Owsianka Low FODMAP? Znowu płatki? Pewnie już jesteście znudzeni tym tematem… Ja płatków nigdy nie mam dosyć! ;]
Owsianka to świetny wybór w deszczowy, jesienny poranek, gdy zziębnięci stoicie przed lodówką i zastanawiacie się, co chcielibyście zjeść na śniadanie.
Co ma wspólnego jesienna owsianka Low FODMAP z Meksykiem?
Do przyrządzenia owsianki używam nieco egzotycznych orzechów pekan. Pochodzą one ze Stanów Zjednoczonych i Meksyku. Myśl o słonecznym meksykańskim pejzażu pomaga mi zwłaszcza w ponure jesienne poranki. ;]
Pekany wyróżniają się dużą zawartością antyoksydantów i witaminy E i B1. Są też bogatym źródłem cynku. Przede wszystkim ich lekko słodki, maślany smak świetnie komponuje się z bananem i przyprawami. :]
Potrawa ma korzenny aromat dzięki cynamonowi i gałce muszkatołowej. Pamiętajcie tylko, że gałka spożyta w zbyt dużych ilościach powoduje halucynacje i stany lękowe. Wprawdzie nie słyszałam, żeby ktoś się narkotyzował owsianką, ale lepiej dmuchać na zimne. ;P
* Zastrzeżenia Low FODMAP
Płatki owsiane zwykłe i górskie są zaznaczone na mojej liście na pomarańczowo. Zgodnie z tym co napisałam w poście o płatkach najlepiej ograniczyć się do porcji nie większej niż 50 g.
Płatki owsiane błyskawiczne są oznaczone na czerwono i nie wolno przekraczać 25 g na porcję. Nie nadają się więc do zastosowania w tym przepisie, jeśli chcecie się porządnie najeść.
Płatki owsiane zawierają dużą ilość błonnika. Jeśli macie z nim problemy, ograniczcie ich ilość.
Orzechy pekan są oznaczone na zielono. Dopiero porcja powyżej 100 g może zaszkodzić osobom źle tolerującym fruktany. Ale kto zjada na raz tyle orzechów??? ;]
Banany… Ech, banany… Mocno się skomplikowała sprawa z bananami. MU powtórzyło testy i okazało się, że należy uważać na wielkość porcji bananów dojrzałych. Banany niedojrzałe dla odmiany zawierają sporo skrobi. Więcej na ten temat znajdziecie w poście poświęconym bananom.
Składniki na 1 porcję:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich lub zwykłych
- 1 banan mało dojrzały lub 1/3 średniego dojrzałego banana
- 1 szklanka mleka bez laktozy
- kilka orzechów pekan (10 g)
- duża szczypta cynamonu
- mała szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Wsypuje do rondelka płatki owsiane, zalewam mlekiem i zagotowuję. Zmniejszam ogień i gotuję jakieś 5-8 min (w zależności od tego czy bardzo się spieszę i na jak bardzo rozgotowaną owsiankę mam ochotę).
Przelewam gotową owsiankę do miseczki, dodaję pokrojonego banana i pokruszone orzechy. Doprawiam cynamonem i gałką muszkatołową. Owsianka low FODMAP jest gotowa. :]
A jaka jest Wasza ulubiona owsianka Low FODMAP? Czy macie swoje własne ulubione zestawienie płatków owsianych, orzechów, owoców i przypraw?