Mąki High FODMAP – jakich unikać? cz. 3


Życie wolne od ZJN / niedziela, 13 sierpnia, 2017

W dwóch ostatnich postach szczegółowo omówiłam, jakie mąki można stosować na diecie Low FODMAP. Równie ważne jest, aby wiedzieć, jakich rodzajów mąki unikać.

Mieszanki Low FODMAP

Zanim przejdziemy do omówienia rodzajów mąki High FODMAP, chciałabym poświęcić jeszcze trochę miejsca uniwersalnym mieszankom mąk, które można wykorzystywać w kuchni, bez zastanawiania się nad właściwymi proporcjami i składem.

mąka Low FODMAP

Gotowe mieszanki bezglutenowe

W sklepach, zwłaszcza internetowych, można znaleźć gotowe mieszanki mąk. Czy są one warte swojej ceny?

Uniwersalna mąka Bezglutenowa 500g Mix it Schar

Producent zachwala ją jako idealną do wypieku ciast, drożdżówek, bułek i pizzy.

  • Składniki: mąka ryżowa,  skrobia ziemniaczana, cukier, substancje zagęszczające: hydroksypropy-lometyloceluloza, guma karobowa; sól, emulgator: mono- i dwuglicerydy kwasów tłuszczoywch.
  • Werdykt: jest to mieszanka Low FODMAP i możecie ją stosować na diecie, pod warunkiem, że nie przeszkadzają Wam te wszystkie dodatki.
Koncentrat Mąki Domowej Bezglutenowej Bez Skrobi Pszennej 500g Bezgluten

To praktycznie sama skrobia kukurydziana, ale według producenta nadaje się do wypieku chleba.

  • Składniki: skrobia kukurydziana, glukoza, substancja zagęszczająca: guma guar, E464 błonnik pokarmowy, regulator kwasowości: E575 substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu.
  • Werdykt: sama nazwa mieszanki wskazuje, że nie ma w niej pszenicy, w przeciwieństwie do innych mieszanek mąk bezglutenowych tego producenta. Może być stosowana na diecie Low FODMAP, pod warunkiem, że nie przeszkadzają Wam te wszystkie dodatki. Uważajcie, jeśli jesteście wrażliwi na błonnik.
Mąka Naleśnikowa Mehl Farine Schar

Jak sama nazwa wskazuje zalecana jest do przygotowywania naleśników.

  • Składniki: skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, substancja zagęszczająca: guma guar, dekstroza.
  • Werdykt: mieszanka jest Low FODMAP. Dekstroza jest produkowana z glukozy i dlatego jest uważana za Low FODMAP, choć oficjalnie nie została przebadana.

 

UNI MIX- mieszanka na chleb i pizzy
  • Składniki: mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, dekstroza, błonnik pokarmowy, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa, hydroksypropylometyloceluloza; emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; aromat, regulator kwasowości: kwas winowy.
  • Werdykt: jest to mieszanka Low FODMAP i możecie ją stosować na diecie, pod warunkiem, że nie przeszkadzają Wam te wszystkie dodatki
OAZA Mąka uniwersalna bezglutenowa  – koncentrat do wypieku chleba

W opinii producenta jest to mieszanka idealnie nadająca się do wypieku świeżego, pachnącego pieczywa w domowych warunkach .

  • Składniki: skrobia kukurydziana, skrobia pszenna bezglutenowa, mąka kukurydziana, glukoza, substancja zagęszczająca: guma guar, E464; błonnik ziemniaczany, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu; regulator kwasowości: E575.
  • Werdykt: w składzie występuje skrobia pszenna. Odradzam na diecie Low FODMAP.
Do it! – bezglutenowa mieszanka uniwersalna GFL

Według producenta nadaje się do wyrobu dań mącznych tj. pierogów, pancakes, naleśników, gnocchi, makaronu oraz ciast, ciasteczek i panierek

  • Składniki: Składniki: skrobie ( kukurydziana, ziemniaczana), mąka kukurydziana, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa.
  • Werdykt: prosta mieszanka bez nadmiaru dodatków. Można stosować na diecie Low FODMAP.

Mieszanki domowe

Jeśli macie chwilę czasu (dosłownie 10 min), przygotujcie swoją własną mieszankę mąki uniwersalnej Low FODMAP – bez dodatków i konserwantów. Jeśli przeczytaliście moje dwa poprzednie wpisy (cz. 1 i cz. 2), wiecie już które mąki są dopuszczalne na diecie.

Mieszanka uniwersalna Low FODMAP z australijskiego bloga a less irritable life

Korzystałam już z tej mieszanki m.in. do przygotowania gofrów. Według autorki mieszanka sprawdza się przy różnego rodzaju wypieków takich jak muffiny, gofry, ciasta, ciasteczka i naleśniki. Zgodnie z zalecaniami autorki mąki można spróbować używać w zwykłych przepisach jako zamiennika zwykłej mąki pszennej w proporcji 1:1.

Zauważcie, że w składzie mieszanki nie ma dodatków takich jak guma guar czy ksantanowa. Warto je stosować, ponieważ bez glutenu wypieki nie uzyskują odpowiedniej konsystencji i puszystości. Autorka zaleca je dodać jedynie wtedy, gdy mieszanka ma służyć do pieczenia. Gumy można stosować  na diecie Low FODMAP (guma ksantanowa jest Low FODMAP w ilości 1 łyżeczki). Nie należy jednak przesadzać z ich ilością w codziennym jadłospisie. Najlepiej zrobić to przy przygotowaniu ciasta w następujący sposób:

  • ½ łyżeczki guar gum na każdą 250 ml szklankę (1 cup) mąki (nasze polskie szklanki mają ok. 200 ml) – warto sobie kupić odpowiednią miarkę (najlepiej od razu australijską ;]).

Polskie mieszanki uniwersalna (przypadkowo) Low FODMAP z bloga Dieta Eliminacyjna

Autorka podaje 3 przykłady mieszanek – dwie pierwsze będą Low FODMAP, pod warunkiem, że zamiast mąki z amarantusa użyjecie mąki z teff. Warto przeczytać cały artykuł – zawiera sporo wartościowej wiedzy na temat przygotowywania własnych mieszanek.

Mąki High FODMAP (niedozwolone)

mąka Low FODMAP

Po tym przydługim wstępie, przechodzimy do meritum… ;]

Na rynku można dostać wiele modnych rodzajów mąki bezglutenowej, których jednakże nie można stosować podczas przestrzegania zasad fazy eliminacyjnej diety Low FODMAP.

Są to mąki polecane i stosowane na diecie paleo i w przepisach na dania bez glutenu. Mają wiele zalet i są dobrym urozmaiceniem dla osób, które poszukują urozmaicenia w kuchni. Ale podkreślę to jeszcze raz:

wymienione poniżej mąki nie powinny być w czasie stosowania zasad fazy eliminacyjnej.

Możecie przetestować je w fazie reintrodukcji, możecie je ostrożnie stosować w III fazie diety. Pamiętajcie, że to są mąki, które zawierają na tyle wysoką ilość FODMAP, że ich spożywanie może wywołać objawy ZJD oraz uniemożliwi oczyszczenie i „reset” jelit.

Poniższa tabelka przedstawia zestawienie mąk High FODMAP oraz mąk, które nie zostały przebadane, dlatego nie powinno się ich stosować w I i II fazie diety. Możecie je przetestować w warunkach domowych i sprawdzić, czy Wam szkodzą.

Jestem prawie pewna, że zarówno mąka z ciecierzycy, jak i mąka sojowa będą niedozwolone.

Mąki przebadane High FODMAPMąki nieprzebadane
mąka pszenna zwykłamąka sojowa
mąka migdałowamąka z ciecierzycy
mąka kokosowamąka kasztanowa
mąka łubinowa
mąka jęczmienna
mąka amarantusowa
pszenicy kamut
mąka orkiszowa
mąka żytnia
pszenicy kamut
z pszenicy samopsza
z pszenicy płaskurki

Uff, w końcu udało nam się dotrzeć wspólnie do końca… ;]

Macie swoją własną wypróbowaną mieszankę do pieczenia? Której mąki brakuje Wam najbardziej? Pieczecie czy ograniczacie się do gotowych wyrobów?? A może w ogóle zrezygnowaliście z wypieków? Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami w komentarzach. :] 

2 Replies to “Mąki High FODMAP – jakich unikać? cz. 3”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *