Lubię proste rozwiązania i uwielbiam jajka – w każdej postaci. To świetne źródło białka, dozwolone w fazie eliminacyjnej diety Low FODMAP. Kanapki na ciepło z jajkiem jem zwykle w weekend, kiedy mam dostęp do piekarnika lub patelni grillowej.
Przyrządzając nawet najprostszą kanapkę kieruję się podstawową zasadą: jak najwięcej warzyw. Jest to szczególnie ważne właśnie podczas fazy eliminacyjnej. Niektóre popularne warzywa takie jak kalafior czy por są niedozwolone na tym etapie diety. Trzeba więc pilnować, aby pomimo ograniczonego wyboru dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Składniki:
Kanapki na ciepło z jajkiem składają się z:
– podpieczonego na patelni grillowej lub w piekarniku chleba bezglutenowego bez pszenicy
– masła
– 1/8 awokado*
– pomidora i ogórka
– jajka na twardo (co za zaskoczenie! ;]).
Staram się jeść jak najwięcej warzyw sezonowych. To prawdziwe wyzwanie w okresie zimowym, gdy w sklepach królują twarde pomidory o smaku i konsystencji tektury i wodniste ogórki… Dlatego, aby wprowadzić do diety więcej warzyw wrzuciłam do sokowirówki 4 marchewki i 1/4 selera i zrobiłam świeży sok.
Czemu proponuję, żeby serwować kanapki na ciepło? Powiedzmy sobie szczerze, trudno znaleźć naprawdę smaczny chleb bezglutenowy, który nie zawiera pszenicy. Uważam że grillowanie lub podpieczenie w piekarniku sprawi, że staje się dużo bardziej zjadliwy, zwłaszcza gdy traficie na taki przypominający styropian.
* Parę słów o awokado…
Już o tym pisałam, ale ponownie przypomnę, że 1/8 awokado to maksymalna dozwolona porcja w trakcie fazy eliminacyjnej! Równie dobrze, zamiast kroić awokado na plasterki cienkie jak kartka, można -jeśli jest dostatecznie dojrzały i miękki- rozsmarować go cienką warstwą na chlebie.