Lepsze jest wrogiem dobrego. Często piję soki warzywne i smoothies, dzięki czemu odkryłam, że nie zawsze sprawdza się wymyślna lista składników. Czasami te najprostsze przepisy są najlepsze. Dziś podzielę się z Wami przepisem na orzeźwiający koktajl szpinkowo-bananowy. :]
Jak polubić szpinak?
Uwielbiam szpinak w każdej postaci: gotowanej, w sałatce, w smoothie, burgerach lub curry. Trzeba go tylko dobrze przyrządzić.
Jeśli na widok szpinaku robi Wam się słabo, powinniście przygotować sobie koktajl szpinkawo-bananowy! :] Z uwagi na dodatek cytryny i imbiru jest bardzo orzeźwiający i bardzo zdrowy.
Szpinak zawiera beta-karoten, witaminę C, luteinę, magnez oraz dobrze przyswajalne żelazo, choć nie w takie ilości, jak kiedyś sądzono. Jeden z naukowców źle postawić przecinek i wypromował szpinak jako świetne źródło tego pierwiastka. ;] To się nazywa wtopa! ;P
Cytryna to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza.
Imbir… O! Imbir to prawdziwy naturalny lek. Ułatwia trawienie, leczy przeziębienia, działa przeciwobrzękowo, obniża poziom cukru we krwi. Zawiera też antyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami.
*Zastrzeżenia Low FODMAP
Wszystkie produkty użyte do przygotowania koktajlu będą Low FODMAP, pod warunkiem, że będziecie uważać na porcje.
Banany niedojrzałe są dozwolone w ilości 100 g, starajcie się nie jeść więcej niż 125 g (tyle waży przeciętny duży banan).
Dodając szpinak pamiętajcie, żeby nie przekroczyć porcji 140 g z uwagi na zawartość fruktanów – ilość 40-50 g powinna być dobrze tolerowana.
Imbir i sok z cytryny są całkowicie bezpieczne. Podobnie syrop klonowy.
Czemu koktajl szpinakowo-bananowy może zaszkodzić?
Jak widzicie wszystkie składniki koktajlu są Low FODMAP. Czemu więc może on zaszkodzić niektórym z Was?
Koktajl zawiera sporo błonnika nierozpuszczalnego (szpinak i banany) oraz rozpuszczalnego (banany). Więcej na ten temat możecie przeczytać w wpisie o błonniku.
Problematyczne mogą być także banany, nawet jeśli nie przekraczacie dozwolonej porcji.
Przygotowując koktajl otrzymacie sporą szklankę koktajlu z dużą ilością błonnika i surowizny. W zespole jelita drażliwego poleca się jedzenie mniejszych porcji. Spróbujcie podzielić się koktajlem z domownikami, tak aby zmniejszyć wielkość porcji.
Składniki
- garść szpinaku
- 1 niezbyt dojrzały banan
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 szklanka wody
- sok z 1/2 cytryny
- (ewentualnie) łyżeczka syropu klonowego
Instrukcje
- Wszystkie składniki miksujemy razem blenderem do uzyskania gładkiego koktajlu.