Sałatka grecka Low FODMAP


Przepisy / sobota, 16 lipca, 2016

Wydaje się Wam, że musicie zrezygnować z klasycznej sałatki greckiej podczas diety Low FODMAP? Nie ma takiej potrzeby. Wystarczy ją trochę zmodyfikować…

Sałatka grecka jest pyszna i zdrowa, ale zawiera cebulę, która obfituje w oligosacharydy. Poniższy przepis jest więc przeznaczony szczególnie dla tych osób, które jeszcze nie zakończyły pierwszych 2 faz diety albo już wiedzą, że źle tolerują właśnie oligosacharydy.

Zamiast surowej cebuli proponuję dodać oliwę aromatyzowaną cebulą. Aby podkręcić jej smak dodałam jeszcze trochę asafetydy – cuchnącej przyprawy stosowanej w Indiach, która nadaje potrawie cebulowy smak i aromat. Należy dodać ją do rozgrzanej oliwy i dobrze przesmażyć.

Proste i łatwo dostępne składniki...
Proste i łatwo dostępne składniki…

 

Do sałatki greckiej świetnie pasują grzanki z chleba bezglutenowego – ja po prostu kroję chleb i na sucho podgrzewam go na patelni.

Składniki:

1 porcja

– 1/4 główki sałaty lodowej

-50 g fety lub sera sałatkowego typu feta

– pomidor

– 2 ogórki (najlepsze są gruntowe – jeśli szklarniowy to 1/2)

– 4-5 czarnych oliwek

– 1 łyżeczka oliwy aromatyzowanej cebulą

– suszone oregano

– świeża bazylia

– sól i pieprz

– 1 kromka chleba bezglutenowego.

Sposób przyrządzenia:

Usuwam pestki z pomidora, kroję go razem z ogórkiem. Do miseczki wkładam porwaną i osuszoną sałatę lodową, dodaję warzywa, pokrojone oliwki i pokruszony ser feta. Skrapiam oliwą wymieszaną z oregano, solą i pieprzem. Dodaję gorące grzanki i świeżą bazylię.

IMG_20160716_145651
Efekt końcowy… 🙂

Mam nadzieję, że przypadła Wam do gustu moja super prosta, ale pyszna sałatka grecka.

8 Replies to “Sałatka grecka Low FODMAP”

  1. Hej! Jestem na samym poczatku diety dlatego tez zachodze w glowe jaki chleb orkiszowy jest wowczas dozwolony? Czy musi byc w 100% orkiszowy czy moze byc mieszany? Niestety zadnego innego nie moge znalezc w sklepach…
    Dzieki za odpowiedz!

    1. W aplikacji niestety nie podają dokładnego składu chleba. Z wyjaśnień Monash University na ich blogu wynika, że najważniejszy jest tradycyjny zakwas.
      Sprawdziłam też skład chleba tych piekarni, które z nimi współpracują i których produkty zostały przetestowane i oznaczone jako Low FODMAP.
      Przykładowo ten chleb http://www.naturis.com.au/breads/spelt-bread/wholemeal-spelt zawiera tylko mąkę orkiszową, zakwas, nasiona babki jajowatej, olej słonecznikowy, sól i wodę.
      Składu tego chleba znaleźć nie mogę, ale jest napisane, że długo leżakował.
      Tradycyjny chleb na zakwasie powinien składać się z mąki, wody i soli. Ważny jest też sposób jego produkcji – im dłużej działają naturalne bakterie z zakwasu, tym mniejsza jest ilość FODMAP. Chleb powinien rosnąć 1-2 dni. Wątpię, żeby chleby produkowane przez większość przemysłowych piekarni faktycznie tyle leżakowały.
      Chleb żytni na zakwasie jest niedozwolony (co wyklucza większość chlebów z naszego rynku), bo akurat żyto nawet to fermentacji ma zbyt wiele FODMAP. Z tego względu chleb żytni nie jest wymieniony na mojej liście.
      Wydaje mi się, że może być mieszany, ale lepiej żeby to była mieszkanka mąki pszennej i orkiszowej, niż żytniej.
      Jeśli naprawdę nie masz już co jeść, a nie chce Ci się piec własnego chleba, możesz spróbować chleba z Lidla. Ma on sporo dodatków, w tym laktozę, ale może będziesz go dobrze tolerować.
      Proponuję też ograniczyć mocno chleb w diecie np. na śniadanie płatki lub omlet bez chleba, na II śniadanie kanapki, lunch – sałatka z dozwoloną kaszą lub makaronem, obiad – ziemniaki, makaron, kasza.
      Ja się przymierzam do własnego chleba, ale ciągle nie mogę znaleźć czasu. 🙁

  2. Ok, dzięki za podpowiedź 🙂 też się przymierzam do wypieku swojego chleba, ale na razie muszę dostosować dietę do wyjazdu 😉 Pozdrawiam!

  3. Szukam informacji czy oliwki (zielone jak i czarne) dozwolone są w pierwszej fazie?niestety w twoich tabelach lowfood i high food nie znalazłam ich wiec wole dopytac 🙂

    1. Oliwki w obu kolorach są dozwolone bez ograniczeń. Dopiszę przy okazji je na listę. 🙂 W weekend zamierzam opublikować przepis z ich wykorzystaniem, więc zapraszam ponownie. 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *