się przyda. ;P

Ciasto z gotowej mieszanki

Jeśli chcecie iść na łatwiznę, możecie podobnie jak ja, przygotować pierogi w mieszanki mąk bezglutenowych bez pszenicy. Ja wykorzystałam mieszankę mąki Schar Mix B. Mix C nie jest tak dobry, pierogi wychodzą za kruche.

Takie bezglutenowe ciasto przyrządza się w ten sam prosty sposób co zwykłe pierogi z mąki pszennej:

  • 300 g gotowej mieszanki mąki bezglutenowej
  • ok. 200 ml zagotowanej wody
  • sól
  • silne ramiona. ;]

Pomimo braku dodatku siemienia lnianego, który nadałby masie elastyczności, pierogi wyjdą pod warunkiem, że przyłożycie się do zagniatania. Trzeba tak długo urabiać początkowo kruche ciasto aż stanie się miękkie elastyczne i wchłonie całą mąkę. Nastawcie się na co najmniej 5 minut wytężonej pracy.

Gotowe ciasto nie kruszy się, cienko się rozwałkowuje. Niestety szybko wysycha i może wtedy pęknąć, należy więc przykryć ściereczką części ciasta czekające na rozwałkowanie oraz gotowe już pierogi Low FODMAP.O dziwo, mimo drobnych pęknięć, pierogi nie rozpadają się podczas gotowania, a farsz nie wypływa. Nie spisujcie takich pierogów na straty, tylko je ugotujcie. ;]

Pierogi z mieszanki w smaku i wyglądzie są najbardziej zbliżone do tradycyjnych pierogów. Mi najbardziej przypadły do gustu. :]

Żeby ułatwić sobie życie, do wyrobu pierogów używam – jak widzicie na poniższych zdjęciach – profesjonalnego sprzętu – foremek za 5 zł. ;] Bardzo się sprawdzają przy tego typu cieście. Byleby nie napakować za dużo farszu do środka.

Czym nadziać pierogi Low FODMAP?

W przeciwieństwie do ciasta nadzienie to mój własny autorski pomysł, choć pewnie nie pierwsza na niego wpadłam. :] Zastrzegam, wprawdzie wyjdą Wam pierogi z najprawdziwszą kapustą i najprawdziwszymi grzybami, ale niestety jest to swego rodzaju podróbka. Nie spodziewajcie się takiego samego smaku kiszonej kapusty i wyraźnego aromatu suszonych grzybów, co w tradycyjnych pierogach… Dieta Low FODMAP wymaga pewnych kompromisów. Mi w każdym razie farsz smakuje. ;P

Cebula

Najpierw musimy zacząć od cebuli.

Sama cebula do farszu trafić nie może, ale jej aromat powinien być w pierogach choć trochę wyczuwalny. To w końcu mają być swojskie, polskie, wytrawne pierogi. Cebula musi być i tyle!

Zanim zabierzecie się do lepienia pierogów, musicie przygotować olej aromatyzowany cebulą. Aromat musi być mocny i wyczuwalny, dlatego sięgnijcie po szalotki.

Takiego oleju nie powinno się przechowywać w lodówce więcej niż 2-4 dni, dlatego najlepiej przygotować niewielką jego ilość.

Kiedyś w sklepach można było dostać oliwę Monini aromatyzowaną cebulą i szalotkami, ale niestety została wycofana z obrotu, trzeba więc wyprodukować ją w warunkach domowych.

Kapusta

Skoro poradziliśmy sobie z cebulą, to dalej już będzie z górki. ;] Kapusta świeża jest dozwolona w ilości ok. 90 g na porcję. Kapusta kiszona nie powinna zaszkodzić, jeśli nie przekroczy się ilości 20 g na porcję.

Grzyby

Grzyby suszone i pieczarki odpadają. Albo są niedozwolone, albo nieprzebadane. Jak pisałam we wpisie o jesiennych warzywach i owocach można za to praktycznie bez ograniczeń jeść  boczniaki. :] Problem polega na tym, że boczniaki nie są aż tak aromatyczne jak suszone grzyby. Z tego względu grzybów musi być sporo, co najmniej tyle ile świeżej kapusty.

Zastrzeżenia Low FODMAP

Choć przepis jest zgodny z wytycznymi diety Low FODMAP może się okazać, że kapusta i grzyby i tak Wam zaszkodzą, ponieważ są ciężkostrawne. Więcej na temat kapusty i jej problematycznych właściwości możecie przeczytać w tym artykule.

Pierogi Low FODMAP z kapustą i grzybami - farsz

Yield: max. 6

Pierogi Low FODMAP z kapustą i grzybami - farsz

Składniki

  • 200 g świeżej białej kapusty
  • 120 g kapusty kiszonej
  • 250 g boczniaków
  • 4 szalotki
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Kapustę kiszoną gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 45 min aż stanie się miękka.
  2. Kapustę białą szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie 25 min. Można dodać do wody trochę cukru.
  3. Kroimy w talarki szalotkę. Do małego garnka wlewamy 3 łyżki olej i dodajemy szalotki, tak aby olej je pokrył. Podgrzewamy olej na małym ogniu, do momentu aż zacznie bardzo delikatnie pyrkać. Gotujemy chwilę, po czym zestawiamy z ognia. Zostawiamy szalotki w oleju, żeby olej naciągnął aromatem i ostygł. Po jakiś 10 minutach ostrożnie odcedzamy olej, wyrzucając szalotki.
  4. Boczniaki kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na aromatyzowanym oleju. Dodajemy ugotowaną kapustę kiszoną i białą. Dusimy ok. 30 min na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy, uważając, żeby kapusta się nie przypaliła.
  5. Gotowy farsz studzimy, solimy i pieprzymy do smaku. Nie żałujcie zwłaszcza pieprzu!
  6. Farsz dodatkowo dokładnie siekamy.
  7. Przygotowujemy ciasto na pierogi.
  8. Zabieramy się za lepienie i nadziewanie pierogów. W przypadku dużych pierogów, takich jak widoczne na zdjęciach, do środka kładłam 1 łyżeczkę farszu.
  9. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut od wypłynięcia.
  10. Aby pierogom nadać dodatkowego aromatu można je przesmażyć do ostygnięciu na pozostałej łyżce oleju aromatyzowanego cebulą.
https://www.fodmap.pl/pierogi-low-fodmap-kapusta-grzybami/

Dosłownie padam z nóg, po bardzo długim dniu pracy i tym całym lepieniu i gotowaniu po nocy pierogów. ;]

Kto chętny, żeby wypróbować mój przepis na pierogi Low FODMAP? ;] A może macie swój własny wypróbowany? Podzielcie się nim z Czytelnikami w komentarzach.

6 Comments

  1. Kusisz 🙂
    W zeszłym roku zrobiłam coś w stylu uszek w papierze ryżowym ale mam ochote na porządne!
    Do grzybów bez kapusty może pasować zielona cebulka zamiast cebuli, np do ruskich.

  2. Witam!,

    Zrobiłam dziś pierogi ale zamiast zalecanej mąki kupiłam mąki mehl schär i niestety po włożeniu do wody pieróg się otworzył i farsz wyleciał .. mam całą miskę farszu, ciasto zamroziłam bo szkoda mi wyrzucić i zastanawiam się czy da się to jeszcze uratować? proszę o pomoc 🙂

    • Spróbuj może przepisu z siemieniem lnianym z bloga Natchnionej – siemię lniane dobrze skleja. Możesz spróbować go nawet dodać do tej mieszanki mąki, którą masz. Być może ciasto stanie się bardziej elastyczne. Pamiętaj też, że woda musi być gorąca.
      Rozmrożony farsz możesz spokojnie wykorzystać do nowych pierogów. 🙂

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2018 FODMAP po polsku

Theme by Anders NorenUp ↑