FODMAP po polsku

Życie bez zespołu jelita drażliwego

Bakłażan z mięsem i fetą

Dawno nie publikowałam żadnego przepisu na dania Low FODMAP, więc pora nadrobić zaległości. Bakłażan z mięsem i fetą to przepis bardziej wymagający niż makaron z warzywami, ale mam nadzieję, że znajdzie kilku zwolenników. ;]

TEn przepis to doskonały wybór dla osób zapracowanych. Smakuje lepiej następnego dnia po ugotowaniu albo po przemrożeniu. Z tego względu warto przygotować to danie w sobotę, a następnie zamrozić. Wystarczy wrzucić je do mikrofalówki i zjeść z kromką chleba Low FODMAP.

Z uwagi na połączenie mięsa z indyka i sera feta będzie smakować także mięsożercom oraz tym, którzy chcą przybrać trochę na masie mięśniowej. ;]

Bakłażan  zwany jest także oberżyną, psianką lub gruszką miłosną. Razem z pomidorem (nazywanym “jabłkiem miłosnym” ;]), ziemniakami, papryką należy do tzw. psiankowatych.

Bakłażany mają gorzki smak. Aby się go pozbyć należy poświęcić dodatkowe 30 min, które należy uwzględnić przygotowując tą potrawę.

* Zastrzeżenia Low FODMAP

Bakłażany nie mają ostatnio dobrej prasy, ale dopóki mi ktoś nie przedstawi wiarygodnych wyników badań lub metaanalizy, będę ich bronić, bo są Low FODMAP w ilości nie przekraczającej ok. 180 g na porcję). W większej ilości zawiera zbyt dużo sorbitolu.

Przewidzianą w oryginalnym przepisie cebulę i czosnek zastąpiłam odpowiednio asafetydą i aromatyzowaną oliwą czosnkową. Ilość asafetydy i oliwy powinniście dopasować do własnych upodobań kulinarnych. Pamiętajcie jedynie, że za dużo asafetydy może zepsuć potrawę – pół łyżeczki w zupełności wystarczy.

Bakłażan mocno chłonie tłuszcz, na którym jest smażony. Ważne jest więc, aby nie używać zbyt wiele oliwy, a samego bakłażana posolić jeszcze przed wrzuceniem na patelnię. Po przesmażeniu warto odsączyć go na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Bakłażan z mięsem mielonym i fetą

Bakłażan z mięsem mielonym i fetą

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa indyka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oliwy aromatyzowanej czosnkiem
  • asafetyda
  • ok. 160 g bakłażana
  • 20 dag fety lub sera w typie fety
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • pieprz i sól
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Umyć bakłażan, pokroić go w kostkę, posolić, przełożyć na sitko i zostawić na 30 min do odcieknięcia. Opłuka, osuszyć papierowym ręcznikiem. Kawałki bakłażana usmażyć na 1 łyżce oliwy, odstawić.
  2. W garnku od gruby dnie podgrzać oliwę zwykłą i aromatyzowaną czosnkiem (proporcje można dowolnie zmieniać w zależności od upodobań). Na rozgrzana oliwę wsypać asafetydę i podgrzewać ok. 10 sekund, aż zacznie wydzielać intensywny zapach.
  3. Dodać mielone mięso i dalej smażyć ok. 5 min. Następnie dodać pomidory z puszki, przyprawić pieprzem, lekko osolić. Dusić ok. 10 min. Dodać podsmażony bakłażan i dalej dusić przez kolejne 10 min. Posypać pokruszoną fetą i natką. Przykryć i jeszcze chwilę podgrzewać, aż feta zmięknie.
https://www.fodmap.pl/baklazan-miesem-feta/

W mojej opinii bakłażan z mięsem i fetą najlepiej smakuje z chlebem, gdy sos już zgęstnieje i nabierze głębi.

Jestem ciekawa, czy chcielibyście, abym publikowała więcej takich przepisów, czy wolicie trzymać się prostszych w przygotowaniu i zabierających mniej czasu dań? Dajcie znać w komentarzach! :] 

6 Comments

  1. Witaj Joasiu,
    co do mnie to jak najbardziej poproszę o wiecej przepisów:) mogą być nawet bardziej pracochłonne, to juz bez znaczenia, czasami juz brak mi pomysłów. Myąlałas moze nad tym aby przeznaczyc taki kącik na dzielenie sie przepisami ? może i Ty byś z jakiegos podrzuconego przez nas, skorzystałą:)

    przy okazji spokojnych Świąt, Kasia

    • Cieszę się, że przepisy się przydają. Problem w tym, że muszę być pewna, że się sprawdzą, czyli muszę je wypróbować wiele razy i muszą być w 100% Low FODMAP. A ja często jem potrawy, które się na I fazę diety nie nadają…
      Jeśli chodzi o dziele się przepisami, to można wrzucać w komentarzach na facebooku. 🙂 I czasami czytelnicy to robią, za co im gorąco dziękuję! 😀

  2. Przepis bardzo ciekawy i proszę o więcej takich:).
    Nie lubię bakłażanów, za to uwielbiam cukinię. Czy można zastąpić i w jakiej ilości?
    pozdrawiam
    Renata

    • Niestety nie mam pojęcia, czy można zastąpić bakłażan cukinią, bo nigdy tego nie próbowałam… 😉 Ale jak spróbujesz, to napisz jak wyszło.
      Ja wczoraj wróciłam po 21 do domu,na szczęście w zamrażarce czekała na mnie porcja gotowego bakłażana z mięskiem. ;P

  3. chciałabym sie dowiedziec jak to jest z bakłażanem w końcu bo w tabeli produktów dozwolonych nie ma napisane że max 180g na porcje
    a jeśli tak ma być to trzeba zaktualizować kierują się nią w doborze żywności i to może wprowadzać w błąd

    • Hej!
      MU ponownie bada niektóre pokarmy i zwiększa lub zmniejsza dozwoloną ilość… Dlatego te wytyczne mogą się zmieniać. Bakłażan na liście zostanie poprawiony dziś.
      Dzięki za zwrócenie uwagi! 🙂

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 FODMAP po polsku

Theme by Anders NorenUp ↑