Z uwagi na pytania odnośnie fazy II diety Low FODMAP postanowiłam opisać bardzo szczegółowo wszystkie etapy ponownego wprowadzania FODMAP do diety. Chciałabym pokazać Wam ten proces na moim przykładzie. Cały cykl wpisów zacznę od fruktozy.
Fruktoza – z czym to się je?
Fruktoza występuje naturalnie w owocach, miodzie i nektarze kwiatów. Z uwagi na wysoką jej zawartość z fazy eliminacyjnej diety Low FODMAP wyłączone były owoce takie jak: jabłka, wiśnie i czereśnie, figi, mango czy arbuz. Pamiętajcie też o „owocach miłości” czyli pomidorach. Nadmierną ilość fruktozy możecie znaleźć również w pomidorach suszonych i w puszcze.
Nazwa fruktoza może być myląca jeśli chodzi o FODMAP. Nie wszystkie owoce zawierają fruktozę w wysokich ilościach. Większość niedozwolonych owoców zawiera zbyt duże ilości dwóch innych rodzajów FODMAP: oligosacharydów i polioli.
Czemu warto zacząć od fruktozy?
Kolejność wprowadzania poszczególnych rodzajów FODMAP do diety zależy od Was. Jeśli chleb śni się Wam każdej nocy i czujecie, że nie wytrzymacie, jeśli nie zjecie pszennego pieczywa, to możecie rozpocząć II fazę diety Low FODMAP także od fruktanów czy innego rodzaju FODMAP.
Rekomenduje się jednak, aby rozpocząć od fruktozy i ja ten pomysł w pełni popieram. Przejście do kolejnej fazy diety wymaga dużej uwagi i zmian w sposobie odżywiania. Fruktoza jest łatwa do wprowadzenia bez znaczącej modyfikacji jadłospisu, do którego zdążyliście się już przyzwyczaić.
Jak produkt wybrać do testów?
Już wcześniej pisałam, że należy wybrać taki produkt, który zawiera tylko jeden rodzaj FODMAP. W polskich warunkach proponuję wybrać jeden z następujących:
mango, miód, pomidory w puszce, pomidory suszone lub świeże figi.
Ja testowałam miód, bo to najporęczniejsze i najtańsze rozwiązanie. Chyba każdy z nas ma w domu słoik miodu. Bardzo łatwo jest kontrolować porcje. Nawet jeśli nie uda się Wam znaleźć potrawy z odpowiednią porcją miodu, zawsze możecie zjeść miód oddzielnie. Zwróćcie tylko uwagę, żeby to był miód europejski. W miodach pochodzących z innych rejonów świata mogą znajdować się składniki, które mogą uczulać oraz takie, które są po prostu niebezpieczne dla zdrowia.
Jeśli dostaniecie reakcji alergicznej na nieznane składniki miodu możecie nie wiedzieć, czy dziwne reakcje ze strony układu pokarmowego, to objaw nietolerancji fruktozy czy egzotycznych pyłków z Chin.
Trudno w naszych sklepach trafić na naprawdę dojrzałe magno czy figi. Jeśli więc wybraliście któryś z tych owoców do testowania, pamiętajcie, że należy je kupić odpowiednio wcześniej. Inaczej będziecie jeść je półsurowe, a to żadna przyjemność.
W przypadku fruktozy wystarczy, że będziecie testować tylko jeden produkt. Nie musicie sprawdzać wszystkich.
Jak rozpocząć testowanie?
Zanim przejdziecie do fazy II, musicie sobie odpowiedzieć na pytanie, czy objawy ZJD ustąpiły na co najmniej 3 dni. Zaznaczam, że zdrowy ludzki organizm produkuje dziennie od 180 do 720 g gazu i musi on znaleźć ujście. Tym się nie przejmujcie.
Czasami trudno jest osiągnąć idealny stan jelit. U niektórych chorych nadal pojawiają się objawy ZJD, choć są na diecie eliminacyjnej. Jeśli jest tak i w Waszym przypadku, to możecie przejść do fazy II pod warunkiem, że czujecie poprawę w stosunku do tego, co było przed rozpoczęciem diety. Stan poprawy w takim wypadku należy potraktować jako „stan bez objawów”.
Być może przeżywacie jakieś stresy. Może Wasze jelita mają znacznie inny poziom tolerancji niż u większości chorych. Jeśli Wasz stan zauważalnie poprawił się i jest to w miarę trwała zmiana, przejdźcie do testów.
Jeśli to możliwe, nie planujcie na nadchodzący tydzień imprez, na których alkohol będzie się lał strumieniami ani stresujących wydarzeń. Jeśli akurat w tym tygodniu wypada Wam super ważny egzamin, zastanówcie się, czy nie lepiej rozpocząć fazy II po jego zdaniu.
1. Zaplanujcie jadłospis
Poświęćcie trochę czasu w weekend, żeby zaplanować menu na cały nadchodzący tydzień. Jadłospis powinien być zgodny z zasadami fazy eliminacyjnej.
2. Wybierzcie się na zakupy
W oparciu o zaplanowany jadłospis, przygotujcie listę produktów do kupienia. Jeśli w Waszej spiżarni nie ma wybranego przez Was produktu dopiszcie go do listy:
– mango -2 średnie sztuki lub
– figi – 4 średnie sztuki lub
– puszkowane pomidory – 2 puszki lub
– słoik suszonych pomidorów lub
– słoiczek polskiego miodu.
3. Przygotujcie sobie półprodukty
Im mniej stresu, tym lepiej. Poświęćcie trochę czasu w weekend, aby przygotować te potrawy typu zupa, sos do makaronu, które można zamrozić.
4. Załóżcie dzienniczek diety
Jeśli do tej pory tego nie zrobiliście, bardzo zachęcam Was do założenia dzienniczka. To może być zwykły zeszyt z dorysowanymi rubrykami. Poniżej przedstawiam przykładowy dziennik diety. Możecie go sobie zmodyfikować, w zależności od Waszych potrzeb.
Data i godzina | Nazwa dania i rodzaj FODMAP | Wielkość porcji FODMAP | Reakcja organizmu | Wnioski |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek godz. 7:30 | Owsianka z bananem i miodem | 1 łyżeczka | brak niepokojących objawów, | toleruję małą porcję fruktozy! |
5. Zacznijcie w poniedziałek
Rozpoczęcie fazy II w poniedziałek to dobry pomysł, bo macie cały weekend, żeby się do tego logistycznie i mentalnie przygotować.
Oczywiście możecie wybrać także każdy inny dowolny dzień, ale faza testowania poszczególnych FODMAP ma akurat 7 dni, więc rozpoczęcie od poniedziałku wprowadzi porządek i da Wam poczucie kontroli nad sytuacja. Jeszcze raz powtórzę, im mniej stresów i napięcia, tym lepiej.
6. Trzymajcie się wybranego produktu zawierającego fruktozę
Jeśli w poniedziałek próbowaliście miodu, nie jedzcie w środę fig. Te produkty zawierają różną ilość fruktozy. Trzymanie się jednego rodzaju jedzenia ułatwi kontrolowanie porcji i umożliwi lepsze określenie, jakie porcje są przez Was dobrze tolerowane.
7. Wybierzcie odpowiednią porcję
Przebieg fazy II drugiej dokładnie opisałam w poprzednim wpisie. W pierwszym dniu testów powinniście rozpocząć od małej porcji FODMAP i w kolejnych dniach stopniowo je zwiększać. Co należy rozumieć pod pojęciem „małej” porcji? Wszystko zależy od wybranego produktu do testowania. Tak jak napisałam, różne produkty maja odmienną zawartość FODMAP. W poniższej tabelce przedstawiłam, jakiej wielkości powinny być porcje w kolejnych dniach.
Nazwa produktu | Mała porcja | Średnia porcja | Duża porcja |
---|---|---|---|
Mango | 1/4 średniego owocu | 1/2 średniego owocu | 1 średni owoc |
Miód | 1 łyżeczka | 1 łyżka stołowa | 2 łyżki stołowe |
Świeże figi | 1/2 średniego owocu | 1 średni owoc | 2 średnie owoce |
Pomidory z puszki | 1/2 puszki (200 g) | 1 puszka | 1 1/2 puszki |
Suszone pomidory | 4 sztuki | 8 sztuk | 12 sztuk |
8. Stopniowo zwiększajcie porcje
Dla lepszego zobrazowania pokażę Wam przebieg wprowadzania fruktozy na moim przykładzie.
Wybierając miód wyszłam z założenia, że nie będę sobie komplikować życia – w trakcie fazy II nic nie zmieniałam w jadłospisie. Zaplanowałam go tak, jakbym nadal była na diecie eliminacyjnej.
W poniedziałek jadłam więc tak jak dotychczas, ale z jednym wyjątkiem – wieczorem przed kolacją zjadłam łyżeczkę miodu (mała porcja). Prosta sprawa.
We wtorek zrobiłam to samo, zwiększyłam tylko porcję do 1 łyżki (średnia porcja). Trochę się zasłodziłam, ale dałam radę. ;]
W środę zgodnie z planem zrobiłam konieczną przerwę.
W czwartek postąpiłam trochę inaczej. Zgodnie z zasadą, żeby nie testować niepotrzebnie porcji, których i tak się nie jada normalnie, podzieliłam miód na 2 razy: 1 łyżkę dodałam do owsianki, a wieczorem dodatkowo zjadłam jeszcze jedną (duża porcja).
Nie miałam żadnych niepożądanych objawów przez cały tydzień. Testowanie fruktozy zakończyłam z sukcesem.
Z radością przyjęłam fakt, że mogę jeść miód, mango, świeże figi, suszone i puszkowane pomidory. 😀 Biorąc pod uwagę, że nie zaszkodziła mi nawet duża porcja fruktozy, nie muszę się w ogóle przejmować ilością tych produktów w przepisach, bo rzadko się zdarza, żeby jakaś potrawa zawierała więcej niż 12 suszonych pomidorów czy półtorej puszki pomidorów na osobę. Raczej też nie je się więcej niż 1 mango na raz.
W piątek, sobotę i niedzielę dałam wolne moim jelitom, planując jednocześnie jadłospis na kolejny tydzień. Tym razem miałam testować sorbitol.
Sorbitolowi poświęcę kolejny wpis w moim cyklu o fazie II diety Low FODMAP.
Jeśli macie jakieś dodatkowe pytania, czekam na komentarze i e-maile. Postaram się uzupełnić ten wpis, jeśli okaże się, że jakiś wyjaśnień nadal brakuje.
Super pomysł z omówieniem szczegółowo fazy II której przyznam szczerze boję się, że nie będę w stanie określić produktów po których ewentualnie będę czuć się gorzej. Dzięki Twoim wskazówka napewno przeprowadze ją bardziej z głową 😉 Od piątku zaczęłam 3 tydzień fazy I i chce być na niej 4 pełne tygodnie, choć lekarz kazał spróbować wytrwać na niej do świąt i wtedy pozwolić sobie na więcej. Myślę jednak, że zrobię to inaczej i na spokojnie.
Pozdrawiam i czekam na kolejne wpisy!
Bardzo się cieszę, że mój wpis się przyda. Właśnie pracuję nad tygodniem nr 2 – sorbitolem. 🙂
A ja mam problem z interpretacją pomidorów. Może ktoś pomoże 🙂 Suszone pomidory (do 4 na porcję): bez objawów. Keczup: 2 łyżki na porcję: bez widocznych objawów. Pomidor surowy: bez objawów. Zupa pomidorowa: kompletna porażka- wzdęcia i biegunka. Testowałam pomidorową kilka razy, z pomidorami z puszki lub z koncentratem, po 1 porcji (miseczka) i kończy się tak samo (zupę gotuję na rosole, a po samym rosole nie mam żadnych dolegliwości)
Napisz proszę wszystkie składniki rosołu.
Mimo braku idealnego samopoczucia postanowiłam zacząć wprowadzać poszczególne grupy. Idąc za Twoim przykładem zjadłam wczoraj łyżeczkę miodu i dziś czuję się fatalnie. Jest to możliwe, żeby aż tak bardzo fruktoza na mnie źle działała??
To możliwe. Każdy organizm jest inny, a Ty możesz cierpieć na nietolerancji fruktozy. Radzę poczytać więcej o tej nietolerancji. Może się okazać, że szkodzą Ci te produkty, które w diecie Low FODMAP są dozwolone.
Odczekać aż objawy ustąpić na min. 3 dni i spróbuj kolejnej grupy pokarmów. To bardzo mało prawdopodobne, że wszystko będzie Ci szkodzić. Tylko musisz odkryć, co możesz jeść. 😁
Witam Pani Asiu, pomysł z prowadzeniem bloga nt. diety low-fodmap jest jak strzał w 10! 🙂 Jestem pełna podziwu dla Pani motywacji, by opisać tak dokładnie całe postępowanie. Sama rok temu pisałam pracę licencjacką o postępowaniu dietetycznym w zespole jelita drażliwego i wiem, ile trzeba się naszukać, żeby znaleźć jakiś konkret. Chciałabym się zapytać z jakiej książki korzystała Pani, pisząc tak dokładne wskazówki?
Pozdrawiam serdecznie!
Praca licencjacka? A można ją gdzieś przeczytać? 🙂
Korzystam z książek anglojęzycznych dostępnych na amazonie:
The Low-FODMAP 28-Day Plan: A Healthy Cookbook with Gut-Friendly Recipes for IBS Relief
The Everything Guide to the Low-FODMAP Diet: A Healthy Plan for Managing IBS and Other Digestive Disorders
Re-challenging and Reintroducing FODMAPS: A self-help guide to the entire reintroduction phase of the low FODMAP diet
A czy jabłko tez jest z grupy fruktozowej?
Tak bym chciała wprowadzać kolejno:
1. miod
2. jabłko
3. arbuz
4. pomidory
Wiśni nie lubię, a czereśni teraz nie kupię.
Cel na październik – fruktoza:)
Niestety jabłko zawiera i fruktozę i poliole, więc nie nadaje się do testowania…
No to ja nie wiem skąd ja to jabłko sobie wymyśliłam:) ale dziekuje za informację.
Może w takim razie dżem wiśniowy:)
Nie wiem czy dobrze rozumiem? Wybieram z grupy fruktoza np. miod, i testuje go przez tydzien zgodnie z harmonogramem, jeśli okaze sie ze jest ok, to znaczy ze tak samo bedzie tolerowane mango, poimidory i figi, czy musze testowac również te pokarmy?
Tak, takie są zalecenia – wystarczy przetestowanie jednego produktu.
Choć ostatnio czytałam na blogu MU informację: „A key point to note is that often just because an individual didn’t tolerate one particular food within a subtype of FODMAPs doesn’t mean that this person won’t tolerate any other foods within that subtype”.
Czyli jeśli tolerujesz miód, to możesz założyć, że w podobny sposób będziesz tolerować także inne produkty z fruktozą. Jeśli jednak miód sprawia problemy, dla pewności spróbuj przetestować także inne produkty z fruktozą.
Szczególnie warto to zrobić z oligosacharydami, o czym pisałam we wpisach o ich introdukcji.
Jutro rozpoczynam II fazę diety. Wybrałam pomidory z puszki do testowania. Zastanawiam sie tylko czy mogę robić z nich zupę czy lepiej zjeść na surowo. Czy obróbka termiczna nie zmieni ich właściwości i tym samym nie zafałszuje testu?
Nie jesz surowych pomidorów z puszki. Nie ma więc sensu testowanie ich w takiej postaci. Reintrodukcja ma Ci dać wiedzę na temat tego, co możesz jeść na codzień. Dlatego powinnaś je poddać takiej obróbce jaką normalnie stosujesz.
Reintrodukcja idzie jak po gruzie 🙁 jak przez 4 tygodnie jelita się wyciszyły, tak po maksymalnej dawce miodu dostały szału 🙂 może to także nałożyło się z menstruacją, w następnym tygodniu znów stresująca wizyta u lekarza i teraz się zastanawiam wprowadzać avokado czy poczekać, ale chyba poczekam..
Pocieszające jest to, że to była maksymalna dawka. Powinnaś więc tolerować niższe dawki.
Okres nie jest najlepszym czasem na reintrodukcję, bo nasilają się wtedy objawy ZJD.
Poczekaj chwilę, aż jelita się uspokoją, a Ty nie będziesz się denerwować. 🙂
Hej. Asia, masz ogromną wiedzę i cieszę się że mogę z niej korzystać. Jestem mega wdzięczna. Ps. dopiero zaczynam eliminację ale już zaciekawiła mnie faza II i mam pytabie co do pomidorów. Czy zamiast z puszki mogę użyć świeżych, które pokroje w kostkę i udusze na oliwie jako sos do dania? Bo rozumiem, że surowe sie nie nadaja bo mają za mało fruktozy tak?
Hej. Niestety nie sądzę, żeby to dało odpowiednie rezultaty. Bez badań laboratoryjnych nie jestem w stanie stwierdzić, czy duszone świeże pomidory mają więcej fruktozy i czy nadają się do testów.
czesc
zaskoczyło mnie, że trzeba uważać na świeżd pomidory bo są w produktach dozwolonych i nic nie pisze o ograniczeniu ja potrafie zjesc kilka dziennie
mam pytanie o przecier pomidorowy czy jest dozwolony czy zabroniony?
w biedronce mozna kupic taki w kartonie i butelce
lubie takie półprodukty sa wygodne do gotownia na co dzien
Świeże pomidory są dozwolone pod względem FODMAP. Nie wykryto w świeżych zwykłych pomidorach FODMAP. Inaczej ma się sprawa z pomidorkami koktajlowymi (max. to 222 g) i rzymskimi (max. 250 g). Więcej na ten temat tłumaczę w tych wpisach:
Kłopotliwy ryż i inne mylące produkty Low FODMAP
Czy ugotowany ryż ma więcej FODMAP?
Jeśli pomidory sprawiają Ci problem przeczytaj ten wpis: Czemu pomidory mogą zaszkodzić?
Hej,
Dzięki wielkie za twoją pracę i to kompendium wiedzy! pytanie co do reintrodukcji miodu: czy w momencie testowania dużej dawki – 2 łyżek – można to zrobić na raty w ciągu dnia czy zalecane jest przyjęcie takiej dawki naraz? oraz, czy miód można testować w herbacie? zastanawiam sie czy to nie zmieni jego właściwości.
Dzięki za miłe słowa!
odnośnie miodu w herbacie – wydaje mi się, że nie ma przeciwwskazań. Ja o czymś takim nie słyszałam.
Przepraszam, dopiero teraz zobaczyłam informację na końcu posta, że dzieliłaś na porcje 🙂
zdziwiła mnie też informacja co do pomidorów z puszki – w aplikacji Monash jest przepis na low fodmap zupę na bazie pomidorów z puszki właśnie, której zrobiłam wielki gar…
Pełny gar możesz zrobić, ale spójrz, na ile porcji jest ten przepis. Pewnie na 6. Jeśli puszka ma 400 g przeciętnie, a dozwolona ilość (zielona porcja) to 100 g, to możesz zjeść 1 porcję zupy, bo wyjdzie 67 g na porcję, więc poniżej limitu.