Mogę się założyć, że nie tylko ja mam ten problem. Przychodzicie z pracy, zmęczeni i głodni. Na myśl o staniu w kuchni, siekaniu, mieszaniu i gotowaniu robi Wam się słabo. Chcecie zjeść jak najszybciej, wkładając jak najmniej wysiłku w przygotowanie obiadu. Kurczak z oliwkami i papryką może być Waszym wybawieniem. :]
Na samym początku zrobię małe zastrzeżenie. Kurczak z oliwkami i papryką nie wzniesie Was na wyżyny sztuki kulinarnej. Nie karmcie nim teściowej na proszonym obiedzie, nie zgłaszajcie przepisu do „Ugotowanych”… ;]
To danie proste jak drut, ale ma jedną podstawową zaletę – od wejścia do kuchni do wyjęcia kurczaka z piekarnika minie nie więcej niż 40 min. Z tego 30 min to pieczenie, więc przygotowanie dania wymaga jakiś 10 minut pracy. Co więcej, to cały obiad – z ryżem i surówką.
Nie przestraszcie się długiej listy składników. Kurczak z oliwkami i papryką jest też dość tani, a produkty znajdziecie w najbliższym sklepie. Najwięcej czasu zajęło mi zdobycie cykorii, ale w końcu natknęłam się na nią przypadkiem w Kauflandzie. ;]
Zastrzeżenia Low FODMAP
Wszystkie składniki obiadu są Low FODMAP.
Sos winegret najlepiej przyrządzić samemu, korzystając choćby z przepisu z bloga Kwestia Smaku.
Wyprzedzając Wasze pytania i wątpliwości odnośnie przypraw… Niektóre z przypraw nie zostały przebadane (w tym oregano), ale są polecane na diecie Low FODMAP. Wszystkie przebadane zioła i przyprawy są Low FODMAP, więc nie spodziewam się, że akurat z ,zastosowanymi przyprawami będzie inaczej,
Problemem może być pieprz ziołowy. Polecam pieprz ziołowy Kamis, ponieważ nie zawiera dodatku czosnku.
Otrzymałam kilka pytań o oliwki. Zarówno zielone, jak i czarne oliwki są Low FODMAP. Zostały w nich wykryte jedynie ilości śladowe FODMAP, można je więc jeść bez ograniczeń.
Przygotowanie kurczaka z oliwkami i papryką najlepiej rozpocząć z rana przed wyjściem do pracy.
Składniki
- 4 udka kurczaka bez skóry (ja używam już kawałków filetowanych, aby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę i skrócić czas przygotowania dania)
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 1/2 szklanki zielonych oliwek
- czerwona papryka
- posiekana pietruszka
- oregano
- sól
- pieprz ziołowy
- słodka papryka w proszku
- cykoria
- pomarańcza
- sok z cytryny
- oliwa
- (opcjonalnie) musztarda
- zielona część dymki
- orzeszki ziemne
Instrukcje
- KILKA GODZIN WCZEŚNIEJ: Udka natrzeć z obu stron przyprawami z jedną łyżką oliwy. Mięso przykryć i wstawić do lodówki.
- Jeśli nie macie czasu na marynowanie w oliwie, wystarczy, że natrzecie mięso przyprawami tuż przed smażeniem.
- Nastawić piekarnik na 160 stopni.
- Udka wyjąć z oliwy. Na patelni rozgrzać oliwę, w której marynował się kurczak. Kawałki kurczaka obsmażyć z obu stron, aż się zarumienią.
- Gdy kurczak się smaży - odcedzić oliwki, część posiekać, część zostawić w całości.
- Pokroić paprykę w kostkę.
- Na blasze wyłożonej folią aluminiową ułożyć podsmażone udka. Dodać oliwki, polać tłuszczem pozostałym po smażeniu. Można trochę zawinąć boki foli, żeby tłuszcz i soki nie wyciekały.
- Włożyć do piekarnika i piec przez 20 min. Ugotować ryż.
- Po 20 minutach dodać do kurczaka pokrojoną paprykę i delikatnie przemieszać.
- Wstawić do piekarnika na dalsze 10 min.
- Odcedzić ugotowany ryż.
- Pokrojoną w grube plasterki cykorię wymieszać z cząstkami pomarańczy, Dodać posiekaną zieloną część dymki.
- Polać sosem winegret.
- Posypać uprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.
- Wyjąć gotowego kurczaka z piekarnika,
- Na talerzu podać ryż z kurczakiem i sałatką z cykorii. Kurczaka posypać natką.
Kurczaka można też upiec w żaroodpornym naczyniu. Jeśli użyjecie folii, będzie mniej zmywania. ;]
Zaprezentowany przepis to dobra opcja dla czytelników, którzy nie tylko stosują dietę Low FODMAP, ale też budują masę na siłowni. :] Myślę, że to dużo smaczniejsza wariacji tradycyjnego kurczaka z ryżem… ;] Do tego porcja warzyw i owoców.
A jakie są Wasze pomysły na szybki pełnowartościowy obiad? 🙂
Musztarda ze sklepu nie jest LOW FODMAP, cykoria tez nie jest LOW FODMAP
Patrzę na aplikację Monash University i cykoria (witlof) jest Low Fodmap. Wręcz jest pisane, że w cykorii Fodmap nie wykryto. Podobnie musztarda.
Który składnik miałby szkodzić?
Witam
Czy zioła typu oregano, majeranek, cząber , tymianek, rozmaryn są LOW foodmap można je stosować bez ograniczeń?
Wszystkie przebadane zioła podałam w tym wpisie. Nie wszystkie zioła zostały poddane badaniom, więc nie wypowiem się np. na temat majeranku.
Ale wszystkie przebadane są ok, więc stosuje także inne i JA nie zauważyłam problemów, choć jedna z czytelniczka pisała, że ma problem z majerankiem… Wypróbuj je sama w III fazie.
Mam rozpisaną dietę i jest to jeden z moich ulubionych obiadów ? Zamiast cykorii, jeśli ktoś nie lubi goryczki, to fajnie spisze się sałata lodowa, można też dodać troche rukoli. Z gotowymi orzeszkami solonymi też dobrze się komponuje. Kurczaka próbowałam już z najróżniejszymi przyprawami, jak oregano, bazylia, tymianek, estragon, rozmaryn. Zwykle piekę podwójna porcję, jedną idzie do zamrażalnika na kolejny tydzień. Wolę z ziemniakami choć z ryżem też może być. Dziękuję za przepis ?
Bardzo się cieszę, że smakuje i dziękuję za podzielenie się poradami! 🙂