Koktajl Low FODMAP to idealne rozwiązanie, gdy nie macie czasu na przygotowanie bardziej skomplikowanego dania, bo akurat śpieszycie się do wyjścia albo po pracy nie macie siły na stanie nad garami.
To jeden z moich ulubionych koktajlów śniadaniowych. Jest naprawdę pożywny i przez kilka kolejnych godzin nie będziecie czuć głodu.
Jeśli ćwiczycie na siłowni i potrzebujecie więcej białka, możecie dodać do niego odżywkę białkową.
Ten koktajl Low FODMAP można przygotować w 2 pysznych, słodkich wersjach, które nie zawierają ani grama dodatkowego cukru, tylko słodkiego banana*. ;]
Do przygotowania koktajlu używam mleka krowiego, bo wtedy koktajl lepiej smakuje. Jeśli jesteście wegetarianami oczywiście możecie użyć mleka roślinnego.
Koktajl często zabieram do pracy w specjalnym pojemniku. Jest gęsty, więc niewielka jest szansa, że się wyleje po drodze.
* Zastrzeżenia Low FODMAP
Płatki owsiane zwykłe i górskie są zaznaczone na mojej liście na pomarańczowo. Zgodnie z tym co napisałam w poście o płatkach najlepiej ograniczyć się do porcji nie większej niż 50 g.
Płatki owsiane błyskawiczne są oznaczone na czerwono i nie wolno przekraczać 25 g na porcję. Nie nadają się więc do zastosowania w tym przepisie, jeśli chcecie się porządnie najeść.
Jeśli dodajecie do koktajlu odżywkę białkową, upewnijcie się, że jest to izolat białka, który ma niską zawartość laktozy. Sprawdźcie, czy nie może zawiera niedozwolonych dodatków typu syrop fruktozowo-glukozowy.
*Problemem mogą być banany. Jeśli źle tolerujecie dojrzałe banany, zmniejszcie porcję lub do koktajlu dodajcie banana niedojrzałego razem z łyżeczką syropu klonowego, który doda słodyczy. Więcej na ten temat znajdziecie w poście o bananach.
Płatki owsiane zawierają dużą ilość błonnika. Jeśli macie z nim problemy, ograniczcie ilość płatków. Koktajl będzie mniej pożywny, a konsystencja zrobi się rzadsza, ale będzie równie smaczny.
Składniki na 1 porcję:
- 200 ml mleka krowiego bez laktozy lub mleka roślinnego (ryżowe lub migdałowe)
- 1 mało niedojrzały banan
- ewentualnie 1 łyżeczka syropu klonowego
- 20 g masła orzechowego
- 4 łyżki płatków owsianych zwykłych lub górskich
- szczypta cynamonu
- 1-2 łyżeczki kakao lub kropla-dwie prawdziwej esencji waniliowej
- [opcjonalnie] miarka odżywki białkowej (izolat białka)
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wsypuję do naczynia do blendowania i zalewam wrzącą wodą, tak aby woda je zakryła. Odstawiam na 5-10 min.
Kiedy płatki zrobią się miękkie, dodaję pokrojonego banana razem z pozostałymi składnikami. Całość dobrze miksuję.
Ten koktajl Low FODMAP można przygotować w 2 wariantach smakowych: waniliowym lub czekoladowym – w zależności czy dodacie esencję waniliową czy kakao. :]
Jestem ciekawa, czy skusicie się na mój koktajl czy może macie własny wypróbowany przepis? Jeśli tak, podzielcie się nim w komentarzach z innymi czytelnikami. :]