Site icon FODMAP po polsku

5 domowych sposobów na świąteczne przejedzenie i niestrawność

świąteczne przejedzenie

Nowy Rok zaczął się dla mnie nie najlepiej. W Sylwestra nie pożałowałam sobie czipsów, czekoladek i alkoholu. Teraz cierpię na przejedzenie i niestrawność. Zdarza mi się to od czasu do czasu, gdy zdecyduję sobie pofolgować, mimo że rozsądek podpowiada mi, że będę tego żałowała… ;]

Niestrawność a dieta Low FODMAP

Jeśli stosujecie dietę Low FODMAP już od jakiegoś czasu i widzicie jej pozytywne efekty, nie przejmujcie się specjalnie, jeśli po świątecznym lub sylwestrowym szaleństwie Wasze jelita znowu zaczynają się buntować. Nawet ścisłe przestrzeganie diety nie uchroni Was przed nieprzyjemnymi skutkami, jeśli zjecie zbyt dużo.

Objawy przejedzenia i niestrawności są tożsame z objawami zespołu jelita drażliwego:

Jeśli cierpicie na ZJD, to doskonale znacie te symptomy…

Dodajcie do tego zgagę i ociężałość i macie typowy przypadek przejedzenia i niestrawności.

Co powoduje przejedzenie i niestrawność?

Co za głupie pytanie! Przejedzenie powoduje oczywiście pochłonięcie w krótkim czasie zbyt dużej ilości jedzenia.. ;] Przyczyny niestrawności mogą być bardziej złożone, a jedną z nich może być właśnie przejedzenie.

Przejedzenie prowadzi do niestrawności, ale nie każda niestrawność jest spowodowana przejedzeniem.

Zwykle niestrawność powoduje:

Jeśli niestrawność pojawia się raz na jakiś czas na skutek jednorazowego kulinarnego szaleństwa, nie musicie się specjalnie przejmować. Jeśli mimo stosowania diety Low FODMAP i unikania czynników ją wywołujących, nadal męczy Was niestrawność, skontaktujcie się za lekarzem. Niestrawność może być spowodowana także:

Powtórzę to po raz kolejny:

Jeśli mimo przestrzegania diety Low FODMAP i wyeliminowania czynników drażniących jelita, nadal występują objawy charakterystyczne dla niestrawności, skonsultujcie się z lekarzem. To może nie być ZJD, ale inne schorzenie, przy którym dieta Low FODMAP będzie nieskuteczna.

Jak uniknąć przejedzenia i niestrawności?

Najprostsza odpowiedź, która ciśnie mi się na usta to: jedz rozsądnie i nie obżeraj się, Joanno! ;]

W idealnym świecie byłaby to jedyna rada, która byłaby potrzebna… Ale ani świat ani my nie jesteśmy idealni. Planując świąteczne obżarstwo, możemy jednak za pomocą kilku sztuczek ograniczyć jego skutki:

1. Unikanie tłustych i słodkich potraw.

Tak, wiem. Jaki jest sens obżarstwa, jeśli nie można jeść tłustych i słodkich potraw???

Wiem z doświadczenia, że tą poradę można wcielić w życie nie odmawiając sobie jednocześnie pysznego jedzenia. Mając przed sobą stół zastawiony świątecznymi potrawami po prostu zawsze można wybrać lżejszą, zdrowszą, ale nadal smaczną opcję.

Zamiast golonki, pieczeń. Zamiast puree z masłem, tłuczone ziemniaki z wody. Zamiast tortu z kremem – sernik lub domowe ptasie mleczko z galaretki.

2. Stosowanie ziół polecanych przy niestrawności

Musi być na tłusto? Może warto mięso przyprawić ziołami ułatwiającymi trawienie? Takie zioła to m.in. bazylia, rozmaryn, szałwia, imbir. Zostały one przebadane przez MU i są Low FODMAP.

3. Zdecydowane NIE dla napojów gazowanych

W tej kwestii będę nieprzejednana. Gazowane napoje to czyste zło. Gorsze od Lorda Vadera. Napakowane cukrem i sztucznymi dodatkami, często zawierają syrop fruktozowo-glukozowy. Nie zapomnijmy też o tym, że są gazowane. Czy naprawdę w Waszym przeciążonym układzie pokarmowym znajdzie się jeszcze miejsca na cały ten gaz???

4. Powolne jedzenie

Postanowiliście zaszaleć po miesiącach wyrzeczeń? Dobrze, ale pamiętajcie, że powinny minąć kolejne miesiące zanim ponownie sobie pofolgujecie. Co oznacza, że powinniście cieszyć się tą chwilą jak najdłużej. Powolne, dokładne przeżuwanie pokarmu nie tylko zapewni Wam więcej wspaniałych chwil z ukochanymi daniami, ale pomoże uniknąć niestrawności.

Małe kęsy, staranne żucie. Brzmi prosto, ale przyznam szczerze, że mam z tym największy problem. :/

Jakie są bezpieczne domowe sposoby na przejedzenie i niestrawność na diecie Low FODMAP?

Stało się. Zjedliście cała miskę czipsów i popiliście ją butelką coli. Co teraz robić, żeby nie zaszkodzić sobie jeszcze bardziej?

1. Wybierzcie się na spacer

Spacer przyspieszy krążenie krwi, dzięki czemu układ pokarmowy będzie lepiej ukrwiony i z większą werwą przystąpi do pracy. Wyprostowana sylwetka zapobiegnie także uciskaniu przeciążonego żołądka, co od razu przyniesie pewną ulgę.

2. Wypijcie filiżankę gorącej herbaty

Gorący płyn pobudza wydzielanie soków żołądkowych i tym samym ułatwi trawienie jedzenia zalegającego w żołądku. Pamiętajcie tylko, że nie każdy rodzaj herbaty jest Low FODMAP. Bezpieczna opcja to herbata zielona i słaba czarna herbata.

3. Wypijcie herbatkę ziołową na trawienie

Dobry wybór to herbatka miętowa lub imbirowa. Zarówno mięta, jak i imbir są dozwolone na diecie Low FODMAP.

Herbata miętowa pobudza produkcję żółci i soków żołądkowych, przyspieszając tym samym trawienie. Działa też rozkurczowo na żołądek, dlatego przynosi ulgę w bólu brzucha. Jest też skuteczna w walce z zaparciami, wzdęciami oraz zatruciami pokarmowymi.

Imbir także wzmaga wytwarzanie żółci i soków trawiennych. Badania wykazały, że szczególnie skutecznie zwalcza nudności.

Mięta nie tylko jest Low FODMAP, ale także pomaga na przejedzenie i niestrawność
4. Wypróbujcie ocet jabłkowy

Roztwór octu jabłkowego, podobnie jak herbatki ziołowe, wzmaga produkcję kwasu żołądkowego. Zgodnie z aplikacją MU ocet jabłkowy w ilości 2 łyżeczki jest Low FODMAP.

Mikstura na niestrawność sporządzona z łyżeczki octu i 150 ml ciepłej wody nie powinna zaszkodzić chorym na ZJD. Zrezygnujcie tylko z doprawiania roztworu miodem, jeśli nie tolerujecie fruktozy.

5. Wróćcie jak najszybciej do normalnego, zdrowego sposobu odżywiania

To najważniejsza rada. Jeśli przesadziliście i pojawiły się nieprzyjemne objawy, wróćcie do zasad fazy eliminacyjnej diety Low FODMAP, dopóki problemy nie znikną.

Jeśli nie czujecie głodu, posłuchajcie swojego organizmu i nie zmuszajcie się do jedzenia na siłę. Jestem przeciwnikiem głodówek i detoksów, ale możecie zjeść nieco mniej przez kolejnych kilka dni. Dajcie organizmowi czas na powrót do równowagi.

Jakie metody na niestrawność lepiej sobie darować stosując dietę Low FODMAP?

W Internecie znajdziecie wiele domowych sposobów na niestrawność, które osobom na diecie Low FODMAP mogą przynieść więcej problemów niż pożytku. Na co więc uważać?

1. Kieliszek alkoholu na trawienie

Czerwone wino, wódka z pieprzem luz ziołowy jagermeister przyśpieszają krążenie podobnie jak energiczny spacer i tym samym mogą pozytywnie wpłynąć na trawienie.

Osoby z wrażliwymi jelitami powinny pamiętać, że alkohol to czynnik drażniący. Być może przyspieszy trawienie pokarmu w żołądku, ale potem cała ta masa trafi do podrażnionych jelit.

Najlepiej wiecie, jak działa alkohol na Wasze jelita. Być może kieliszeczek na trawienie akurat Wam nie zaszkodzi, ja doradzam ostrożność.

To samo dotyczy kawy pitej po obfitym posiłku.

2. Herbatki ziołowe

Źle dobrana herbatka na trawienie wyrządzi Wam więcej szkody niż pożytku. Odradzam stosowanie powszechnie polecanych ziół na niestrawność:

Zostały one przebadane przez MU i są niedozwolone. To samo dotyczy mocnej czarnej herbaty lub mocnej herbaty typu chai często polecanej na problemy z niestrawnością. Unikajcie jej, jeśli wiecie, że źle tolerujecie fruktany.

3. Kompot z suszu

Jest polecany na niestrawność spowodowaną świątecznym przejedzeniem. Zdecydowanie odradzam. Suszone owoce są niedozwolone, za wyjątkiem suszonych bananów i żurawiny w ilości nie większej niż 13 g. Ale kto robi kompot z suszonych bananów? ;P

Na zakończenie chciałabym podkreślić, że niestrawność może się przydarzyć każdemu. ;] Byleby przejadanie się i nieprawidłowe nawyki żywieniowe nie weszły nam w krew.

A jak wyglądały Wasze Święta i sylwestrowa zabawa? Zaszaleliście? Czy dzisiejszy wpis będzie dla Was przydatny?? ;]

Exit mobile version