Pierniczki Low FODMAP to idealne rozwiązanie dla łasuchów, którzy nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia bez lukrowanych pierników, a chcą uniknąć nieprzyjemnych symptomów zespołu jelita drażliwego.
Czytelnicy, którzy dostają mojego newlettera, widzą, że mam ostatnio mało czasu. Okazało się jednak, że przygotowanie gryczanych pierniczków jest bardzo proste i nie zabiera zbyt wiele czasu. :] Niestety, jeszcze czeka mnie lukrowanie…
Trochę obawiałam się tego przepisu, bo mąka gryczana ma dość gorzki smak, a sam przepis przewidywał zaskakująco małe ilości cukru i miodu. Moje obawy były bezpodstawne, a pierniczki smakują tak jak powinny.
Dzięki sporej ilości kakao mąka gryczana jest ledwo wyczuwalna, a pierniczki mają mocno czekoladowy posmak.
Nie zauważyłam, że skończyła mi się przyprawa do piernika. Użyłam więc gotowej przyprawy do grzańca, składającej się głównie z cukru. ;] Mimo to pierniki są aromatyczne i pachną przyprawami korzennymi.
* Zastrzeżenia Low FOMAP
W oryginalnym przepisie występował miód, który z powodzeniem zastąpiłam syropem klonowym. Jeśli nie macie problemów z fruktozą, możecie pozostać przy tradycyjnym miodzie.
Kakao jest dozwolone w ilości nie przekraczającej 20 g na porcję. 4 łyżki kakao przewidziane w przepisie to ok. 30 g. Jeśli użyjecie surowego kakao, nie musicie się przejmować wielkością porcji.
Przyprawa korzenna nie powinna sprawiać żadnych problemów. Jeśli macie więcej czasu, możecie przygotować swoją własną przyprawę.
Składniki
- 30 dag mąki gryczanej
- 1 jajko
- 10 dag masła
- 5 łyżek jogurtu naturalnego bez laktozy
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki syropu klonowego
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżki przyprawy korzennej
- 1/4 łyżki sody oczyszczonej
- mąka gryczana do posypania ciasta
- lukier (1 szklanka cukru pudru + 2 białka + 1/2 łyżeczki soku z cytryny)
Instrukcje
- Przesiać mąkę na stolnicę, wbić jajko, dodać miękkie masło, jogurt, cukier, syrop klonowy, kakao, przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną.
- Ciasto zagnieść, ukształtować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
- Schłodzone ciasto posypać mąką i rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wykroić pierniczki za pomocą foremek.
- Pierniczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180oC.
- Po upieczeniu pierniczków przygotować lukier: utrzeć białka z cukrem pudrem na gładką masę. Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny.
- Pierniczki udekorować lukrem za pomocą szprycy.
Mam nadzieję, że także upieczecie własne pierniczki Low FODMAP. Myślę, że będą smakować nie tylko Wam, ale także Waszym najbliższym. 🙂
Jeśli macie sprawdzone przepisy na pierniki lub inne świąteczne słodkości Low FODMAP, podzielcie się nimi proszę w komentarzach z innymi czytelnikami!