Letnia niedziela to najlepsza pora na proste i lekkie ciasto owocowe, przygotowanie którego zajmie Wam nie więcej niż godzinę. Biszkopt Low FODMAP bardzo łatwo upiec – poradzą sobie z tym nawet osoby, które nigdy wcześniej tego nie robiły.
Czemu warto upiec biszkopt Low FODMAP z owocami?
Zwykle nie piekę ciast. Blacha ciasta to spora ilość cukru, tłuszczu i prostych węglowodanów. Ktoś potem musi to wszystko zjeść. Trudniej odmówić sobie ciasta, kiedy już stoi na stole niż kiedy dopiero zabieramy się za jego przygotowanie. ;]
Prosiliście mnie jednak o przepisy na słodkości Low FODMAP, więc postanowiłam coś dla Was przygotować. Zaczynam od bardzo prostego, ale smacznego bezglutenowego biszkoptu.
Czemu biszkopt?
- żeby upiec biszkopt potrzeba tylko kilku składników,
- ciasto nie zawiera tłuszczu, więc nie jest tak kaloryczne,
- do jego przygotowania wystarczy mikser z obrotową miską,
- przygotowanie ciasta łącznie z pieczeniem zabiera nie więcej niż 1 godzinę, można je więc przygotować dla niezapowiedzianych gości.
To mój pierwszy biszkopt bezglutenowy więc poszłam na łatwiznę i skorzystałam z gotowej mieszanki mąki ale obiecuję, że popracuję też nad domowym miksem.
Gotowy mix Schar możecie kupić w supermarketach np. Piotrze i Pawle, hipermarketach i w sklepach internetowych. Opakowanie jest dość drogie i kosztuje ponad 10 zł, ale przyrządzicie z niego wiele biszkoptów. :]
Biszkopt jest dość suchym ciastem, dlatego nie oszczędzajcie na owocach. Nadadzą one mu wilgotności. Jeśli nie macie świeżych truskawek możecie skorzystać z mrożonych, ale wyjmijcie je dużo wcześniej z zamrażarki i dobrze osączcie przed dodaniem do ciasta.
* Zastrzeżenia Low FODMAP
Mix C Schar jest bezglutenowy, zawiera mąkę i skrobię kukurydzianą oraz gumę karobową. W niewielkich ilościach guma karobowa nie powinna Wam zaszkodzi. Więcej o dozwolonych dodatkach pisałam w poście o etykietach i w poście o chlebie Low FODMAP.
W truskawkach w ogóle nie wykryto FODMAP, co oznacza, że można je jeść bez ograniczeń (co nie oznacza, że możecie zjeść kilo truskawek na jednym posiedzeniu!).
Borówki można spożywać w ograniczonej ilości – nie więcej niż 60 g na porcję. Spokojnie więc możecie dodać garść borówek do ciasta, żeby uatrakcyjnić jego smak. Jeśli nie macie borówek, możecie ograniczyć się do samych truskawek.
Składniki
- 4 jajka
- 4 czubate łyżki miksu mąki bezglutenowej Schar Mix C - Mix Pâtisserie
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki cukru
- skórka otarta z wyparzonej cytryny
- ok. 600 g owoców (truskawki, borówki)
Instrukcje
- Owoce starannie wypłukać. Truskawki pozbawić szypułek. Odstawić do osączenia.
- Włączyć piekarnik ustawiony na 200oC.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając po trochu cukier i skórkę cytrynową (najlepiej za pomocą miksera z obrotową miską).
- Następnie wyłączyć mikser i dodać wszystkie żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.
- Delikatnie ale dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia (to chyba najtrudniejsza część!).
- Wylać masę do formy.
- Na cieście ułożyć owoce.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec ok. 40 min., aż ciasto się zarumienić.
- Gdy ciasto wystygnie, można posypać je cukrem pudrem.
Składniki
- 4 jajka
- 4 czubate łyżki miksu mąki bezglutenowej Schar Mix C - Mix Pâtisserie
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki cukru
- skórka otarta z wyparzonej cytryny
- ok. 600 g owoców (truskawki, borówki)
Instrukcje
- Owoce starannie wypłukać. Truskawki pozbawić szypułek. Odstawić do osączenia.
- Włączyć piekarnik ustawiony na 200oC.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając po trochu cukier i skórkę cytrynową (najlepiej za pomocą miksera z obrotową miską).
- Następnie wyłączyć mikser i dodać wszystkie żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.
- Delikatnie ale dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia (to chyba najtrudniejsza część!).
- Wylać masę do formy.
- Na cieście ułożyć owoce.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec ok. 40 min., aż ciasto się zarumienić.
- Gdy ciasto wystygnie, można posypać je cukrem pudrem.
Po upieczeniu, schowajcie ciasto jak najszybciej do pojemnika, żeby nie wyschło. Najlepiej je zjeść w ciągu 1-2 dni. Świeże jest najsmaczniejsze.
Dajcie znać, czy skusiliście się na biszkopt Low FODMAP i czy Wam smakował! :]
Co z odżywką białkową na diecie FODMAP? Można ją spożywać?
Taka odżywka: https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Whey_Protein-opis33284.html?device=c&gclid=EAIaIQobChMIoOmchMfH3AIVQ1XTCh39uglzEAQYASABEgJc4_D_BwE albo taka https://www.sfd.pl/sklep/SFD_NUTRITION_Wpc_protein_plus-opis3653.html
Będę wdzięczna za odpowiedź 🙂
Hej, o odżywce pisałam w tym poście. Ta odżywka z linka zawiera koncentrat białka więc nie może być stosować w czasie I i II fazy.