FODMAP po polsku

Życie bez zespołu jelita drażliwego

Prosta szakszuka Low FODMAP

Czy zdarza się Wam czasami, że wstajecie rano w niedzielę bardzo głodni i macie ochotę na porządne, “męskie” śniadanie? ;] Ja wtedy zawsze wybieram jajka. Ta prosta szakszuka wyśmienicie smakuje z własnoręcznie upieczonym dzień wcześniej chlebem Low FODMAP.

Pomysł pochodzi z jednej z książek Nigelli Lawson – Nigellissima, ale został dostosowany do wymogów diety Low FODMAP.

To tak naprawdę bardzo prosta wersja szakszuki – dania pochodzącego z Tunezji i Maroka, a popularnego do dziś na Środkowym Wschodzie i w Północnej Afryce. Jej nazwa oznacza “bałagan” i faktycznie danie wygląda mało reprezentacyjnie. ;]

Jest wiele różnych wersji szakszuki. Kilka z nich możecie znaleźć na blogu Kwestia Smaku. Niestety, większość przepisów nie nadaje się do zastosowania na diecie Low FODMAP, ale pozostałe można poddać kilku modyfikacjom i bezpiecznie zjeść.

Oryginalna szakszuka zawiera jeszcze zwykle kmin rzymski i cebulę, której trzeba unikać na diecie Low FODMAP.

Cała zabawa z szakszuką polega na zjedzeniu jej z pajdą chleba, który macza się w pomidorowym sosie, zagarniając go z talerza. :]

img_20161030_142315

* Zastrzeżenia Low FODMAP

Pomidory z puszki są dozwolone, ale nie należy przekraczać porcji ok. 115 g. Bezpieczna, przebadana porcja to ok. 90 g.

Chili (zarówno w postaci przyprawy, jak i świeżych papryczek) ma zielone światło. Pamiętajcie jednak, że ostre przyprawy mogą podrażniać jelita. Wszystko zależy od indywidualnej reakcji organizmu. Dobierzcie ilość chilli to własnych potrzeb.

Składniki na jedną porcję:

  • 1 łyżeczka oliwy aromatyzowanej czosnkiem
  • szczypta płatków chilli
  • 2 jajka
  • 90 g pomidorów krojonych z puszki
  • sól, pieprz
  • ok. 1 łyżki tartego parmezanu
img_20161030_142519

Tak wygląda danie zaraz po dodaniu jajek i parmezanu…

Sposób przygotowania:

Rozgrzewam na patelni oliwę, dodaję szczyptę płatków chilli i chwilę podgrzewam. Wlewam pomidory razem z sokiem, solę  i podgrzewam. Gdy pomidory zaczną się gotować, wbijam na nie jajka, posypuję sos parmezanem.

Na patelnię nakładam pokrywkę, ale tak aby została spora szczelina. Smażę szakszukę ok. 5 min. Białko powinno się ściąć, żółtka powinny być półpłynne. Doprawiam pieprzem,

Przekładam danie na talerz i zjadam z pajdą chleba. :]

img_20161030_142552

A tak gotowa szakszuka

Lubicie tak jak ja dobrze przyprawione dania? Czy może ostre przyprawy sprawiają Wam kłopoty?

2 Comments

  1. Mmmmm…wygląda dobrze! I ten chleb! Uwielbiam go!

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 FODMAP po polsku

Theme by Anders NorenUp ↑