Są takie dni, kiedy mam takie problemy ze wstaniem z łóżka, że zamiast o 6:00, wstaję po 7:00… Albo kiedy zupełnie nie mam ochoty na przygotowywanie śniadania. Wybieram wtedy jogurt z płatkami owsianymi i orzechami. Bardzo proste łatwe do wykonania małe danie, które świetnie smakuje i syci na długo.
Jeśli czytaliście mój ostatni wpis z pewnością już wiecie, że nie wyobrażam sobie poranków bez płatków owsianych. Zwykle jem je w formie owsianki lub właśnie jogurtu z dodatkiem płatków i orzechów.
Pierwotnie był to przepis high FODMAP, zawierał bowiem także suszone morele. Musiałam z nich zrezygnować z uwagi na zawartość oligosacharydów i polioli. Jak się okazało brak moreli nie wpłynął specjalnie na smak owsianki. W mojej opinii jest ona nadal idealnym połączeniem słodyczy suszonych żurawin, chrupkości orzechów i wytrawnego smaku jogurtu naturalnego.
W pierwotnej wersji przepisu płatki owsiane trzeba było zalać mlekiem z odrobiną cukru trzcinowego i gotować je przez kilka minut, aż płatki wchłonęły mleko.
Z lenistwa zaprzestałam zabawy z gotowaniem płatków. Zalewam je po prostu wrzącą wodą do wysokości płatków i zostawiam na ok. 10 -15 min. Akurat tyle ile potrzeba, aby wziąć poranny prysznic. ;]
Odzwyczaiłam się także od dodatku cukru. Żurawiny są wystarczająco słodkie, ale jeśli ktoś ma większe zapotrzebowanie na słodkości może doprawić jogurt albo podgotować płatki w posłodzonym mleku.
* Zastrzeżenia Low FODMAP
Płatki owsiane zwykłe i górskie są zaznaczone na mojej liście na pomarańczowo. Zgodnie z tym co napisałam w poście o płatkach najlepiej ograniczyć się do porcji nie większej niż 50 g.
Płatki owsiane błyskawiczne są oznaczone na czerwono i nie wolno przekraczać 25 g na porcję. Nie nadają się więc do zastosowania w tym przepisie, jeśli chcecie się porządnie najeść.
Ten przepis przewiduje wykorzystanie żurawiny oraz płatków migdałowych. Produkty te także oznaczone są na czerwono, dlatego nie można przekraczać podanych porcji.
Danie zawiera sporą ilość produktów, które mogą sprawić problemy, dlatego jest przeznaczone dla osób, które odczuwają już poprawę w czasie trwania I fazy lub zakończyły fazę II i wiedzą, które produkty im służą, a które nie.
Jeśli mimo przestrzegania wielkości porcji danie powoduje u Was problemy, zrezygnujcie z żurawiny.
Składniki na 1 porcję:
- 1/2 opakowania jogurtu greckiego bez laktozy (125 g)
- 4 łyżki płatków owsianych górskich lub zwykłych
- ok. 10 g suszonej żurawiny
- max. 12 g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka pestek słonecznika
- 10 g orzechów arachidowych
- cynamon
- ewentualnie łyżeczka cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
Wersja dla ambitnych
Wsypuję płatki na teflonową patelnię, dodaję łyżeczkę cukru trzcinowego, zalewam mlekiem, tak aby płyn przykrył płatki. Zagotowuję, a następnie zmniejszam ogień. Gotuję płatki, aż wchłoną całe mleko (uwaga, łatwo je przypalić, dlatego lepiej jest użyć patelni z nieprzywierającą powłoką). Kiedy płatki są gotowe, przekładam je do miseczki z jogurtem, posypuję orzechami i żurawiną, doprawiam cynamonem i gotowe.
Wersja dla leniwych
Do miski wsypuję płatki owsiane i zalewam wrzątkiem. Zostawiam je na 10-15 min. Dodaję pozostałe składniki, mieszam i gotowe. :]