Nowe produkty Low FODMAP cz. 2


Dieta Low FODMAP / poniedziałek, 10 lutego, 2020

Zgodnie z obietnicą kontynuuję omówienie ostatnio przebadanych przez Monash University produktów dozwolonych na diecie Low FODMAP. Jeśli nie macie dostępu do aplikacji MU, dzisiejszy wpis odpowie na pytanie, jakie produkty Low FODMAP dołączyły ostatnio do „zielonej listy”.

Produkty Low FODMAP – nabiał

Jeśli przeczytaliście od deski do deski mojego bloga, nie będzie dla Was zaskoczeniem, że na liście produktów Low FODMAP znalazły się kolejne sery długodojrzewające.

Ser Brie

produkty Low FODMAP
Trudno odróżnić Brie od Camemberta… Nie mam więc pewności, który ser znajduje się na zdjęciu. 😉

Brie to miękki, kremowy, maślany ser, który pochodzi z Francji. Obecnie produkuje się go na całym świecie.

Ma kremowe wnętrze z miękką, jadalną skórką z białej pleśni. Brie tradycyjnie wytwarza się z mleka krowiego, a czasami także z mleka koziego.

Ser Brie jest bogaty w tłuszcz i bogaty w wapń. Ma stosunkowo wysoką zawartość sodu, co niekoniecznie musi być dobre dla Waszego zdrowia. Jest za to dobrym źródłem białka i witamin A i B6.

Ser Manchego

produkty Low FODMAP

Ser Brie należy do serów francuskich, ser Manchego dla odmiany pochodzi z Hiszpanii. Jeśli macie w pobliżu sklep Lidl, to pewnie zauważyliście ten gatunek sera podczas dni hiszpańskich. ;]

Wytwarza się go z niepasteryzowanego mleka owczego. W przeciwieństwie do Brie, skórka Manchego z tłoczonym na niej charakterystycznym, tradycyjnym wzorem „jodełki” jest niejadalna.

Sery Manchego najlepiej łączyć z sherry, ale osoby z zespołem jelita drażliwego powinny uważać na rodzaj i ilość wypijanego alkoholu. Sherry nie zostało przebadane, więc lepiej zjedźcie ser Manchego bez popijania go trunkiem wyskokowym. ;]

Ser Gruyere

Zamek Gruyere… Nie tylko ser tak się nazywa…

Był ser francuski i hiszpański. Teraz kolej na wyrób szwajcarski. ;]

Wyobraźcie sobie szwajcarskie krowy pasące się na górskich halach. Mleko od nich pochodzące jest następnie przerabiane na łagodny, twardy ser o lekko orzechowym smaku.

Podobnie jak ser Manchego można kupić go czasami w Lidlu.

Gruyère jest idealnym serem do zastosowania, gdy danie ma mieć przyjemną, kremową konsystencję. Z powodu tych właściwości często wykorzystuje się go do przygotowania fondue. Jest również świetnym serem stołowym. Można go więc jeść w plasterkach, na przykład na kanapce lub jako element talerza z serami.

Produkty Low FODMAP – produkty roślinne

Zioła prowansalskie

W niektórych krajach do mieszanki ziół prowansalskich dodaje się lawendy.

Praktycznie wszystkie przebadane zioła, które służą jako przyprawy w kuchni są Low FODMAP. Podobnie jest z ziołami prowansalskimi.

Jak sugeruje nazwa jest to mieszanka przyprawowa ziół pochodząca z Prowansji (Francja). W jej skład wchodzą następujące zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, oregano i majeranek.

To bardzo uniwersalna mieszanka, która dodawana jest do zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów, jaj oraz stosowana przy sporządzaniu pieczeni, pieczywa, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów, serów oraz potraw z ryb i drobiu.

Polecana jest osobom, które muszą ograniczyć spożycie soli.

W aplikacji znajduje się ostrzeżenie, że nie należy stosować większych porcji niż 90 g na raz. Wątpię jednak, żeby był wśród nas jakiś szaleniec uzależniony od ziół prowansalskich, który wciągałby tak wielkie ilości. ;]

Olej z orzechów włoskich

produkty Low FODMAP
Nazywają się włoskie, ale z powodzeniem można je uprawiać w Polsce.

Wszystkie dotychczas przebadane oleje są Low FODMAP, więc nie jest także zaskoczeniem, że olej z orzechów włoskich został zaliczony do produktów dozwolonych.

Olej z orzechów włoskich ma wyczuwalnie orzechowy, delikatny smak i zawiera niektóre korzystne składniki odżywcze i związki występujące w orzechach włoskich, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe i związki roślinne zwane polifenolami.

Badania, których tu nie będę szczegółowo omawiać, mogą wskazywać na następujące prozdrowotne właściwości oleju z orzechów włoskich:

  • możliwe działanie zmniejszające stan zapalny (dzięki zawartości polifenoli i kwasu tłuszczowego alfa linolenowego)
  • obniżenie ciśnienia krwi (ponownie polifenole i kwas ALA) [*]
  • lepsza kontrola poziomu cukru we krwi (najprawdopodobniej dzięki wysokiemu stężeniu przeciwutleniaczy) [*]
  • obniżenie wysokiego poziom trójglicerydów oraz cholesterolu całkowitego i LDL (najprawdopodobniej dzięki wysokiemu poziomowi kwasów tłuszczowych omega-3 i związków przeciwutleniających) [*].

Zanim polejecie swoją sałatkę olejem z orzechów włoskich weźcie pod uwagę, że tłuszcz może negatywnie wpływać na jelita.

Mam nadzieję, że opisane powyżej produkty Low FODMAP wzbogacą Wasze jadłospisy. Mam nadzieję, że w aplikacji pojawią się niedługo kolejne pozycje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *